Stabil seger mot Brage

• 5 apr 2021

Två mål från Emir Kujovic och ett från Leo Cornic la grunden till segern med 3-1 i måndagens träningsmatch i Borlänge.

Startelvan bestod av A-lagsspelare som inte startade i cupderbyt där Jacob Widell Zetterström tog plats i målet bakom en backlinje bestående av ytterbackarna Linus Tagesson och Leo Cornic samt comebackande Isak Hien och nyförvärvet Jesper Löfgren som mittbackspar.

Mittfältet bestod av Emmanuel Banda, Elias Andersson och Curtis Edwards medan Emir Kujovic startade på topp med Mattias Mitku och Albion Ademi på varsin kant.

Det var vårsoligt och några välkomna plusgrader på Borlänge Energi Arena när matchen kickade igång. För Djurgårdens del gällde det att skaka av sig besvikelsen från söndagens stolpe ut-mardröm i cupen och rikta blicken framåt mot söndagens allsvenska premiär.

En intressant observation var självklart hur det skulle gå för mittbacksparet Jesper Löfgren och Isak Hien där båda gjorde sin första match från start efter ankomst respektive skadecomeback. De fick komma i arbete relativt snabbt när Brage inledde piggt och fick även hjälp av Jacob Widell Zetterström som räddade ett lurigt skott/inspel från högerkanten i femte minuten. Hemmalaget fortsatte att trycka på framåt med några småfarliga framstötar medan Djurgården hade svårt att få till en etablerad offensiv inledningsvis.

Med halva halvleken spelad var det viss fördel Brage som låg på framåt, men utan att oroa alltför mycket och där Widell Zetterström avstyrde vid behov med säkra rutiningripanden. Men Djurgården började sakta puttra igång, Emmanuel Banda testade skott som smet strax över och Elias Andersson slog ett smart instick som blev decimetern för långt för framrusande Curtis Edwards.

Nu var det bättre blårandig energi och tydlig spelövertag där DIF jagade ytor i Brages defensiv. Elias Andersson visade prov på hur det skulle göras när han vinklade in en lurig boll med yttersidan till Mattias Mitku i boxen, men en hemmaförsvarare blockerade avslutet.

I 33:e minuten osade det dock katt bakåt när Noa Williams kom fri i djupled men Isak Hien avstyrde skickligt med en klockren brytning i sista stund. Mot slutet av halvleken tappade blåränderna lite intensitet framåt men inte heller Brage hotade alltför mycket och det mesta pekade på en mållös första halvlek.

Men Emir Kujovic ville annat och i efterspelet till en hörna i sista matchminuten fick Kujo nickläge vid bortre stolpen på ett fint inlägg från Elias Andersson. Bollen satt distinkt i nät bakom Adrian Engdahl och därmed kunde Djurgården gå till halvtidsvila i ledning, vilket gladde comebackande Isak Hien.
– Vi gör det delvis bra. Vi blir nedtryckta ibland och har inte så mycket boll i vissa perioder. Men när vi väl får tag i bollen och håller den så känns det som att vi kan skapa en del och kommer till hyfsade chanser. Det är passningarna på sista tredjedelen som fattas. Men 1-0 är hyfsat, sa Isak till discovery+ om halvleken och passade även på att värdera den egna insatsen.
– Jag tycker att den är helt ok ändå, speciellt efter att ha varit borta i två månader. Det känns som en hyfsad match, jag var lite trött i början men sedan när jag kommer in i det blir det bättre under halvleken.

Det var en oförändrad elva som klev ut inför andra halvlek medan Brage bytte friskt med en mängd byten och började energiskt, precis som i första halvleken. Den här gången skulle de också få utdelning när Alexander Johansson skarvade in ett skott från Leo Pilana redan i 47:e minuten.

En väckarklocka för DIF som började jaga ett nytt ledningsmål och rullade runt i jakt på vägar genom den grönvita defensiven. Det kunde dock blivit ytterligare ett mål bakåt när Alexander Johansson löpte igenom i djupled men skottet gick metern utanför utrusande Widell Zetterström.

Med timmen spelad var det fortsatt tight matchbild även om Albion Ademi fick en öppnande cross från Curtis Edwards. Dessvärre fick Albion ingen riktig träff på avslutet när han skar in från vänster. Desto bättre träff fick dock Leo Cornic i 62:a minuten när han smet in i boxen, tog ner ett högerinlägg och skottade in 2-1 i Engdahls högra hörn.

Ett nytt kvitto på norrmannens målfarlighet och i minuten efter fick hans defensiva kollega Isak Hien lite förutbestämd vila när han byttes av och Anthonio Sanjairag klev in i mittförsvaret.

För Brages del fick de jaga kvittering igen och var mycket nära då Leo Pilana tråcklade sig fram i djupled och kom fri mot mål. Jacob Widell Zetterström fanns dock på plats och räddade med en vass fotparad. Nästa chans var blårändernas där ett fint kombinerade utmynnande i en passning från Mattias Mitku in till Emir Kujovic i boxen. Kujo drog till på volley men rakt i gapet på Engdahl.

Därpå följde ett dubbelbyte i 68:e där Albion Ademi och Curtis Edwards klev ut och Matteo Fernandois Wallin och Kofi Fosuhene Asare klev in. Den sistnämnde gjorde omedelbart avtryck med ett par imponerande slalomkörningar genom Brage-försvaret och visade kvicka fötter.

Det var ett bra DIF-tryck nu och Elias Andersson satte Engdahl i arbete på nytt med ett tungt vänsterskott. Med kvarten kvar avlossade sedan den mycket aktive kapten Andersson vänsterbössan på nytt och den här gången höll sig Emir Kujovic framme och styrde in bollen till 3-1

Andra målet för Kujo och ett hattrick var inte långt borta när han strax efter prickade stolpen. Returen drogs sedan i stolpen även den av Kofi Fosuhene Asare på ett sätt som gav obehagliga flashbacks från gårdagens ramträffsinferno.

Fler unga DIF-talanger skulle sedan äntra planen när det blev ett trippelbyte i 82.a minuten då Jonathan Westerberg, Fredrik Skilberg och Alexander Karagounis kom in istället för Kujovic, Tagesson och Mitku.

DIF fortsatte att ösa på framåt men även Brage hade bud på mål och i 86:e kom Ayub Mohammed helt fri in i straffområdet. Jacob Widell Zetterström väntade dock kyligt ut avslutet och motade skottet.

En underhållande andra halvlek gick sedan in på övertid och Jesper Löfgren passade på att sticka upp på topp, efter en lyckad brytning högt upp i planen i andra övertidsminuten, i förhoppning om att få sätta ett mål i sin första match från start.

Något nickläge blev det dock inte på inlägget men 3-1 till Djurgården var ändå en seger med godkänd marginal, enligt dagens lagkapten Elias Andersson.
– Vi gör mycket som är bra idag. Speciellt offensivt vänder vi på dem på ett bra sätt och gör tre mål på ett bra Superettan-lag, så det tar vi med oss. Det är många som har varit skadade och som fick 90 minuter idag så det är bra för oss. För min egen del var det mina första 90 minuter på försäsongen så det var många steg framåt men lite kvar, summerade Elias för discovery+.

5 april, måndag 14:00Borlänge Energi Arena