Bistert kryss mot Helsingborg

• 5 maj 2022

Trots ett massivt övertag och 15-3 i avslut lyckades inte Djurgården vara tillräckligt effektiva i en match som slutade 2-2 på Tele2 Arena efter ett sent kvitteringsmål av Isak Hien.

Rasmus Schüller gjorde en glädjande comeback efter en skadeperiod och Piotr Johansson var tillbaka i elvan efter avstängningen senast. I övrigt tog Joel Asoro plats centralt på topp vilket innebar tre förändringar totalt i elvan jämfört med senast.

Startelvan:
Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal, Pierre Bengtsson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (K)
Haris Radetinac, Joel Asoro, Sead Haksabanovic

Vårvärme och kvällssol skapade skön inramning på Tele2 Arenas välfyllda läktarna när Djurgården klev ut för att ta sig an Helsingborg. En match som egentligen kategoriserats som omgång 16 men som tidigarelagts med tanke på Djurgårdens kommande spel i Europa under sommaren.

För blåränderna fanns medvind i ryggen efter en stabil seger mot Sirius medan de skånska gästerna var i stort behov av poäng efter en tuff poängmässig start av serien. Det blev en lite trevande start på matchen som följdes av en rejäl kalldusch i tredje minuten. Ett blårandigt uppspel bröts högt av Helsingborg och bollen spelades fram till Taha Ali som vinklade in den otagbart för Jacob Widell Zetterström.

En tung start för DIF som omedelbart satte igång kvitteringsjakten där det var nära för aktive Sead Haksabanovic redan i anfallet efter. Minuten senare kom ett nytt inlägg som skapade kaos i gästernas straffområde där Joel Asoro var ytterst nära att få in bollen.

Hjalmar Ekdal följde upp med ett giftigt skott som Kalle Joelsson motade skickligt och på den efterföljande hörnan stod HIF-keepern för en ny vass räddning på Hampus Finndells tunga vänsterskott. DIF-trycket var intensivt och med kvarten spelad var det endast en storspelande Joelsson som såg till att gästernas nolla var intakt.

Magnus Eriksson var nästa man att trycka av men avslutet smet strax utanför och det kändes som en tidsfråga innan kvitteringen skulle komma. Men istället kom nästa chock i 21:a minuten efter en ny bollvinst högt upp i planen för Helsingborg där orosmomentet Taha Alli fick ett nytt läge och satte sitt andra mål för kvällen.

En tuff uppförsbacke och bara att ösa på framåt. Vilket DIF också gjorde men Joelsson stod för ännu en räddning på Joel Asoros avslut från nära håll. Men i 31:a minuten skulle utdelningen äntligen komma. Joel Asoro bröstade ner en boll till Sead Haksabanovic som dunkade in bollen i mål via en Helsingborgsförsvarare.

Vilt jubel och vittring på mer där den frenetiska blårandiga offensiven pumpade vidare. Magnus Eriksson tvingade fram en femte räddning av Joelsson med en nick. Nytt superläge följde i 41:a minuten när pigge Asoro stack loss i djupled och slog ett inlägg till Haksabanovic som nickade strax utanför. Övertaget var monumentalt och Haris Radetinac fick nästa läge i boxen och sköt centimeter utanför stolpen.

Men bollen ville inte in och trots 8-2 i avslutsstatistiken var det 1-2 på resultattavlan men också 45 återstående minuter som väntade för att kunna reda upp läget.

Det blev ett byte inför andra halvlek där Elias Andersson kom in och ersatte Rasmus Schüller. I övrigt var matchbilden sig lik där DIF tryckte gasen i botten direkt. Chanser radades upp, dueller vanns, publiken manade på att bollen skulle in.

Helsingborg stack emellan med en kort, bra period. Ett halvfarligt avslut i snäv vinkel i burgaveln och ett friläge som Isak Hien fick reda upp i sista stund kändes hotfullt och det avslutades med ett giftigt skott från Taha Ali som JWZ räddade akrobatiskt.

Djurgården tappade lite momentum efter det rödblåa mellanspelet och Kim & Tolle fyllde på med pigga ben i form av Victor Edvardsen. Matchuret tickade upp mot timmen spelad och Edvardsen var aktiv omgående och ytterst nära att tråckla in bollen från nära håll.

Sead Haksabanovic sköt i burgaveln, inlägg måttades in och missnöjet var öronbedövande hos publiken när Victor Edvardsen tacklades omkull bakifrån i straffområdet men domare Adam Ladebäck vinkade avvärjande.

Nya byten följde där Gustav Wikheim och Emmanuel Banda ersatte Pierre Bengtsson och Haris Radetinac. Kvarten kvar och nu var det bråttom att vända en match där siktet var inställt på tre poäng. Men forceringen kom inte riktigt igång utan det handlade mest om att spela runt ett lågt stående Helsingborg.

Men i 81:a minuten hettade det till ordentligt när Haksabanovic drog iväg ett tungt distansskott som Kalle Joelsson parerade. Elias Andersson stötte på returen men tacklades bakifrån,dock helt regelrätt enligt Ladebäck. Minuterna tickade fort och nu började målsättningen omvandlas till att rädda poäng.

Hjalmar Ekdal nickade ner till Haksabanovic som sköt över och minuterna tickade iväg fort när spelavbrotten blev omotiverat långa. Åtta minuters övertid kom i alla fall upp på skylten och hoppet tändes rejält när Isak Hien steg till väders och nickade in kvitteringen i andra övertidsminuten.

Nu var det full fart framåt som gällde i jakt på trean men spelet blev upphackat och den sista gyllene möjligheten kom aldrig. Slutsignalen kom som ett tungt slag och DIF fick nöja sig med kryss i en match som rimligtvis borde ha varit en seger sett till avslutningsstatistiken som var 15-3 i blårandig favör.

Därmed är det bara att bita ihop och förbereda för ny match redan på måndag då DIF beger sig till Borås Arena för att ta sig an Elfsborg. En klassisk tuff bortamatch där nya viktiga poäng ligger i potten.

5 maj, torsdag 19:00Tele2 Arena