Andra raka segern på Stadion

• 1 maj 2022

Djurgården tog sin andra seger i Obos Damallsvenskan på söndagen. Stinalisa Johanssons mål i första halvlek räckte till en 1-0-seger mot Kristianstad.

Årets första vinst i Allsvenskan, 2-0 mot Eskilstuna i måndags, var oerhört viktig mentalt för en trupp som förutom Portia Boakye och Ebba Wieder var skadefri. Tränaren Magnus Pålsson gjorde en ändring i startuppställningen sen sist och lät Tilde Lindwall ersätta Sara Lilja Vidlund på högerkanten.

Startelvan:

Kelsey Daugherty

Sara Olai, Sanna Kullberg, Emelie Lövgren och Kamilla Karlsen

Nellie Lilja,

Linda Motlhalo,Tove Almqvist

Tilde Lindwall, Hayley Dowd, Stinalisa Johansson

Inledningsvis var det Kristianstad som hade mycket boll och försökte koppla ett grepp om matchen med sitt fysiska spel, men Djurgården lyckades flytta upp positionerna och visade omgående att förra omgångens vinst hade stärkt självförtroendet. Redan i den fjärde minuten var det nära ett blårandigt ledningsmål när Hayley Dowd förlängde Tove Almqvists skottförsök men bollen hamnade mitt på Melina Loeck i gästernas mål.

Det skulle handla mycket om Hayley Dowd och Tove Almqvist i den här matchen och då framför allt i den första halvleken. Efter en knapp halvtimme spelade Dowd fram Almqvist i straffområdet men en högklassig brytning av Gabrielle Carle räddade Kristianstad den gången.

Hayley Dowd fick en ny chans i halvlekens slutskede efter att hunnit först på en bra boll i djupled från Nellie Lilja. Amerikanskan kom i balans lagom till avslutet men sköt strax över målställningen.

Djurgården skulle lyckligtvis få kröna säsongens bästa halvlek med ett ledningsmål minuten senare. Tove Almqvist hittade Stinalisa Johansson som slog till med bredsidan på volley. Ett bra avslut vid bortre stolpen efter ett perfekt avvägt inspel och 1-0 var ett faktum.

– Det var en dröm att få göra mitt första mål i allsvenskan och när det sen leder till att vi vinner matchen så är det så klart extra kul, sa målskytten efter slutsignalen.

Kristianstad, som inte noterades för något avslut under de första 45 minuterna försökte sätta Djurgården under press med tre spelare i anfallet och hårda tag i närkamperna. Bortalagets offensiva försök blev lite längre under perioder men det var fortfarande DIF som skapade de farliga chanserna. Efter en knapp timmes spel var Sara Olai nära att utöka ledningen när Kristianstads försvarsspel blev lite väl avvaktande, men den offensiva högerbackens skott smet strax utanför stolpen.

Det blev starten på en ny bra DIF-period, men den kom av sig lite när Linda Motlhalo sänktes av en armbåge i ansiktet från Amanda Andradottir och tvingades lämna planen för en stund med en blödande näsa. Blåränderna lyckades emellertid hålla ihop försvarsspelet med god hjälp från hårt arbetande spelare på mittfältet och Kristianstad hade fortsatt svårt att komma till lägen.

Ett visst tryck skapades med tre hörnor i tät följd men återigen kom Djurgården tillbaka med farliga attacker. Stinalisa Johansson satte igång en imponerande soloräd på vänsterkanten men förre DIF-kaptenen Sheila van den Bulk lyckades bryta i straffområdet.

I den 75:e minuten opererade Tilde Lindwall och Tove Almqvist framgångsrikt på högerkanten och spelade in bollen framför mål. Hayley Dowd nådde den först och gick på direktavslut men Melina Loeck lyckades parera.

DIF skulle få ytterligare en jättechans att sätta dit tvåan när Melina Loeck tvekade vid en utrustning. Sara Olai hann före och spelade bollen bakåt till inbytte Alice Bergström men avslutet hamnade ovanför ribban.

Ett längre spelavbrott efter en krock och sammanlagt sex byten gav en tilläggstid på hela åtta minuter. Kristianstad satsade allt de hade för en kvittering men Djurgården fortsatte att slita hårt och jobba för varandra i försvarsspelet.

I den 97:e minuten uppstod viss kalabalik i straffområdet efter en målvaktsretur men Kelsey Daugherty hade bestämt sig för att hålla nollan även denna match och fick tag på bollen. Efter 98 minuter stod Djurgården som rättvis segrare och inkasserade tre nya tunga poäng.

– Idag spelar vi fotboll och det är roligt. Jag har kämpat hårt för att komma tillbaka efter en korsbandsskada och längtat efter att känna som jag gör idag, sa första halvlekens bästa spelare Tove Almqvist.

I nästa match som spelas den 8 maj väntar AIK på Skytteholms IP. Ett derby som segerskytten Stinalisa Johansson ser fram emot:

– Det var tufft mentalt med förlusterna i de första matcherna men nu har vi fått med oss de här poängen och det är viktigt för hela gruppen och resten av säsongen. Vi tål press på ett bättre sätt och håller motståndarna där det inte blir så farligt.

1 maj, söndag 15:00Stockholms Stadion