Uddamålsförlust mot Eskilstuna

Det blev en tuff och tight tillställning på Östermalms IP där Djurgårdens fick bra fart på offensiven i slutet av matchen men till slut fick se Eskilstuna vinna med 1-0.

Laget

DIF kom till match med en något decimerad trupp, några spelare var skadade medan Hayley Dowd och Daniel Zamora vilades av säkerhetsskäl.

Men en stark elva modell 3-5-2 kunde ställas på planen. Kelsey Daugherty tog plats mellan stolparna bakom en trebackslinje där nyförvärvet Kamilla Karlsen debuterade med Ellen Andersson till höger och Portia Boakye till vänster. Som ytterbackar återfanns Julia Walentowicz och Fanny Lång.

På mittfältet kamperade Sheila van den Bulk och Nicole Ruiz Granados tillsammans med Nellie Lilja som offensiv spets bakom anfallsparet Alexandra Takounda och Linda Motlhalo.
 

Första halvlek

För Djurgårdens del var det första matchen på över en månad efter OS-uppehållet och en första av två möjligheter, (KIF Örebro väntar på lördag), att trimma maskineriet inför omstarten av serien. Detsamma gällde för Eskilstuna som också gjorde sin första match sedan uppehållet där tre viktiga namn lämnat i form av Loreta Kullashi, Amanda Nildén och Fanny Andersson. Dock kom en iögonfallande förstärkning i måndags när mycket välbekanta Mia Jalkerud skrev på för klubben.

Eskilstuna började piggast och Kamilla Karlsen och hennes försvarskollegor fick komma i arbete omgående. DIF stack emellan med en farlig omställning men i 6:e minuten skulle gästerna ta ledningen genom ett flackt skott av Elise Stenevik.

En tuff start mot ett svårspelat motstånd och efter målet gick matchen in i ett lite stökigare skede med mycket kamp och mittfältsdueller. Med kvarten spelad kom sedan ett nytt farligt läge för gästerna när Felicia Saving fick skottläge men hon valde att passa så att bollen kunde blockeras undan i sista stund.

Det var fortsatt mycket bollinnehav för Eskilstuna som dock skapade mest halvchanser, samtidigt som DIF hade svårt att etablera spel på offensiv planhalva. Det blev enstaka omställningar vid snabba bollerövring, men inga riktigt vassa chanser med halvtimmen spelad.

En kvart återstod av halvleken och DIF gjorde ett tidigt byte där Elizabeth Addo kom in istället för Nicole Ruiz Granados. Det var fortsatt tight och chansfattig och Kamilla Karlsen visade prov på gediget försvarsspel och gradvis började DIF äta sig in i matchen och få allt bättre rull i anfallsspelet.

Me fem minuter kvar hettade det dock till bakåt när en Eskilstuna-hörna flipprade runt och skapade kaos i eget straffområde men några fler mål blev det inte trots lite övrig oro bakåt och DIF kunde gå till halvtidspaus för att ladda om inför de kommande 45.

Andra halvlek

Det var en oförändrad uppställning som klev ut för att jaga ikapp i tilltagande värmande solskenet på Östermalms IP. Även matchbilden var sig lik där det var mest Eskilstuna inledningsvis men Djurgården kom igång gradvis och fick mer bollinnehav och tryck framåt i attackerna.

Dock var även chansfattigheten intakt och både Kelsey Daugherty och Emelie Lundberg behövde inte anstränga sig alltför hårt för att freda målet under den första kvarten.

En halvtimme återstod och DIF gjorde ett trippelbyte där Sara Olai och Nea Flyborg kom in istället för Sheila van den Bulk och Portia Boakye samtidigt som Elvira Björklund tog plats mellan stolparna.

Ny energi och pigga ben in i jakt på en kvittering men forceringen var trögstartad där det än en gång blev mycket kamp och duellspel på mittfältet och få offensiva framstötar.

Med dryga kvarten kvar var det sedan dags för Mia Jalkerud att kliva in och ställas mot sin gamla förening och strax efteråt fick Djurgården lite vittring när Sara Olai slog ett hotande inspel från högerkanten som Emelie Lundberg greppade.

Strax efter följde fyra nya DIF-byten där fler unga talanger kom in på planen i form av FA19-spelarna Stella Eriksson, Tuva Bylund, Louise Larsson och Elsa Ekerberg medan Kamilla Karlsen, Linda Motlhalo, Julia Walentowicz och Alexandra Takounda lämnade planen.

Lite dramatik följde sedan med en boll i nät för Eskilstuna, men flaggan för offside var korrekt uppe. Nu var det mer fart i matchen och kort därpå kom Djurgårdens bästa chans i matchen när Elizabeth Addo tråcklade sig fram på kanten och la upp för Elsa Ekerberg som drog till med vänstern precis utanför stolpen. Minuten efter var det farligt på nytt när pigga Ekerberg kom i friläge efter framspelning av Tuva Bylund men var möjligtvis någon centimeter offside och flaggan från den assisterande domaren kom upp på nytt.

Nu var DIF rejält på gång, Addo fortsatte att snurra upp spelare och det unga gardet tryckte på för en kvittering, men även gästerna hotade med ett farligt skott som smet strax utanför. En intensiv och rolig avslutning på en annars ganska tillknäppt match som slutade med uddamålsseger för gästerna.

Härnäst väntar ett träningsläger i Sunne för laget följt av genrep borta mot KIF Örebro lördag den 14 augusti. Allt för att komma i fas till det inledande derbyt mot AIK den 21 augusti.

Senaste nytt
Fler nyheter