Fyra olika målskyttar i Djurgården när Hammarby besegrades med 4-1.

Årets andra hemmaderby spelades under söndagen där tränarduon hade alla spelare utom Aleksandr Vasyutin och Linus Tagesson tillgängliga till trupp och startelva.

Mellan stolparna fick Jacob Widell Zetterström återigen förtroendet, och den här gången hade han Jesper Nyholm som högerback framför sig. Till vänster fanns ett desto mer frekvent ansikte på sin position i form av Elliot Käck, och mellan dom två startade Hjalmar Ekdal och Jacob Une Larsson.

Mittfältstrion var den som spelat de flesta matcher i år, nämligen lagkapten Magnus Eriksson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell. Och längst fram startade Joel Asoro centralt med derbyräven Haris Radetinac till vänster och Edward Chilufya till höger.

Djurgården tog avsparken i matchen och efter en lång boll som rensades ut av en Hammarbyspelare nådde inkastet fram till Joel Asoro som lyfte bollen mot mål men över. En framåtanda som Haris Radetinac fortsatte med på vänsterkanten och ett inspel som sånär nådde fram till en blårandig spelare. Matchklockan stod här på 1:10.

Vi fortsatte att föra spelet och förlägga det på offensiv tredje del under de första fem minuterna och det var en inledning med framåtanda som harmoniserade med läktarsången. Även i mittfältskampen tog vi snabbt ett övertag med många bollvinster och brytningar som behöll bollen i vår ägo till stor den under första kvarten.

Magnus Eriksson fick en smäll i ansiktet och fick plåstras om, ett spelavbrott som inte kändes till vår fördel.

Hammarbys första målchans kom efter 20 minuter och dessvärre gick bollen även i mål. Efter ett väggspel till vänster slogs bollen in efter marken och Gustav Ludwigsson kom före sin markering och stötte in bollen till 0-1.

Efter det insläppta målet samlade Magnus Eriksson ihop laget lite snabbt på planen för att snacka ihop sig om ett par saker som det verkade. Och när spelet var igång igen var det fortsatt vi som hade initiativet och anfallen kom från båda kanter.

Edward Chilufya hade ett litet övertag ute på sin kant och när han tog sig in i straffområdet i den 28:e minuten gjorde han bort två spelare och var förbi den tredje när han sparkades ner och det var en solklar straff som domaren inte tvekade en sekund att blåsa för.

Magnus Eriksson stegade fram och slog straffen som dessvärre räddades av målvakten – men Mange var framme på returen och slog in kvitteringen i den 30:e minuten. 1-1!

Helt jämnt i målprotokollet men på planen var det vi som fortsatte att föra matchen och Chilufya fortsatte att gäcka försvaret där framme. I den 35:e minuten hann inte Mads Fenger alls med i löpningen och delade ut en armbåge som man helst inte vill se på en fotbollsplan. Chili blev liggande och domaren dömde frispark och delade ut en varning till Hammarbyförsvararen.

Frisparken resulterade i en hörna från höger där Magnus Eriksson slog en kort variant och fick tillbaka bollen varpå han måttade ett inlägg mot framrusande Djurgårdsspelare. Högst nådde Hjalmar Ekdal och vi hade vänt på matchen: 2-1 i den 39:e minuten! Hans första allsvenska mål i Djurgården.

Knappt hade firandet hunnit lägga sig innan det var dags för dagens tredje Djurgårdsmål! Återigen var Magnus Eriksson regissör när han drev upp bollen centralt. Precis när han stötte på patrull och blev stoppad av en försvarare vrickade han bollen med yttersidan till Joel Asoro som drog dit den invid stolpen. Även för honom var det första allsvenska målet i Djurgårdströjan! 3-1 till oss i den 42:a minuten!

Den redan härliga inramningen ökade ett gäng decibel och återstoden av halvleken spelades av utan några större målchanser.

Inga byten i Djurgården men däremot i Hammarby där Jeppe Andersson klev av och Aziz Quattra byttes in. Efter upprepade förseelser mot Magnus Eriksson när vi skulle kasta ett inkast blev han varnad i den 48:e minuten.

Spelmässigt inleddes halvleken med ett Hammarby som siktade framåt för en reducering och ytorna öppnades upp lite mer. Chili bröt ett Hammarby-anfall långt ner på vår vänsterkant och en blixtsnabb kontring aktiverades där bollen nästan nådde fram till Joel Asoro som var med på noterna i omställningen och störtade mot mål.

Magnus Eriksson ordnade en frispark iden 52:a minuten men skottet tog i muren. I sekvensen efter kom Elliot Käck till avslut som strök precis utanför.

Hammarby gick framåt betydligt mer i den andra halvleken än i den första och även fast de inte kom till något farligt avslut var tendensen smått oroande för oss på läktaren som gärna hade sett fortsatt ihållande bollinnehav för Djurgården. De fick ett par hörnor kring 60 minuter spelade och på en av dom gjorde Jacob Widell Zetterström en mycket fin räddning på ett avslut från nära håll. Hammarby genomförde även ett dubbelbyte för att fylla på med pigga ben på planen.

I den 71:a minuten var det dags för dubbelbyte i Djurgården när Jesper Löfgren ersatte Jesper Nyholm och Nicklas Bärkroth ersatte målskytten Joel Asoro. Växelramsorna mellan kortsida och långsida fortsatte att eka inne på arenan och minuterna tickade på under ganska behagliga omständigheter där mycket av spelet var förlagt till mittplan, och när Hammarby stack upp fanns Jacob Widell Zetterström där och tog det han skulle såsom Paulinhos avslut utifrån i den 73:e minuten.

Edward Chilufya? Hans övertag på högerkanten från den första halvleken var intakt och i den 74:e minuten skulle han också bli målskytt. Inspark från Widell Zetterström. Ett raskt ryck förbi Fjóluson. Ett placerat skott invid bortre stolproten. Ibland går det fort i fotboll och nu stod det 4-1 på resultattavlan.

Emmanuel Banda bytte av Hampus Finndell i den 77:e minuten.

Hammarbys Aziz Ouattara fick på ett lurigt avslut strax därefter som seglade högt och länge i luften och tog i överkanten i ribban och in på plan igen, men returen gick till djurgårdsfötter och rensades bort. Elliot Käck varnades efter att ha gått inför tufft på en Hammarby-spelare i den 83:e minuten.

Albion Ademi ersatte målskytten Edward Chilufya i minut 88.

Det var ett slaget Hammarby och ett ganska nöjt Djurgården som spelade de sista minuterna av matchen. Viss irritation märktes av i duellerna, medan känslorna på läktaren var något helt annat, och som manifesterades genom vacker sång från hela arenan.

Albion Ademi fixade en hörna i samma veva som tre minuters tilläggstid förkunnades och återstoden av matchen var snarare en defilering än en forcering.

Slutresultatet skrevs till 4-1 och det var en härlig dag i Djurgårdsland!

DIFTV med intervjuer kommer här på DIF.se under kvällen.

12 september, söndag 15:00Tele2 Arena