Stabil 3-0-vinst mot Piteå för formstarka Djurgården

• 7 juli 2021

Djurgården tog emot Piteå på Stockholms Stadion och fick fira inför hemmapubliken!

Det var dags för andra hemmamatchen på kort tid när Piteå gästade Stockholms Stadion. Matchen mot Linköping senast behövde som bekant flyttas till Vikingavallen p.g.a. idrottsevenemang på Stadion så det kändes skönt att vara hemma på vår hemmaborg igen när Piteå kom på besök. Piteå som inför matchen låg en poäng efter oss i tabellen, de på niondeplatsen och vi på åttondeplatsen.

I startelvan återfanns återigen Hanna Stokki på topp, Hanna som gjorde sin debut i startelvan i förra matchen, spelaren som gör sin sjätte säsong i Djurgården.

Med hemmapubliken i ryggen var det ett beslutsamt Djurgården som kom från en fin prestation senast (2-2 mot Linköping) som tog tag i matchen och initiativet. Genom hög press och återerövring av bollen tillhörde matchen mestadels oss den första kvarten. Inga större målchanser skapades åt endera hållet och det som kom in i vårt straffområde plockade en säker Kelsey Daugherty ner utan problem.

Piteå kom med en 4-0-vinst mot AIK i ryggen men de fick inte igång sin offensiv under matchens första 25 minuter. Vi fortsatte at styra spelet och kontrollerade matchen så här långt. Elizabeth Addo personifierade aggressiviteten i försvarspressen och gjorde ett fint jobb på mittfältet.

Den allt mer tilltagande supporterkulturen på damernas matcher är verkligen värd att nämnas. I samband med, eller som en effekt av, att ”Vi är Djurgår’n” ihålligt sjöngs på läktaren med en halvtimme spelad tog vi åter tillbaka initiativet i matchen som för en period Piteå tagit över. Fortsatt 0-0 och chansfattig men matchen tillhörde oss så här långt.

De farligaste chanserna vi skapade var båda från varsin kant där två överlånga inlägg från först Sara Olai och sen Fanny Lång nådde respektive nämnda ytterbackskollega men utan att resultera. Piteå stack upp på en kontring som Nellie Lilja satte stopp för och därmed drog på sig sin tredje varning för säsongen och därför är avstängd i nästa match.

Med 43 spelade minuter skapade vi en hörna som Fanny Lång stegade ut för att ta. Vänsterfoten som avgjorde matchen mot Vittsjö förra veckan via ett långskott slog nu en perfekt hörna, både vad gäller precision och kraft, och efter många studsar i straffområdet hamnade bollen i mål i vad som i statistiken står som ett självmål. 1-0 Djurgården!

Vi vann halvleken med 3-0 i skott och att vi var i ledning när halvtidsvisslan ljöd kändes helt logiskt.

I andra halvlek kom Piteå ut med lite högre utgångspositioner och signalen var att de ville gå framåt för att vända på matchen – laget spelar sällan oavgjort, bara en av deras tio matcher i år har slutat med delad poäng. Djurgården bet dock ifrån bra och återtog initiativet.

Efter en hög press som återerövrade bollen tidigt fick Daniela Zamora bollen till höger strax utanför straffområdet. Hon spelade fram Nellie Lilja som med en briljant mottagning gav sig själv både tid och yta strax utanför straffpunkten som hon förvaltade på bästa sätt när hon satte 2-0 i den 58:e minuten intill stolproten till höger om målvakten. Ett riktigt klassavslut som satt hur säkert som helst.

Några minuter senare slog Linda Motlhalo ett fint överlångt inlägg till Sara Olai vars avslut på halv-volley gick strax utanför.

Den kommande tiominutersperioden avstannade matchen i tempo en del. Flera byten, ett par skador som krävde omvårdnad, och många avblåsningar gjorde att matchen saktade ner, allt medan Piteå letade sig fram på olika sätt för att hota för en reducering. Djurgården bjöds på större och större ytor i kontringsspelet ju längre matchen led. Klockan tickade över 80 minuter och matchen fortsatte att kännas i vårt grepp utan att reduceringen egentligen varit nära någon gång.

Med 86 spelade minuter fick vi en hörna från vänster och återigen stegade Fanny Lång upp för att slå den. Ännu en väldigt välriktad hörna hittade Sara Olai på borta stolpen som nickade in 3-0 och därmed gjorde sitt fjärde mål för säsongen. Nyförvärvet från Uppsala har verkligen gjort en fin första säsong i klubben!

De sista minutrarna tickade iväg och det blev tre poäng på Stockholms Stadion och en härlig onsdagskväll för supportrarna på plats. Nu har vi elva poäng på de fem senaste matcherna och en fin trend att bygga vidare på!

7 juli, onsdag 19:00Stockholms Stadion