Ungdomssvepet vecka 39

Här hittar du rapporter från de äldre akademilagens senaste matcher och övriga nyheter på ungdomsfronten.

På sedvanligt manér var det tätt med matcher för de äldre akademilagen i veckan som gick. Här nedan summerar pojkakademichef Christian Krigström Gentile och flickakademichef Jean Balawo förra veckans matcher samt går igenom övrigt nytt på ungdomsfronten.

Resultat för de äldre pojkakademilagen samt kommentarer från pojkakademichef Christian Krigström Gentile.

Djursholm - DIF PA19 3-2 (2-1)
Mål DIF:
Jonathan Westerberg, Kofi Asare

DIF PA19 - Vasalund 3-0 (1-0)
Mål:
Jonathan Westerberg, Mateo Fernandois Wallin, Fredrik Skilberg

– PA19 hade en blandad vecka med två matcher. Förra tisdagen spelade de sen kvällsmatch på Djursholms IP och lyckas inte komma upp i sin nivå. Samtidigt som Djursholm gör det bra och skaffar sig ett bra läge med ledning i halvtid. Vi lyckas inte skapa chanser för att reparera en alldeles för svag första halvlek sett till både bolltempo och kvalitet. Då är den här serien är tillräckligt jämn och svår för att man ska åka på poängtapp och Djursholm vinner med 3-2.
– Men sedan fick vi revansch mot Vasalund på lördag i en liknande typ av match där vi förväntas vara det lag som ska föra matchen. Killarna gör en bra , skärpt insats och vinner med 3-0. Vi har bra kontroll på alla delar av spelet och genomför det vi ska göra.

AIK - DIF PA17 4-0 (2-0)

– En tuff helg för PA17 med 0-4 mot AIK. En ganska typisk match sett till hur det brukar se ut när vi möts. AIK spelar mycket på omställningar, är samlade och organiserade och vi försökte att ha lite mer boll. Men är man inte skärpt i alla lägen och har så kallat kontringsskydd finns det risk att man blir sårad om man hamnar i fel lägen. Det blev vi två gånger om i första halvlek och då blir det tufft mot ett bra lag, AIK är ju tvåa i tabellen efter oss.
– I andra halvlek så blir det ett missförstånd mellan målvakt och försvaret som ger dem en indirekt frispark och de utökar. Då är det uppförsbacke och vi behöver flytta fram positionerna för att försöka reducera men då får AIK till en ny omställning via en utspark från deras målvakt till deras forward som är skicklig och gör mål. En jättetung match för laget så klart men trösten är att vi skaffat oss ett så bra läge att vi fortfarande leder serien och har allt i egna händer. Totalt sett egentligen ingen jättedålig prestation där killarna kämpar hårt, men vi är för uddlösa i motståndarnas och vårt eget straffområde.

Kubikenborgs IF - DIF PA16 0-3 (0-2)
Mål:
Simon Nakhost 2, Filip Karlsson

– PA16 åkte upp till Sundsvall och mötte Kubikenborg. När man åker iväg på bortamatcher i de här åldrarna är det en övning för killarna att komma fram, hålla fokus och ladda inför match efter en bussresa. Men de gjorde det bra och visade att de var med direkt i matchen som de vinner med 3-0, vilket kanske var lite i underkant sett till prestation. Det gör att PA16 leder sin serie tillsammans med Sirius och nu vänder serien med returmöten. Så det blir en spännande avslutning inför ett eventuellt slutspel.

Övriga akademilag

– För PA15 blev det en vinst mot BP med 2-1 i den regionala slutspelsserien. En bra insats och när jag pratade med tränarna sa de att det kunde blivit fler mål framåt och att det var en fin och väl genomförd match. BP stör oss i vissa delar men vi har bra kontroll i stora delar av matchen och lyckas skapa ett antal goda möjligheter att göra mål. Nu har vi ett jättefint läge att avsluta den här serien på ett bra sätt där det är lite märkligt att det inte blir ett avgörande slutspel mellan segrarna i de fyra slutspelsserierna, men vi ska försöka komma etta så långt det går.
– De yngre lagen hade matcher i helgen också även om 07:orna var lediga. DIF 2009-1 spelade derby mot Hammarby som slutade med förlust och det är tuffa och jämna matcher mellan alliansföreningarna i den åldersgruppen. Det blir ett bra tävlande, utvecklande matcher och ibland så går det bra och andra gånger mindre bra, men väldigt viktiga matcher för oss.
– Detsamma gäller för DIF P2008-1 som spelade derby mot AIK och vann den matchen med 3-2. För några veckor sedan möttes de och då blev det förlust med 1-2 och den här gången vinner vi. Kul för 08:orna att få den här framgången. Ett lag som kan spela fin fotboll men som inte riktigt fått med sig resultaten i en del tidigare matcher.

DIF besöker Bilbao

– Vi har två representanter nere i Bilbao den här veckan i ett referensprojekt för svensk elitfotboll. Vi gör ett klubbesök i Deportivo Alavés och träffar även Real Sociedad där syftet är att få inspiration att arbeta vidare med akademins metodik och identitet. Sedan genomför SEF ett antal övriga referensprojekt med lite olika syften, men Djurgården är inbjudna att delta i just det här projektet, berättar Christian Krigström Gentile.

Landslagsuppdrag för akademispelare

Jakob Bäckström ansluter till P04-landslaget som spelar turnering i Österrike där även PA19-tränare Johan Palm åker med och som tidigare nämnts är Tom Dahlin och Lucas Zetterberg kallade till P16 Future Team för deras kommande läger i Uppsala.

Jakob Bäckström i aktion.

Resultat för de äldre flickakademilagen samt kommentarer från flickakademichef Jean Balawo.

Uppsala - DIF FA17 0-1 (0-0)
Mål:
Tuva Bylund

– FA17 spelade borta mot IK Uppsala i slutspelsgruppen om sex lag där ettan går vidare. Vi inledde den serien med förlust mot FC Djursholm men nu vann vi mot IK Uppsala och har fortfarande allting i egna händer. Vi spelar mot Bollstanäs på söndag och går givetvis för vinst där
När det gäller DIF FA19 var de spellediga i helgen men spelar mot Morön borta nu på söndag. Det finns en liten chans på slutspelsplats men det kan bli tufft.

Massiv akademirepresentation i Svenska Cupen

– I onsdagens cupmatch för damerna mot Boo hade vi i andra halvlek hela tio spelare på planen från DIF Ungdomsfotboll där endast Alexandra Takounda inte kom från vår akademi. Vi vinner matchen med 5-0 och samtliga mål och assist kommer från spelare som spelat ungdomsfotboll på ”Hjortis” eller ”Krillan” vilket är en styrka. Hade Louise Hvarfner varit frisk så hade vi kunnat ställa en hel elva på planen från Stockholm, berättar Jean som på tal om Kristinebergs IP får kasta om rejält i veckan.
– Denna vecka är det Stockholm Marathon och alla träningar på Östermalms IP är inställda. Så då flyttar vi alla våra lag till Krillan och de får därmed känna på närheten till de äldre elitlagen.

Elvira Björklund till svenska F18-landslaget

Det svenska F18-landslaget förbereder sig för att kvalet till nästa års F19-EM i Tjeckien genom att spela dubbla landskamper mot Belgien. Djurgårdens målvakt Elvira Björklund är kallad till truppen som samlas för matcher den 20 och 22 oktober på bortaplan på Proximus Basecamp i Belgien.

Senaste nytt
Fler nyheter