Agnes Hedman till A-laget

Djurgårdens unga mittfältstalang tar klivet upp från DIF FA19.

Dags att välkomna en spelare från de egna leden upp i damlaget när spelskickliga, offensiva mittfältaren Agnes Hedman nu skriver på ett treårsavtal med DIF. Ett spännande namn som påbörjade sin fotbollsresa i Täby IS och kom till Djurgården 2017. Väl på plats har hon levererat fina insatser i DIF FA19 och FA17 och ser nu fram emot att ta steget upp till OBOS Damallsvenskan.
– Det är en ära att få skriva på för Djurgården och jag är glad och stolt över att få representera föreningen. Jag har spelat i Djurgården rätt länge nu och det här är något jag alltid strävat efter. Det har alltid känts som ett stort mål och när jag fick frågan av Jean kändes det nästan overkligt, förklarar Agnes som verkligen lever för fotbollen och med stor sannolikhet avverkat de berömda 10 000 timmarna med bollen. 
– Fotbollen är ju det bästa jag vet och när man lagt ner så mycket tid på något och får belöning så är det väldigt roligt. Jag har prioriterat fotbollen före så mycket annat under en lång tid och det här blir ju ett kvitto på att det var värt det och att man gjort det bra.

Men det har inte varit någon enkel resa för Agnes som fick kämpa sig igenom en tuff skadeperiod under året. 
– Jag var skadad under väldigt lång tid från januari och 8-9 månader framåt. Det var första gången jag gick igenom en långtidsskada, så jag hann bara med ett fåtal matcher med FA19 i år. Då tappar man ju lite men samtidigt har jag haft ett bra stöd från alla kompisar i FA19. Men jag älskar fotboll så mycket att det alltid får mig att vilja gå till träningen och vara med lagkompisarna och det var tillräckligt för att orka igenom den perioden, berättar Agnes som är hundra procent frisk sedan ett antal månader.
– Det har gått snabbt sedan jag kom tillbaka från skada och jag har haft tur att jag inte åkt på något bakslag. Jag var snabbt tillbaka i tempot och kunde träna med damerna nu under senaste månaden, så det gick ändå fortare än vad jag trodde. 

Om 2022 var ett tufft år för Agnes var säsongen innan desto mer uppseendeväckande där hon bidrog till fina framgångar för DIF FA19 och gjorde 11 mål på 14 matcher i sin offensiva mittfältsroll.
– Jag brukar inte göra så mycket mål. Men det var någon match där jag gjorde två mål och sedan rullade det bara på med massa mål. Jag fick mycket hjälp av Dennis Gabrielsson som jag hade som tränare då och han är väl den största anledningen till varför jag har kommit hit där jag är idag. Han fick mig att tro på mig själv och jag kände ett självförtroende på ett sätt som jag inte känt innan den säsongen. Det lossnade för mig då, jag bara körde på och det var kul att få göra mycket mål, men det var mer som en bonus. Viktigast var att det gick bra för hela laget den säsongen och det var ett roligt år, berättar Agnes som spelade som 10:a på mittfältet under den perioden. En position hon trivs bra med.
– Får jag välja spelar jag helst som 10:a och har inte spelat särskilt mycket som 6:a eller 8:a. Så 10:a är min starkaste position, jag kommer mest till min rätt när jag får anfalla och vara offensiv.

Under samma år skedde debut med A-laget i oktober och Agnes blev även vald till Årets Junior 2021 med tillhörande prisutdelning på Stockholms Stadion. En fin utmärkelse vilket leder vidare till frågan om Agnes styrkor på planen, där en påtaglig vinnarskalle kan skymtas.
– Jag gillar att ta bollen framåt och vara så delaktig som möjligt i anfallet. Jag försöker bidra med kreativitet och spelförståelse och gillar att komma med fart och vända upp bakom motståndarnas mittfält för att komma rättvänd mot backlinjen. Sedan tycker jag att jag är rätt bra på att kämpa, jag vill alltid ge max på planen och har väldigt svårt för att förlora matcher.  

Med tanke på att acklimatisering till damlaget pågått under ett antal månader lär det kunna bli en smidig uppflyttning för Agnes.
– Förra säsongen tränade jag ju mycket med damerna innan jag blev skadad. Så jag har träffat alla i laget och känner Magnus och de andra ledarna. Sedan har jag i princip enbart tränat med damerna på sistone så det borde kunna bli en lite enklare övergång på det sättet. 

När det gäller förväntningarna på de kommande åren finns ett tydligt fokus på utveckling hos Agnes.
– Jag tror att jag kommer att utvecklas mycket som spelare. Under den senaste månaden har jag märkt att när man får träna med damerna så utvecklas man i varje övning och varje situation. Sedan hoppas jag att vi som lag kan göra en stark säsong tillsammans, vilket jag också tror att vi kommer göra och jag kommer att fokusera på att bidra till laget så mycket jag kan, avslutar Agnes.
 

Jean Balawo om Agnes Hedman

Som varandes både flickakademichef och sportchef för damerna har Jean Balawo haft radarn påkopplad på  Agnes prestationer i DIF FA19. Starka insatser där hon framför allt under 2021 accentuerade sin offensiva kapacitet som mittfältare med 11 mål på 14 matcher i F19 Allsvenskan Norra.
– Agnes är en spelare som har haft en lite annorlunda resa och jag känner en stolthet över hur Djurgården har hanterat både spelare och situation. Det visar att vägen till elitfotbollen inte är spikrak, utan det finns olika utmaningar och då handlar det om hur förening, spelaren och ledarna tacklar det tillsammans. Spolar man tillbaka till 2020 spelade Agnes inga matcher då hon inte var helt bekväm med det - och sedan 2021 vann hon pris som Årets Junior. Det är ett tecken på att det funnits en plan för henne och jag vill lyfta fram vår tidigare FA19-tränare Dennis Gabrielsson som en högst bidragande faktor till att Agnes spelar fotboll idag och har skrivit på ett avtal med A-laget. Så det här känns som en seger och något mer än en spelare som bara gått från junior till senior, förklarar Jean som ser fram emot att få följa Agnes utveckling i seniormiljö.
– Som fotbollsspelare har Agnes kvaliteter som är få förunnade. Hon har en förmåga att bli rättvänd väldigt snabbt och i svåra situationer. Hon gör det på en hög nivå men man måste återigen ha en förståelse för att hon, sett till sin bakgrund, behöver ta steg successivt framåt. Hon ska få möjlighet och tid att växa in i damlagets verksamhet och har kört med oss nu i sammanlagt tre månader. Men hin har visat att det här är en miljö som hon kan anpassa sig till och ta kliv i.
 

Fakta Agnes Hedman

Position: Mittfält
Född: 2 december 2002
Längd: 1,63 m
Moderklubb: Täby IS

Senaste nytt
Fler nyheter