Stort intresse för DIF:s skoluttagning på Engelbrektsskolan

Nästa vecka startar uttagningen till Engelbrektsskolans fotbollsprofil årskurs 7-9 som sker i samarbete med Djurgården Fotboll.

Hela 93 personer (pojkar och flickor) har redan anmält sig till uttagningen bland sjuklassare på Engelbrektsskolan.
- Intresset är väldigt stort. Som det ser ut nu kan det bli det största antalet anmälningar vi haft. Det är kul att vi får möjligheten att visa upp vår verksamhet. Ett bevis för att vi och skolan gör ett bra och fungerande jobb, säger Christian Krigström Gentile, ansvarig för Djurgådens pojkakademi.
 
Sedan 2005 har Djurgården och skolan på Valhallavägen i norra innerstan av Stockholm samarbetat kring en fotbollsprofil. Möjligheten att kombinera skolgång och fotboll i Djurgården för ambitiösa spelare lockar. Samarbetet välkomnar spelare i både årskurs 4-6 samt 7-9 (då även utanför närhetsprincipen), men det är alltså den senare som uttagningen vecka 7 gäller.
- Vi genomför ett träningspass med många olika spelmoment. Vi tittar på fotbollsfärdigheterna, de taktiska och tekniska, förklarar Krigström Gentile som sett elever som Christian Rubio Sivodedov, Jonathan Augustinsson och Olga Langenskiöld gå på skolan och tagit utbildningen.

Andelen flickor i fotbollsprofilen ökar år för år.
- Ungefär 30 procent av de som går utbildningen är flickor. Det ökar stadigt vilket är glädjande, säger Krigström Gentile.

Kontinuitet en framgångsfaktor

En nyckelfaktor till den lyckade satsningen är kontinuiteten bland ledare och personal. Flera av de som arbetar med samarbetet har varit med länge längs resans gång.
– Vi tycker att den här verksamheten är väldigt värdefull för spelarna som lär sig förhålla sig till fotboll och skolgång. Vi får också hjälp att balansera fotboll och skola för spelarna när det blir mycket av båda. Där har vi ett bra utbyte mellan skola och förening och en grundbult i samarbetet är att spelarna sköter sin skolgång ordentligt samtidigt som de ska kunna utvecklas som fotbollsspelare.
 
– För skolans del är det otroligt viktigt att ha en samarbetspartner inom föreningslivet i närmiljö, så för oss har det betytt otroligt mycket att få in en idrottsförening i skolan. På så sätt kan man väva in samhället i skolmiljön och nu under coronatider har det märkts extra tydligt hur mycket föreningslivet betyder för människor. Sedan innebär det givetvis inte att alla måste vara djurgårdare som går här men Djurgården är ett väldigt starkt varumärke som finns i vår stadsdel Östermalm. Här finns kopplingen till Stadion, Hjorthagen, Östermalms IP och den övriga verksamheten så det har varit ett naturligt steg, säger Pär Kaldéren, biträdande rektor på Engelbrektsskolan.
 
Här sker anmälan till uttagningen: https://grundskola.stockholm/sok-skola/

Senaste nytt
Fler nyheter