Ungdomssvepet vecka 40

Serieseger för DIF PA15 samt många andra fina prestationer från de äldre akademilagen i helgen. Här hittar du en sammanfattning av matcherna samt övrigt nytt på ungdomsfronten.


Resultat för de äldre pojkakademilagen samt kommentarer från pojkakademichef Christian Krigström Gentile.

IFK Norrköping - DIF PA19 1-1 (1-0)
Mål DIF:
Holger Olsson

– PA19 begav sig till Norrköping under lördagen. En ganska svår bortamatch, IFK Norrköping är duktiga och har oftast många alternativ till uppställning. Den här gången hade de samlat ihop en grupp spelare som till vardags är i A-laget. Det är kul för oss för det blir en bra match mot svårare motstånd, men det blir givetvis också svårare att vinna. Vi äter oss in i den här matchen, börjar sämre och avslutar bättre. Norrköping tar ledningen och det står sig ända fram till slutminuterna och precis i slutet lyckas vi peta in en boll och tar en poäng.
– Matchen slutar 1-1 och det är ingen superinsats av laget den här veckan. Men det man bör känna till är att det är ett lite uppbrutet PA19 där spelarna är med på ganska många olika ställen. U21-matcher, landslagssamlingar och A-lagsträningar för en del plus ett ganska tätt matchschema på det. I slutändan så påverkar det hur bra vi är på detaljerna och det gör skillnad i förberedelserna. Så sett till förutsättningarna är det ändå en bra insats av laget men det är klart att vi ville ha tre poäng.

Västerås SK - DIF PA17 1-2 (1-1)
Mål DIF:
Fredric af Forselles, Isak Alemayehu

– PA17 åkte till Västerås och spelade en match där vi hade kontroll, men inte hög kvalitet i det vi gjorde, i en första halvlek som slutar 1-1. Inför andra halvlek försöker tränare Ernesto justera lite saker och se till att spelarna kommer in med rätt typ av mentalitet. Det ser bättre ut och vi skapar lite fler lägen. VSK hotar med omställningar när de får möjlighet men vi lyckas ta ledningen med 2-1. Mot slutet så tappar vi lite grann igen och Västerås får en straff i 89:e minuten. Men Kevin Blennerstrand kliver fram och räddar den så att vi vinner med 2-1. Så det var en svettig tillställning och kanske lite onödigt spännande där jag tycker att vi har bra kontroll i stora delar och då behöver man avgöra matcherna, annars kan man bli straffad.

DIF PA16 - Kubikenborg 7-0 (3-0)
Mål DIF:
Kalipha Jawla 4, Mikael Malkoun, Alexander Lundén, Filip Karlsson

– PA16 hade returmatch mot Kubikenborg och vi vet att det är tätt i toppen mellan de tre lagen som gör upp om förstaplatsen. Sirius och GIF Sundsvall är uppe på samma poäng som oss och då kan det bli målskillnad som avgör. Så inför den här matchen ville vi få till ett bra resultat och förhoppningsvis vinna med några måls marginal för att sätta oss själva i en bra position. Det gick bra, en seger med 7-0 och en fyramålsskytt i Kalipha Jawla. Som helhet hade laget full kontroll på matchen där vi kanske var lite effektivare i andra halvlek. Nu blir de kommande två matcherna väldigt viktiga för att kunna vinna gruppen och ta sig till semifinal i P16 Nationell.

Serieseger för PA15

Med en omgång kvar säkrade DIF PA15 gruppsegern i P15 Regional A2 efter seger med 2-1 mot AFC Eskilstuna. Maximala tolv poäng på fyra matcher gör att tvåan BP inte längre kan nå ikapp inför den sista omgången.
– PA15 stod för en stabil insats mot AFC där det kunde blivit fler mål framåt med bland annat två ramträffar. Men segern räcker för att vinna gruppen och eftersom det inte finns någon avslutande final mot övriga regionala seriesegrare i landet så har de nått så långt de kan nå, förklarar Christian Krigström Gentile.

Ett fint facit för PA15-tränare Michael Berhe som sett en positivt stegrande utveckling under året.
– Jag har fått en väldigt positiv bild av den regionala serien. VI har hamnat i bra grupper, framförallt i slutspelsgruppen. Det var nog en del lag som vi mött i träningsmatcher som velat vara med i vår serie där det ofta varit tufft motstånd och bra kvalitet. Vi kunde inte önskat oss så mycket bättre och fick en bra stegring i grundserien med lite varierat motstånd. Det gjorde att vi kunde fokusera på olika teman och fokuspunkter vilket var perfekt för utvecklingen. Utöver det kompletterade vi med tuffa träningsmatcher för att se till att vi har en jämn och hög nivå på fotbollsåret. Det har gett oss utdelning i A-slutspelet där vår standard är tuffa matcher och vi är fotbollsmässigt och tekniskt fullt kapabla att kunna genomföra dem på en bra prestation- och resultatmässig nivå.
– Men framför allt mentalt har vi gjort nivån till vår standard. Det har varit det största projektet, att möta de bättre lagen inte bara i Stockholm utan även i övriga landet och vinna de matcherna. Nu har vi kommit in i en bra form inför SEF Trophy (en riksomfattande turnering med de bästa svenska 06-lagen) och laddar med tuffa träningsmatcher veckorna inför SEF Trophy.  Säsongen har till stor del handlat om att få en bra utveckling både individuellt och kollektivt för att först vinna den regionala serien, som vi nu gjort, men slutmålet är att vinna SEF Trophy. Det satte vi som mål när jag kom in i laget inför 2020, så det har varit ett tvåårsmål som vi jobbat mot, sammanfattar Michael.

Akademispelare på landslagsuppdrag

– Jacob Bäckström från DIF PA19 startade i svenska P17-landslagets landskamp mot Nederländerna. De förlorade med 1-0 där holländarna styrde matchen och hade många lägen. Men ändå en fin insats av svenska landslaget och Jacob spelade 90 minuter och gjorde en stabil insats. Han mötte en spelare på sin kant som till vardags spelar i Ajax herrlag, vilket säger en del.
– Alexander Karagounis har gjort två inhopp i svenska P18-landslagets dubbelmöte mot Irland. Båda matcherna slutade med kryss och Alexander spelade dryga kvarten i båda, berättar Christian Krigström Gentile som gläds åt en spännande höst med många goda resultat.
– Det här är en kul period för pojkakademin i övrigt där det både drar ihop sig i seriespelet och det blir mycket turneringar för de yngre lagen. Så det har varit roliga helger med många tuffa matcher och glädjande att se att våra spelare verkligen har tagit till sig av träningen och lyckats prestera bra i sina respektive turneringar.Resultat för de äldre flickakademilagen samt kommentarer från flickakademichef Jean Balawo.

Morön - DIF FA19 1-5 (1-4)
Mål DIF:
Ellen Andersson, Agnes Hedman, Nea Flyborg, Hanna Ekengren

– Skönt för FA19 att få åka dit, plocka poäng och göra en del mål. Vi har ju tappat lite onödiga poäng tidigare i serien, så det var viktigt med seger och Agnes Hedman (bilden ovan) gör mål för femte matchen i rad. Kul också att vi är bra på fasta situationer där Ellen Andersson gör två mål, hon gjorde ju även mål mot Boo i Svenska Cupen.

Bollstanäs - DIF FA17 4-1 (0-0) 
Mål DIF:
Linnea Egevall

– Vi hade ju prioriterat om lite så att FA17 skulle kunna nå slutspelsplatsen, men vi hade inget flyt med oss den här gången. Det var i princip spel mot ett mål från oss och bombardemang i första halvleken men vi får inte in bollen. Jag tror att det var lite för avslappnat på grund av det spelmässiga övertaget. Sedan gör Bollstanäs mål lite från ingenstans och vi blir stressade och måste forcera. Då öppnar man ju också upp sig för kontringar och de sätter 2-0 på en sådan. Vi reducerar till 2-1 genom Linnea Egevall och jagar vidare, vilket de sedan utnyttjar i omställningar två gånger om på övertid. Så det här var en rejäl missräkning för oss.

Övrigt nytt

– F2010-1 var iväg och spelade Karamello Cup som de vann där de gick obesegrade genom hela turneringen, berättar Jean som dock inte fick se Nea Flyborg i aktion i lördagens dammatch mot KIF Örebro.
– Nea  var med på bänken för damerna och var aktuell för ett inhopp men det blev inte så på grund av ändrade  omständigheter.

Senaste nytt
Fler nyheter