Delad pott på Gamla Ullevi

• 20 apr 2022

Det blev som väntat en fysisk batalj mot IFK Göteborg där Joel Asoro stod för kvitteringen till 1-1 efter en stark andra halvlek av Djurgården med vittring på seger.

Det rådde fortsatt brist på vänsterbackar i den blårandiga truppen med både Pierre Bengtsson och Elliot Käck otillgängliga för spel. Den här gången blev det Haris Radetinac som tog sig an ytterbackspositionen i en i övrigt intakt backlinje, vilket även gällde mittfältet.

Längst fram klev Joel Asoro in i elvan efter ett övertygande insats senast mot Norrköping och bildade anfallslinje med Victor Edvardsen och Sead Haksabanovic.

Startelvan

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Hjalmar Ekdal, Haris Radetinac
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Joel Asoro, Victor Edvardsen, Sead Haksabanovic

Det var en laddad stämning på Gamla Ullevi inför onsdagens allsvenska klassikermöte mellan Djurgården och IFK Göteborg. På motståndarsidan väntade ett Blåvitt i medvind, med en formtoppad Marcus Berg, som inlett serien med tre raka vinster, och endast ett insläppt mål bakåt.

För Djurgårdens del fanns å andra sidan en moralstärkande vändning till tre poäng mot IFK Norrköping i ryggen så det var två välmående lag som drabbade samman.

Det började oroande med ett jätteläge för Blåvitt redan i första minuten när Tobias Sara nickade strax utanför i ett bra läge i boxen. Djurgården svarade med att hota i djupled bakom Göteborgs backlinje och Victor Edvardsen var nära att bryta hela vägen igenom strax efter.

I sjätte minuten försökte sedan Edvardsen att lurigt lobbskjuta över Wagner Hahn där bollen landade ovanpå nättaket. En intensiv start på matchen och att det skulle bli en fysisk match var en lågoddsare med tanke på motståndet och traditionen lagen emellan.

Det smällde rejält i duellerna och DIF tuggade sig in i matchen och skapade hörnor där Jesper Löfgren till slut fick ett väldigt fint nickläge, men bollen gick dessvärre rakt på Warner Hahn i hemmamålet.

Mer motlut blev det sedan när Rasmus Schüller tvingades utgå strax efter med ett lindat lår och Emmanuel Banda var snabbt på benen för att ersätta. Spelavbrottet under skadan drog ner tempot ett snäpp men DIF drev på framåt och fortsatte att jaga lägen.

Men det var IFK Göteborg som skulle ta ledningen på sin första hörna i matchen som studsade olyckligt på DIF-spelare fram till Gustav Norlin som kunde nicka in bollen.

Ett tungt och lite otippat mål sett till matchbilden och nu var det bara att börja jaga ikapp. Men Göteborg fick självförtroende av målet och började hota mer framåt. Riktigt farligt blev det sedan när Gustav Svensson fångade upp en andraboll och sköt strax utanför stolpen.

Inget riktigt flow i DIF-spelet och mer bollinnehav för hemmalaget, även om det inte skapades några heta lägen. På övertid tryckte Djurgården uppåt för en kvittering men lyckades inte karva fram något vasst läge fram till halvtidsvisslan.
Pausvila efter en jämn och tight halvlek där Djurgården visserligen vann avslutsstatistiken men inte riktigt fick igång maskineriet. Därmed var det underläge i halvtid men ändå 45 minuter kvar att jobba ikapp på.

Kim Bergstrand ville se ”ett aggressivare DIF som pressade Blåvitt högre” i den andra halvleken. Elvan var oförändrad och även matchen tog vid där den slutade med en ganska brunkig fotboll och mycket dueller. Alexander Jallow hade ett skott någon meter över ribban men annars var det chansfattigt.

Den inte alltför jämna planen planen bidrog till att försvåra uppspelen men Djurgården jobbade på framåt och karvade fram några hörnor. Lite tryck, lite hopp och i 57:e minuten skulle ett välförtjänt kvitteringsmål komma. Hampus Finndell slog en elegant boll i djupled till en framrusande Joel Asoro som tog ner på bröstet och kyligt rullade in 1-1.

Grymt skönt och nu var Djurgården på gång. Emmanuel Banda testade med ett lurigt vänsterskott som Hahn fick sträcka ut på. Matchen sköt fart åt båda hållen och ett par minuter senare var Göteborgs Gustav Norlin nära att att pricka in ett inspel från vänsterkanten.

Nästa chans fick Joel Asoro som tvingade Hahn till en ny vass räddning och det var fortsatt dramatiskt och intensivt. Nya pigga DIF-ben kom in med ett trippelbyte där Gustav Wikheim, Elias Andersson och Kalle Holmberg ersatte Magnus Eriksson, Sead Haksabanovic och Joel Asoro - som fick kliva av med en bandagerad vad efter en smäll av Gustav Svensson.

Elias Andersson var på hugget direkt och tryckte iväg en tung vänsterslägga som vållade Hahn vissa problem. Med kvarten kvar kändes matchen vidöppen och Djurgården pressade högt för att vinna boll på offensiv planhalva.

Det fortsatte att smälla rejält och minuterna tickade vidare där båda lagen gick för seger. Djurgården hade det mesta trycket på slutet och låg också närmast ett avgörande. Kalle Holmberg och Gustav Wikheim hotade både med farliga lägen och hemmalaget fick fokusera på att freda sitt straffområde.

Fem tilläggsminuter kom upp på skylten och i 90:e minuten kom ett grymt läge. Kalle Holmberg löpte smart och spelade in till Emmanuel Banda som hade mer tid på sig än han trodde och sköt över med en konstspark. Djurgården hade greppet totalt nu och nästa fina chans fick Victor Edvardsen på ett inspel från höger men skottet smet över.

Men trots en stark forcering blev det inget segermål och därmed fick Djurgården nöja sig med en poäng med hem till Stockholm i en fysisk och svängig match. Nu väntar en hemfärd till huvudstaden där det vankas derby redan på söndag mot AIK på Friends Arena med allt vad det innebär, biljett köper du här

20 april, onsdag 19:00Gamla Ullevi