DIF klara för gruppspel i Conference League

• 23 aug 2022

Det blev en historisk rysare i returen mot APOEL där Djurgården hamnade i tidigt underläge men redde ut det och Joel Asoro pangade sedan in 3-2 på övertid och sköt DIF rakt ut i Europa.

Det var en hyfsat välbekant Europa-elva som mönstrades i returmötet med Jacob Widell Zetterström i mål bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal och Elias Andersson.

På mittfältet klev Besard Sabovic in i avstängde Rasmus Schüllers roll som 6:a och fick sällskap av Hampus Finndell och lagkapten Magnus Eriksson. I offensiven tog Victor Edvardsen rollen som spjutspets med Haris Radetinac och Gustav Wikheim på höger- respektive vänsterkanten.

En vinst med 3-0 i bagaget från hemmamötet såg till att förutsättningarna var gynnsamma inför returmatchen i rejält gassande medelhavsvärme på GSP Stadium i Nicosia. Det fanns dock ingen anledning att tumma ens en millimeter på fokuseringen med vetskapen om Apoels kvaliteter och meriter som lag, den här gången dessutom med en femsiffrigt antal hemmasupportrar i ryggen.

Men även Djurgården hade ett stort antal supportrar som backade på plats och en trygghet i sitt spel som burit upp laget under de tidigare matcherna i Conference League. Upplagt för dramatik med andra ord och utgångsläget föranledde rimliga antaganden om en anstormning från Apoel direkt från start.

Det blev också intensivt omgående med ett hyfsat farligt läge för Apoel redan i första minuten och ett gult kort på hemmalagets Danny Blum. Att Apoel gick för fullt framåt märktes tydligt och det gällde att hålla huvudet kallt för DIF-spelarna i värmen.

Men dessvärre skulle cyprioterna få utdelning i sjätte minuten. En hörna skarvades i ribban från bortre stolpen och vid andra stolpen dök upp Anton Maglica upp och kunde stöta in bollen. Just den start som skulle undvikas och nu var det viktigt att åter landa i matchen.

Några minuter senare fick Magnus Eriksson plåstras om efter en tuff smäll och det var generellt sett en rörig inledning. Men med kvarten spelad fick Djurgården lite andrum med en småfarlig frispark högt upp i banan och en kort period med etablerad offensiv.

I 17:e minuten kom sedan ett ypperligt läge när DIF kom 2-mot-1 och Haris Radetinac lyfte mot en fristående Gustav Wikheim, men passningen blockerades av en Apoel-försvarare. Chanserna började dugga tätt nu och strax efter kom ett farligt bolltapp som ledde till ett friläge för Dieumerci Ndongala som kunde gå på avslut, men Jacob Widell Zetterström greppade bollen säkert.

DIF hade mer boll nu men en till synes billig frispark för Apoel i 23:e minuten strax utanför straffområdet skulle ställa till det. Danny Blum gick på skott, där många förväntat sig ett inlägg med tanke på vinkeln, och Jacob Widell Zetterström lyckades inte mota avslutet.

2-0 för Apoel som innebar 3-2 till Djurgården sammanlagt och en synnerligen obehaglig nerv i matchen som givetvis gav cyprioterna energi. Djurgården var under press men tog ändå tag i matchen och hade lite mer bollinnehav nu, men det gick inte att slappna av och Blum var på nytt farligt framme i djuped kort därpå, men DIF-defensiven redde upp läget.

Djurgården stack upp med lite offensiv och fick ett par hörnor, men det var fortfarande glest med vassa DIF-chanser. Blödningen var i alla fall stoppad och nu gällde det att hålla tätt bakåt och få lite välbehövlig halvtidsvila och snacka ihop sig.

Det blev dock fyra långa övertidsminuter som kom upp på skylten, men DIF hade lugnet intakt och spelade av tiden på ett säkert sätt. Till slut kom en efterlängtad halvtidssignal från domare Roi Reinshreiber och nu gällde det att samla ihop styrkorna och mobilisera inför de avslutande 45 minuterna.

Efter en riktigt tuff första halvlek klev Djurgården ut för att stänga ner matchen och försöka kväsa frenesin hos Apoel som uppenbarligen hade fått vittring. Det blev inga byten i DIF-elvan och cyprioterna inledde precis som i första halvlek med kraftig offensiv.

Men även Djurgården kom upp i enstaka anfall och kunde också vila med boll stundtals. Minuternas framåtskridande var av största vikt och klockan rullade på samtidigt som DIF inte stressade alltför mycket under spelavbrotten.

Med knappa timmen kom ett par minuters bra tryck från Djurgården som spelade runt länge och var ytterst nära att nå slutprodukten. Piotr Johansson avslutade sedan anfallet med ett tungt skott som styrdes undan av en hemmaförsvarare.

Nu var det betydligt mer bollinnehav för DIF och en stabilare känsla på planen. Chanser kom också och Gustav Wikheim var nära med ett lurigt avslut som smet metern utanför Vid Belecs vänstra stolpe.

Halva halvleken var spelad och Djurgården hade kopplat grepp. I 69:e matchen skulle det också ge utdelning. Efter ett fint bollrullande lyftes bollen fram av Hjalmar Ekdal till en framrusande Elias Andersson som tog en touch och sedan dunkade in bollen rakt i nättaket.

Ett galet viktigt mål som framkallade total eufori bland de tillresta DIF-supportrarna och extremt förlösande för laget. Nu fanns ett tvåmålsöverläge och Djurgården jobbade vidare medan matchklockan tickade upp mot kvarten kvar. Joel Asoro byttes in strax efter och nu gällde det att stänga igen.

Men glädjen blev kortvarig. I 74.e minuten fick Marquinos en lurig boll djupled och kunde peta in bollen i mål. Nya nerver i matchen och Apoel fick ånyo blodad tand och började forcera. Vid det här laget var matchuret uppe på 83 minuter och sju ordinarie minuter plus tillägg skilde DIF från en gruppspelsplats när Gustav Wikheim spelade smart och vann en frispark på offensiv planhalva för att sedan ta ett byte.

In kom Marcus Danielson och Emmanuel Banda, där även Hampus Finndell klev av, och det var en tydlig signal om att ledningen skulle bevakas. Minuterna gick dessvärre i snigelfart nu och Elias Andersson blev liggande med krampkänning i 88:e minuten. för att sedan byta med Pierre Neurath Bengtsson.

I 89:e minuten kom sedan ett nytt oroande frisparksläge och Danny Blum sköt på nytt, men över ribban denna gång. Jacob Widell Zetterström var vaken och såg snabbt att Joel Asoro låg på rulle och slog utsparken direkt. Den formstarke DIF-anfallaren som bevisligen  ”gör som han vill” kom en-mot-en, fintade sig loss och pangade Djurgården rakt ut i Europa med en karaktäristisk vänsterkanon i nät.

Game over och DIF-spelarna fick sedan ta betäckning när det regnade in saker på planen under slutminuterna. Trista scener där domaren inte hade något annat val än att till slut blåsa av matchen. Men inget som skymmer den otroliga glädjen i att Djurgården nu är klara för gruppspel i Conference League.

En historisk prestation och en enorm framgång för föreningen som lär firas rejält i huvudstaden ikväll. Lottningen till gruppspelet sker fredagen den 26 augusti kl 14.30 (CET) och sänds live via följande länk.

Missa inte heller nästa hemmamatch i den allsvenska toppstriden då Elfsborg gästar Tele2 Arena på måndag 19.00, har du inte redan biljett köper du det här.

23 augusti, tisdag 18:00GSP Stadium