DIF kämpade tappert men föll i slutet

• 5 nov 2022

Djurgården var på väg att ta poäng mot ett spelskickligt Häcken men två sena mål innebar att gästerna från Göteborg till slut vann med 3-1.

Djurgården mönstrade följande startelva i årets sista damallsvenska match: Hedvig Lindahl tog plats mellan stolparna bakom en trebackslinje med Kamilla Karlsen, Emelie Lövgren och Portia Boakye samt Sara Olai och Ebba Hed som wingbacks.

Tremannamittfältet var välbekant med Tove Almqvist, Nellie Lilja och Linda Motlhalo och på topp återfanns anfallsduon StinaLisa Johansson och Tilde Lindwall.

Det var klassiskt fotbollsväder med höstruggigt regn som bjöds på Stadion i säsongens sista match för Djurgården i OBOS Damallsvenskan. Det var även hyfsat kärva premisser sett till motståndet där ett spelskickligt BK Häcken väntade som gick för att bevaka sin andraplats i tabellen.

För DIF var tiondeplatsen i tabellen redan cementerad men det fanns som alltid ära och poäng att spela för när säsongen skulle avslutas på bästa möjliga sätt. Gästerna från Hisingen inledde piggt och framåtlutat men DIF-defensiven höll emot bra.

Gräsmattan var tyvärr inte i bästa skick på grund av andra aktiviteter på Stadion och det blev en del luriga studsar ibland. Men i femte minuten rullades bollen fint där Linda Motlhalo hittade en överlappande Ebba Hed på vänsterkanten som slog ett flackt inspel in i boxen där Tilde Lindwall fanns på plats och styrde in bollen i nät.

Ett vackert mål som gav energi till blåränderna samtidigt som Häcken blev lite omskakade efter sin fina start. Gästerna fick sedan gradvis igång maskineriet igen och hade en hel del bollinnehav men lyckades inte omsätta det i vassa målchanser, även om Stine Larsen var hyfsat farligt framme på ett instick i boxen med kvarten spelad.

Annars var det lugnt bakåt och DIF stod upp i duellerna och låg och lurpassade på snabba omställningar. I 22:a minuten kom ett nytt läge för Stine Larsen som nickade utanför och även om det var en del Häcken-tryck och kom ett par inspel i boxen som skapade lite tumult var nollan intakt med halvtimmen spelad.

I 35:e kom sedan en ny fin DIF-kombination på vänsterkanten och den här gången kom inlägget från StinaLisa Johansson som hittade Sara Olai i boxen, tyvärr blev hon avblåst när domare Eva Svärdsudd tyckte att Olai var för brysk i duellen med Aivi Luik.

Häcken samlade på sig en del hörnor och frisparkar i sin kvitteringsjakt men det var fortsatt solid blårandig defensiv där Portia Boakye förtjänar ett extra omnämnande, den ghananska järnkaminen var tillbaka i samma fina form som vi vant oss vid tidigare och vann mängder av dueller.

Matchen rullade vidare i regnet medan klockan tickade på behagligt och efter en minuts stopptid gick halvtidsvisslan och Djurgården kunde gå in för halvtidsvila i ledning.

Inga ändringar i den blårandiga elvan inför andra halvleken och Häcken var fortsatt offensiva med stort bollinehav. Men precis som i första halvleken hade gästerna svårt att skapa slutprodukter, även om Anna Csiki hade ett relativt farligt avslut som smet metern utanför i 51:a minuten.

Djurgården jobbade å sin sida på med sina omställningar men det blev oftast nästan-lägen där den sista leveransen inte nådde fram. Men tiden var så här långt på Djurgårdens sida och med knappa timmen spelad var det fortsatt ledning.

Häckens hörnor hade emellertid oroat innan och i 61:a minuten kom kvitteringen efter en ny hörna där bollen nickades ner till Pauline Hammarlund som kunde styra in bollen i mål. Kanske inte särskilt ologiskt sett till avslutsstatistiken men likväl tungt.

DIF kavlade upp och jobbade för ett nytt ledningsmål och StinaLisa Johansson var hyfsat nära minuten efter men nådde inte hela vägen fram när bollen studsade runt i straffområdet. I 66:e var det farligt åt andra hållet när Pauline Hammarlund fick ett nytt läge i boxen men den här gången lyftes bollen en bra bit över.

Ett par minuter senare var Hammarlund farligt framme igen men en fin brytning från Kamilla Karlsen redde upp situationen. Det var mycket Häcken nu och Hedvig Lindahl stod för en fin räddning på Anna Csikis skott i 73:e minuten.

Gästernas forcering skruvades upp mot slutet men DIF försvarade sig tappert. Matchklockan gick upp på 80 minuter men då skulle dessvärre Häcken ta ledningen i matchen när Elin Rubensson fick skottläge i boxen och kunde sätta 2-1.

Tungt ånyo och nu var varje minut plötsligt värdefull i jakt på en kvittering. Ett trippelbyte följde i 84:e minuten när Sara Lilja Vidlund, Alice Begström och Flavine Mawete kom in för att bidra i den blårandiga forceringen.

Tiden rann tyvärr iväg fort och mot slutet kunde sedan en frispelad Mille Gejl Jensen skjuta in 3-1 för Häcken. Ett resultat som stod sig fram till slutresultatet, där dock både Sara Lilja Vidlund och Tilde Lindwall hade bud på en reducering.

Därmed blev det en förvisso hedersam förlust för Djurgården med en lite bitter eftersmak med tanke på att DIF ändå höll emot så pass länge i matchen mot ett väldigt skickligt motståndarlag.

I och med detta är säsongen avslutad och Djurgården landar som sagt på en tiondeplats i tabellen och efter lite kommande ledighet påbörjas förberedelserna för 2023. Ett spännande år där en förhoppningvis högre tabellplacering väntar.

5 november, lördag 12:00Stockholms Stadion