Witrys mål räckte mot Brage

• 21 feb 2021

Djurgården inledde årets cupspel med en seger. Spelövertaget var massivt men målen få när Brage besegrades med 1-0 (1-0) på Tele2 Arena.

– Det var en klart godkänd insats. Det är klart att vi borde ha stänkt in något mer mål, men det är ändå en bra Djurgårdsprestation, sa lagkaptenen Magnus Eriksson efter matchen.

Efter ett rekordkort uppehåll, sista matchen i Allsvenskan 2020 spelades den 6 december, startade årets tävlingssäsong mot IK Brage i Svenska Cupen. Djurgården ställde upp med exakt samma startelva som i det lyckade genrepet mot Örebro (4-0) förra veckan och frågan var om ett lag från Superettan skulle bjuda på bättre motstånd.

Svaret var ja, även om Brage, precis som Djurgården, fick klara sig utan flera skadade spelare som Seth Kanteh Hellberg och Douglas Karlberg  Dessutom var Oscar Lundin fortfarande avstängd efter ett rött kort i slutet av förra säsongen. Förre DIF-junioren Robbin Selin spelade bara sista halvtimmen på grund av en justerad axel.

I Djurgården såg Magnus Eriksson ut att trivas i sin position till vänster framför Ramus Schüller på mittfältet och låg bakom två målchanser inom loppet av en minut i matchens inledning. Först hittade Eriksson fram till Kalle Holmberg i fritt läge men nicken kunde räddas av Viktor Frodig i Brages mål. Nästa möjlighet fick Edward Chilufya sedan Haris Radetinac stått för en smart bakåtnick men den kvicke DIF-yttern fick inte bollen på mål.

Djurgården satte som väntat Brages backlinje under hård press och bollarna som gästernas anfallare fick att jobba med var försvinnande få. Tommi Vaiho tvingades agera när Leo Pllana gick på skott trots en snäv vinkel, men i övrigt hade DIF-målvkaten det väldigt lugnt fram till den första halvlekens slutminuter. Då nådde Brages lakapten Mattias Liljestrand högst på en högerhörna, men nicken gick metern över ribban.

i övrigt var det så gott som bara Djurgården. Edward Chilufya skapade flera bra lägen tack vare sin snabbhet men fick inget avslut på mål. En av Chilufyas operationer skulle ändå bli matchavgörande då han fälldes vid straffområdeslinjen med frispark som följd. Den hamnade efter en undanrensning hos Aslak Witry som pressade in 1-0 via ett par Brage-ben.

– Jag försökte bara att få ner bollen och samtidigt få den på mål. Sen hade jag lite tur och då går den i mål, sa Aslak Witry i halvtid.

Den norske högerbacken var inte helt nöjd med lagets uppträdande, trots den kraftiga dominansen.

– Jag tycker att det är lite blandat. Vi har några anfall som är bra men vi är lite för slarviga. Vi måste upp några hack till andra halvlek och få till fler spelvändningar så vi drar isär deras lag.

Matchbilden förändrades inte nämnvärt i den andra halvleken. Trots behovet av ett mål var Brage ytterst försvarsinriktat medan de blårandiga rullade bollen till varandra i försöken att skapa ytor i offensiven. De riktigt heta chanserna gick upp i rök när bolltoucherna blev för många samtidigt som de rätt frekventa skottförsöken hamnade för nära Viktor Frodig.

En pigg Hampus Finndell var närmast att utöka ledningen, bland annat när han gick på direktskott efter ett inspel från Chilufya, men bollen hamnade utanför närmaste stolpen.

Albion Ademi var en av flera spelsugna Djurgårdare som bytes in under den andra halvleken. Ademi var involverad i flera anfall och tog gärna avslut, även när frustrerade lagkamrater ropade på passning, men skotten saknade tillräcklig kraft.

Brage skapade något av en kvitteringschans efter en framgångsrik aktion av Leo Pllana men ett lyckat försvarbete av målskytten Witry, en av planens bästa spelare, hindrade Noa Williams avslut.

– Jag tycker Brage bjuder upp till dans. De försöker spela och gör det stundtals bra, men jag tycker vi har bra tålamod när vi har bollen, konstaterade Magnus Eriksson sedan segern bärgats.

I nästa cupomgång väntar nytt motstånd från Superettan i form av Umeå FC (på Tele2 Arena, dit matchen nu flyttats). Matchen spelas på söndag den 28 februari med start 17.00. En tidig seriefinal då Umeå besegrade Kalmar på bortaplan.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)46323dcd-e49a-412f-bebd-f3fb5e9e11be|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

21 februari, söndag 17:00Tele2 Arena