Företag

DIF bjöd på målfest mot Varberg

  • Herrar
  • A-lag
  • 29 maj 2022

Hampus Finndell visade vägen med två inledande mål och Rasmus Schüller och Joel Asoro fyllde på till 4-0 när Djurgården plockade tre sköna poäng i sista matchen innan sommaruppehållet.

Laget

Det blev en förändrad backlinje i startelvan mot Varberg där Elias Andersson klev in som vänsterback i och med att Pierre Bengtsson inte fanns tillgänglig för spel. I övrigt var defensiven intakt med Jacob Widell Zetterström mellan stolparna och Piotr Johansson, Isak Hien och Hjalmar Ekdal som övriga försvarare.

På mittfältet var Rasmus Schüller tillbaka tillsammans med Hampus Finndell och kapten Magnus Eriksson och längst fram klev Victor Edvardsen in centralt igen, flankerad av Haris Radetinac och Sead Haksabanovic på höger- respektive vänsterkanten.

Första halvlek

Djurgården klev ut för vårsäsongens sista allsvenska match hemma på Tele2 Arena inför entusiastiska och förväntansfulla supportrar med sikte på en trepoängare. Revanschlusten efter poängtappet på övertid i Kalmar tjänade som extra tändvätska men på andra sidan väntade ett ofta lurigt Varberg med stor förmåga att variera sitt spel samt en slug tränare i form av Jocke Persson.

Matchinledningen blev dock enligt förväntan där Djurgården tryckte gasen i botten direkt med ihärdig offensiv och mängder av inlägg som matades in från kanterna. Varbergs besök på offensiv planhalva var sällsynta och det kändes som en tidsfråga innan första DIF-målet skulle komma.

Närmare bestämt i tionde minuten då nollan spräcktes. Victor Edvardsen löpte smart i djupled på kanten, vände runt och slog en excellent framspelning mellan Varbergs-backarna till en framrusande Hampus Finndell som kyligt vinklade in bollen.

1-0 och en drömstart på matchen, men Djurgården suktade efter mer. Nya blårandiga anfallsvågor sköljde över de vitklädda gästerna som sattes under hård press med snabb återerövring. Nästa chans kom i 16:e minuten efter fint kombinerande där Victor Edvardsen tvingade fram en kvick räddning från Fredrik Andersson i gästernas mål.

Strax efter högg Edvardsen på nytt efter en cutback från Haris Radetinac, men Andersson motade avslutet med en fotparad. Chanserna fortsatte att radas upp och en smart djupledsboll friställde sedan Sead Haksabanovic, men även denna gång var Fredrik Andersson i vägen.

På den efterföljande hörnan hettade det till igen, Isak Hien sköt men den storspelande Varbergs-keepern plockade även det avslutet. DIF-trycket var kompakt och nu pågick det en regelrätt belägring av gästernas straffområde.

Med knappa halvtimmen skulle det sedan komma ett ypperligt läge att utöka. Haris Radetinac trycktes omkull i straffområdet och Glenn Nyberg pekade på straffpunkten. Fram klev Victor Edvardsen för att exekvera men dessvärre knep Fredrik Andersson straffen och DIF fick jaga vidare.

Isak Hien var nära med en nick på hörna i 34:e men det var Hampus Finndell som än en gång skulle visa vägen. Efter ytterligare en hörna fångade Hampus upp en andraboll och måttade med vänstern från övre högra hörnet av straffområdet. Träffen var perfekt och bollen seglade elegant in till 2-0 samtidigt som ett förlösande jubel steg på läktarna.

Ett fastare grepp om en match som DIF dominerade helt och blåränderna ångade oförtrutet vidare framåt. Fler mål blev det emellertid inte innan Nybergs pipa signalerade för halvtid men däremot lite välförtjänt vila efter en imponerande prestation av laget där avslutsstatistiken 10-1 säger det mesta.

Andra halvlek

Ny halvlek och ny DIF-offensiv där blåränderna tog ett fortsatt grepp om taktpinnen direkt från start. Men i 49:e stack Varberg upp och hotade med en farlig inläggsfrispark, en indikation på att det inte gick att slappna av på något sätt och minuten senare kom en snabb omställning från gästerna där André Boman sköt strax utanför.

I 53:e var det dock Djurgårdens tur att ställa om snabbt och Haris Radetinac bjöd på trollkonster på sin högerkant och fick sånär in bollen till framrusande Sead Haksabanovic i boxen. Strax efter fick dock ”Haksa” chansen att avsluta, men det fräsande vänsterskottet smet strax utanför.

Ett litet aber följde sedan när Rasmus Schüller fick sitt tredje gula kort för i år och därmed missar den allsvenska omstarten mot GIF Sundsvall. Men i övrigt var det fortsatt fotbollsunderhållning som bjöds och Radetinac satte Fredrik Andersson i arbete på nytt med ett lurigt skott ur snäv vinkel.

Med timmen spelad kändes det som en komfortabel ledning och en akrobatisk räddning från Fredrik Andersson förhindrade Hampus Finndell från att fullborda sitt hattrick. Men istället var det en annan mittfältare som inte brukar förekomma alltför ofta i målprotokollet  som skulle kliva fram. I 67:e minuten drog Rasmus Schüller iväg en rejäl missil med högerfoten från 25 meter som var nära att spräcka nätmaskorna när den visslade in i mål.

Vilt jubel och 3-0 med tydlig segervittring. Ett dubbelbyte kom sedan när Joel Asoro och Gustav Wikheim klev in i 72:a minuten vilket dock följdes av ett lite oroande mellanspel när Varbergs Montader Majed sköt strax utanför kort därpå.

Men i övrigt var det fortsatt feststämning på Tele2 Arena med mäktigt läktartryck och flödande offensiv. Pigga ben fyllde på i form av Leo Cornic och Emmanuel Banda och ett spelsuget DIF skulle bjuda på mer. En bollvinst högt uppe på offensiv planhalva förvaltades på bästa sätt när Joel Asoro spelade fram Sead Haksabanovic till ett utmärkt läge. ”Haksa” var sedan oerhört kylig när han skottfintade och spelade tillbaka till Asoro som dunkade in 4-0.

Samba Djurgården sjöngs på läktaren och i 81:a applåderades Haksabanovic för en utsökt insats och ersattes av en debuterande Amadou Doumbouya. Fler mål låg på lut och chanser saknades inte, där även Varberg nosade på ett reduceringsmål i slutet, men 4-0 räckte gott och de fyra övertidsminuterna tickade iväg i behagligt i solsken.

Tre viktiga poäng i hamn, producerade genom trivsam fotbollsunderhållning, kändes väldigt glädjande och därmed tar Djurgården rygg i tabelltoppen. Nu väntar ett nästan månadslångt sommaruppehåll innan serien startar om igen med bortamatch mot GIF Sundsvall den 26 juni.

29 maj, söndag 15:00Tele2 Arena

DjurgårdenVarbergs BOIS
4-0 (2-0)

  • MålskyttarHampus Finndell 10'Hampus Finndell 35'Rasmus Schüller 67'Joel Asoro 78'
  • Gula kortRasmus Schüller
  • Domare Glenn Nyberg
  • Publik 15648 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat