Bister förlust mot Degerfors

• 1 okt 2022

Djurgården fick inte igång maskineriet på Stora Valla i en match som slutade 3-0 till hemmalaget.

Första startelvan efter uppehållet mönstrades med Jakob Widell Zetterström i mål bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson och Elias Andersson.

På mittfältet var det välbekant med Hampus Finndell, Magnus Eriksson samt en fullt frisk Rasmus Schüller och längst fram i offensiven blev det en ny start för Amadou Doumbouya till höger med Joel Asoro centralt och Victor Edvardsen till vänster.

Med två veckors välbehövlig återhämtning i benen gick Djurgården in för första uppgiften i säsongens Grande Finale med sju allsvenska matcher och fyra ECL-möten. Truppläget var förbättrat där både Hjalmar Ekdal och Gustav Wikheim var uttagningsbara igen och nu gällde det att mobilisera full kraft i en tuff bortamatch mot ett Degerfors som gått obesegrade i den senaste fem matcherna, inklusive cupmatchen mot Huddinge.

Det blev en dramatisk start på matchen med ett jätteläge direkt för Hampus Finndell när Joel Asoro nickade ner bollen i boxen. Hampus fick dessvärre inte ner bollen under ribban och strax efter var det farligt åt andra hållet när Omar Faraj stack iväg i djupled. Marcus Danielson agerade dock räddande ängel med resolut försvarsspel.

I femte minuten hettade det till bakåt igen när Jacob Widell Zetterström boxade undan ett hotande inspel från höger precis framför fötterna på aktive Omar Faraj. Chanserna fortsatte att spridas mellan lagen och Victor Edvardsen bjöds på ett gratisläge på sin gamla hemmaplan, men vänsterskottet blockerades.

Det var högt tempo och underhållande fotboll och i 12:e minuten studsade ett inlägg från Degerfors i ribbans ovansida. Det lite hala - och inte helt jämna - underlaget bidrog också till att spelet blev en smula mer chansartat.

Med kvarten spelad kom det högljudda rop från Djurgårdsklacken när Rasmus Schüller gick omkull i straffområdet, men domare Bojan Pandzic vinkade avvärjande. Nästa läge kom kort därpå med ett fint kombinerade av blåränderna där Victor Edvardsen tvingade Jeffrey Gal till en akrobatisk räddning.

Med halva halvleken spelad blev det blårandiga bollinnehavet mer påtagligt men Degerfors var farliga i sina snabba omställningar. Omar Faraj hade som sagt oroat en del tidigare och det var också han som stötte in 1-0 för Degerfors efter ett inspel från höger med halvtimmen spelad.

En mycket ovälkommen uppförsbacke i een knepig bortamatch och kvitteringsjakten inleddes omgående. Den pauserades dock när en oroande incident på läktaren i Djurgårdsklacken innebar att vårdpersonal fick kallas in och en orolig stämning spred sig på Stora Valla där alla tummar hölls i hopp på det bästa.

Efter en längre paus kunde sedan matchen återupptas med åtta minuters övertid på skylten. Djurgården tryckte på och skapade en del halvchanser via fasta situationer. Men något riktigt skarpt läge blev det inte och när halvtidsvisslan gick var det underläge 1-0 på resultattavlan.

I ett läge där tankarna mestadels gick till den oroande händelsen på läktaren kom ändå hoppfulla besked inför andra halvleken om ett förbättrat tillstånd hos den drabbade ifråga.

Sett till själva matchen fanns ett underläge som skulle vändas och Kim & Tolle genomförde ett trippelbyte där Haris Radetinac, Emmanuel Banda och Gustav Wikheim ersatte Amadou Doumbouya, Hampus Finndell och Victor Edvardsen.

Men det skulle bli en mardrömsstart på halvleken med ett olyckligt självmål i den 48:e minuten som gjorde en redan knepig uppgift ännu svårare. Djurgården matade på framåt medan Degerfors la sig lågt med kompakt försvar, men DIF fick ingen rytm i offensiven, tog en hel del felbeslut och hade svårt att skapa chanser.

Klockan passerade timmen spelad och det började bli bråttom. Degerfors fortsatte emellertid att skapa chanser och det blev oroligt när Nikola Djurdjic var på väg igenom men han stoppades med en viktig brytning från Jesper Löfgren i sista momentet.

Chanserna för blåränderna fortsatte dock att lysa med sin frånvaro på det påtagligt hala underlaget och minutvisaren rörde sig skoningslöst framåt. Ett nytt byte kom i 68:e minuten när Besard Sabovic klev in och Rasmus Schüller klev av.

Forceringen fick dessvärre ingen fart och hemmalaget var i ärlighetens namn närmare ett tredje mål med ett par nästan-lägen. I 80:e minuten uppstod en för matchen mycjket symbolisk situation när Djurgården var på väg att öppna upp hemmaförsvaret för ett läge men en överlappande Piotr Johansson halkade till på den hala mattan precis när inlägget skulle in.

De tillresta supportrarna gjorde sitt bästa för att mana på uppe på läktaren men rullgardinen skulle dras ner definitivt i 85:e minuten. En ny snabb rödvit omställning ledde fram till att Johan Bertilsson kunde trycka in 3-0 och det var game over. En sista trist händelse kom dessutom i den andra övertidsminuten när Elias Andersson åkte på ett gult kort och därmed missar matchen mot BK Häcken.

En oskön reprisering av fjolårets match på Stora Valla var därmed till ända, en tillställning som nu får läggas åt sidan. Nu närmast väntar bortamatch i Conference League mot KAA Gent följt av söndagens seriefinal mot Häcken där det gäller att få igång maskineriet igen. Med över 23000 sålda kommer det att bli en rejäl backning på läktarna som kan hjälpa laget att komma in i vinnarspåret igen.

1 oktober, lördag 17:30Stora Valla