Tung förlust mot effektivt Varberg

• 28 nov 2021

Trots ett massivt spelövertag för DIF var det Varberg som gjorde flest mål på Tele2 Arena och därmed tappar Djurgården mark i toppstriden.

Elvan i årets sista hemmamatch innebar några förändringar där Jacob Widell Zetterström tog plats mellan stolparna medan Haris Radetinac klev ner som högerback. I den övriga backlinjen var det en välbekant formation med Jacob Une Larsson och Hjalmar Ekdal centralt och Elliot Käck som vänsterback.

På mittfältet återfanns den sedvanliga trion Rasmus Schüller, Hampus Finndell och Magnus Eriksson och på topp tog Kalle Holmberg ånyo plats centralt med Edward Chilufya till höger och Nicklas Bärkroth till vänster.

Extremt viktiga poäng stod på spel i årets sista hemmamatch när den näst sista episoden av den dramatiska allsvenska toppstriden drog igång under söndagen. Stämningen hemma på Tele2 Arena färgades därefter med en känslomässig laddning nära kokpunkten på de välfyllda läktarna när matchen sjöngs igång, inramat av ett mäktigt blåblått halsdukshav. Dessutom hade lagkapten Magnus Eriksson fått ta emot utmärkelsen ”Årets Järnkamin” i samband med line-up och nu gällde det för ”Mange” och hela laget att tydligt visa upp järnkaminstakterna direkt från start när matchen kickades igång.

För Djurgårdens del var tre poäng ett måste för att haka på hela vägen in i den sista omgången toppstriden, men på andra sidan väntade ett lurigt och svårslaget Varberg som ställt till problem för många lag i år.

Men det var DIF som tryckte gasen i botten från start, uppbackade av det tunga trycket från läktarna. Bollinnehavet var kraftigt blårandigt och DIF hotade ofta från högerkanten där Edward Chilufya var aktiv och utmanande frekvent.

Varberg hade å andra sidan sina fasta situationer och det blev ofta oroligt vid deras långa inkast. Den initiala DIF-pressen mattades också av något men med kvarten spelad hettade det till ordentligt när Nicklas Bärkroth fick utrymme i djupled och prickade stolpen. Returen rullades sedan i mål av Kalle Holmberg men flaggan vad dessvärre uppe för offside.

Inget mål men ändå vittring på en ledning och Djurgården öste på framåt för att bryta dödläget. Trycket var kompakt och bollar bombades in i boxen samtidigt som Varberg knappt kom över på offensiv planhalva. Med halvtimmen spelad kom också ett utmärkt läge Hjalmar Ekdal på en hörna från Magnus Eriksson men nicken gick utanför stolpen.

Minuterna efter fick Varberg en hörna och då skulle dessvärre bollen hamna i nät. Alexander Johansson nådde högst och nickade in bollen och plötsligt var gästerna i ledning.

Långt ifrån logiskt sett till matchbilden men inget mer att göra än att ösa på framåt för en kvittering. Edward Chilufya satte tonen direkt med ett stenhårt vänsterskott som Philip Mårtensson dock räddade skickligt. I 43:e kom en ny möjlighet för Nicklas Bärkroth som drog skottet över och strax efter fick Rasmus Schüller måtta skott i boxen men avslutet gick rakt på Mårtensson.

Klockan tickade in på två minuters övertid och då kom till slut det optimala läget för kvittering. Haris Radetinac kapades i straffområdet och Magnus Eriksson la upp bollen på elvameterspunkten. Skottet gick dessvärre rakt i nyporna på Mårtensson och direkt efter gick signalen för halvtid på ett smått chockat Tele2 Arena. Underläge trots ett massivt övertag men ändå 45 minuter kvar att jobba på för att vända matchen.

Efter ett uppskattat och välbehövligt humörhöjande gästspel av Panthers, Djurgårdens Handikappfotbollsförening under pausen rullade DIF igång kvitteringsjakten och det tog bara två minuter innan bollen låg i nät. Ett inlägg från Haris Radetinac nådde fram till Edward Chilufya som behärskat nickade in 1-1 till ett explosivt jubel på Tele2 Arena.

En perfekt inledning av halvleken och gott om tid att gå för ett segermål. Men så var det dags för ny Varberg-hörna strax efter och då smällde det igen. Bollen landade hos Ryan Moon vid bortre stolpen som kunde trycka in 1-2.

Ett minst sagt tungt baklängesmål och nu gällde det att få in två bollar med en dryg halvtimme kvar. Men det skulle bli ännu värre. I 61:a minuten ställde Varberg om snabbt och Albin Winbo kunde pricka in gästernas tredje mål.

Beckmörkt läge för DIF och Kim och Tolle gjorde två byten där Albion Ademi och Emir Kujovic kom in istället för Nicklas Bärkroth och Kalle Holmberg. Chanserna kom och Hampus Finndell hade ett avslut mot öppet mål som på något sätt inte gick in utan styrdes ut till hörna.

Chansparaden fortsatte och DIF radade upp mängder med utsökta lägen men bollen ville inte in i mål. Matchbilden var precis som förut helt dominerad av Djurgården som belägrade Varbergs straffområde. Publiken manade på och Hjalmar Ekdals hörnnick rensades undan på mållinjen, helt signifikativt för den här eftermiddagen då inte mycket gick Djurgården väg.

DIF forcerade hela vägen in men trots 18-4 i avslut var det 3-1 till Varberg på resultattavlan som dock skulle uppdateras till 3-2 efter att inhoppande Joel Asoro påpassligt höll sig framme på en hemåtnick och petade in bollen.

Strax efter gick slutsignalen och därmed är årets gulddrömmar med stor sannolikhet borta, även om det fortfarande finns en marginell möjlighet kvar om övriga resultat skulle gå rätt i omgången. Nu väntar en avslutande omgång med en resa västerut och match mot BK Häcken på lördag då en trepoängare ändå kan innebära en Europaplats.

28 november, söndag 15:00Tele2 Arena