Bister förlust i rörigt derby

• 16 okt 2022

Djurgården förde matchen men det var ett effektivt AIK som drog det längsta strået och vann med 2-1 i ett stökigt derby på Tele2 Arena.

Det var ett rejält skadeskjutet Djurgården som fick pussla ihop en elva från en trupp där spelare som Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal, Hampus Finndell, Aleksandr Vasyutin saknades och där Rasmus Schüller, som inte fanns med i truppen senast mot Gent, fick inleda på bänken.

Men det var gick ändå att mönstra en stark elva, även om det blev lite ovana roller för en del. Jacob Widell Zetterström tog plats mellan stolparna bakom en backlinje med Haris Radetinac och Elias Andersson som ytterbackar samt Piotr Johansson och Jesper Löfgren centralt.

På mittfältet återfanns trion Besard Sabovic, Emmanuel Banda och kapten Magnus Eriksson och längts fram blev det nytt förtroende för succétrojkan mot Gent: Joel Asoro, Victor Edvardsen och Gustav Wikheim.

Djurgården klev ut för att ta sig an årets sista derby där både den sedvanliga prestigen och poängen i toppstriden var av yttersta vikt. Samtidigt var förväntningarna aningen nedtonade med tanke på den tuffa skadeproblematiken i laget. Men icke desto mindre gällde det att kliva ut med full energi från start och den spektakulära inramningen, med ett tifo av yppersta klass och ett massivt publiktryck, trissade upp stämningen rejält.

Inramningen till trots blev matchstarten lite trevande under de första minuterna. Lite lätt sparrande mellan lagen där det var glest med farligheter och få etablerade anfall. Men så från ingenstans kom ett långt inkast från AIK i nionde minuten som efter lite flipperstudsande hamnade hos John Guidetti som nickade bollen i mål.

En mardrömsstart på matchen och nu gällde det att kavla upp och jobba ikapp. Djurgården fick allt mer bollinnehav och rullade runt mot ett allt lägre stående AIK som i sin tur slog till med snabba omställningar. Det var ett till en början lågintensivt tryck som växte allt mer och i 23:e minuten kom en riktigt fet chans när Magnus Eriksson slog ett inlägg som Gustav Wikheim nickade strax utanför.

Djurgården malde vidare och strax efter var det ruggigt nära en kvittering när Emmanuel Banda curlade ett vänsterskott centimetrar utanför krysset. AIK stack sedan upp i en farlig omställning med halvtimmen spelad där Nicola Stefanelli sköt utanför, dock i misstänkt offsideposition.

Men annars var det DIF för hela slanten och fortsatt kvitteringsjakt. Hörnor och inlägg radades upp men på ett, i derbysammanhang skrämmande välbekant sätt, ville inte bollen in. I 34.e minuten trodde dock de flesta att det skulle ringa men Jesper Löfgrens avslut efter hörna räddades på mållinjen av Sebastian Larsson.

De avslutande minuterna av halvleken följde samma mönster. Djurgården ägde boll, vände spel och letade luckor i den svartgula defensiven, men utan nätkänning. Under den sista övertidsminuten blev det sedan lite oroligt när Besard Sabovic åkte på en rejäl smäll i en duell där Yasin Ayari gick in med dobbarna före mot smalbenet - med endast gult kort som påföljd - men Besard kom lyckligtvis upp på benen igen och kort därefter gick halvtidssignalen.

Inga förändringar i elvan och oförändrad matchbild där DIF körde full fart framåt. I 47:e minuten var det nära när Besard Sabovic drog iväg ett tungt skott strax över ribban. Greppet var kompakt under inledningen då DIF anföll och AIK rensade undan.

Men i 51:a stack gästerna upp i ett anfall och Jacob Widell Zetterström fick parera ett avslut från Bilal Hussein. Dock ett undantag i den blårandiga dominansen, men det gällde också att omsätta övertaget i mål.

Mitt i anstormning kom emellertid en riktigt het chans för AIK när Stefanelli kom en mot en och sköt strax över. Sedan var anstormningen igång igen där DIF bombade in inlägg mot ett vilt rensande motståndarlag. Dessvärre skulle nästa mål komma åt andra hållet när Nicola Stefanelli fick läge och kunde göra 2-0.

Långt ifrån logiskt sett till matchbilden men fotboll handlar trots allt om att få in bollar i nät och nu fanns en knapp halvtimme kvar att jobba ikapp på. Ny energi kom in i form av Kalle Holmberg som ersatte Victor Edvardsen och 20 minuter återstod.

Det var ruggigt nära när aktive Gustav Wikheim slog en cutback till Magnus Eriksson vars avslut styrdes av utanför av en AIK-tå. En signifikativ situation där AIK:s parkerade buss ständigt var var i vägen och när väl avsluten kom från distans fick Kristoffer Nordfeldt skickligt fingertopparna på Magnus Erikssons högerskott som annars hade seglat in i krysset.

Djurgården trummade vidare men i 84:e minuten kom dessvärre ett längre spelavbrott efter oroligheter från läktarhåll vilket skapade eskalerande problematik på arenan. Efter en lång paus kom till slut matchen igång och de återstående fem minuterna spelades klart.

Den välbekanta matchbilden med ett anfallande Djurgården mot ett försvarade AIK var intakt och sju minuters stopptid innebar att det fanns lite tid kvar för att jobba på framåt. I 93:e minuten kom till slut ett minst sagt välförtjänt mål när Kalle Holmberg skallade in 2-1.

Fyra övertidsminuter kvar och ett rött kort på Collins Lusaka gav hopp om utjämning. Minuterna rann dock iväg alldeles för fort då de svartgula tog oerhört gott om tid på sig i varje spelavbrott och till slut gick den ofrånkomliga slutsignalen. En match med ett välbekant scenario där DIF äger spelet men där ett effektivt AIK ändå gör flest mål.

Närmast väntar några dagars återhämtning innan det är dags för match igen då Malmö FF väntar på bortaplan på torsdag.

16 oktober, söndag 15:00Tele2 Arena