Truppstatus inför den damallsvenska starten

Så här ser läget ut i laget inför lördagens premiär mot KIF Örebro där många är på väg tillbaka i spel medan ett par spelare dock får räkna med en längre frånvaro.

Skador och skavanker är en ofrånkomlig del av fotbollen och för damerna har den realiteten gjort sig påmind under försäsongen och Svenska Cupen där ett antal spelare saknats under träningsmatcherna och cupspelet.

Men det är inte enbart någon ”klassisk” skadelista med baksida lår och fotstukningar som återfinns i laget, istället har det i vissa fall handlat om åkommor som till exempel huvudskador, sjukdomar och handstukning. Här nedan går tränare Pierre Fondin igenom läget i truppen just nu där ett antal spelare är på väg tillbaka medan andra dessvärre kommer att bli borta under en längre period.

Rachel Bloznalis
– Rachel ådrog sig en huvudskada i första cupmatchen mot IK Uppsala. Hon kommer att genomgå undersökningar samt genomföra hjärntrappan. Någon prognos för när Rachel förväntas vara tillbaka är i dagsläget inte tillgänglig.

Maria Hovmark
– Maria skadade korsbandet i sin första tävlingsmatch för Djurgården förra året mot AIK i Svenska Cupen. Hennes rehabilitering är nu i slutfasen för att få upp styrkan helt i sitt skadade knä. Därefter så ska hennes medverkan i träning stegras på ett bra sätt. 

Louise Hvarfner
– Louise fick också en huvudskada i matchen mot IK Uppsala hemma i cupen. Har efter det genomfört hjärntrappan och tränar nu fullt med laget efter ha stegrat sin träning succesivt. 

Hayley Dowd
– Hayley har haft en känning i framsida lår, men det är inget som är trasigt och vi hoppas att hon kan träna fullt under denna vecka. 

Hanna Stokki
– Stokki bröt ett ben i handen under träningsmatchen mot Eskilstuna United. Efter det har hon haft en gipsad hand som har begränsat hennes träning. Förmodligen i full träning om en eller två veckor. 

Alexandra Takounda
– Alexandra Takounda landade under lördagen. Hon är frisk och redo att börja spela fotboll men i karantän på grund av covid-läget med tillhörande testning, där hon kör sista testet på onsdag. Är allt okej då kan hon gå in i träning med laget på torsdag.

Elizabeth Addo
– Elizabeth Addo väntar fortfarande på att få åka till Sverige. Är fullt frisk och redo att börja spela fotboll. 

Tilde Lindwall
– Tilde har en stressfraktur i foten och kommer att behöva avlasta foten fullt ut i en period. En första prognos är att det kan röra sig om cirka 6-8 veckor innan hon är tillbaka och kan träna för fullt. 

Julia Walentowicz
– Julia har haft känning i framsida lår, men det är inget som är trasigt och vi hoppas att hon kan träna fullt under denna vecka.

Malin Diaz
Men det finns också frånvaro som - även om den blir spelmässigt kännbar för laget - ändå har en positiv prägel. Malin Diaz är gravid och kommer således inte att vara tillgänglig för spel under den närmaste tiden. För Malins del vill hon inte göra något stort nummer av det utan fokuserar på sitt privatliv för att sedan ta sig an fotbollen när tiden är mogen för det.
– Jag är väldigt glad samtidigt som jag kommer att sakna fotbollen. Men jag ser fram emot den här nya resan och är så tacksam över hur DIF har hjälpt och stöttat mig. Jag hoppas kunna ge tillbaka till laget under säsongen även om det kommer att vara utanför planen, hälsar Malin.

I övrigt har ett antal spelare varit på landslagsuppdrag: Gudrun Arnardottir spelade 90 minuter när Island förlorade med 1-0 mot Italien, Daniela Zamora stod för en assist när Chile vann över Kamerun med 2-1 och Nellie Lilja spelade hela matchen när svenska U23-landslaget matchade mot Kristianstads DFF.

Senaste nytt
Fler nyheter