DIF körde över MFF

Djurgården besegrade Malmö med 4-0, med bud på mer, och bjöd på stor fotbollsunderhållning inför välfyllda läktare på Tele2 Arena.

Laget

Det var en oförändrad startelva som klev ut för att ta sig an MFF där nyligen opererade Elliot Käck var den enda spelaren som inte var uttagningsbar till truppen.

Startelvan

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal, Pierre Bengtsson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (K)
Haris Radetinac, Victor Edvardsen, Sead Haksabanovic

Första halvlek

Förutsättningarna var utmärkta inför måndagens allsvenska tungviktsmöte. Välfyllda läktare, vårsoligt väder och en skönt upptrissad stämning där oerhört viktiga poäng stod på spel för båda lagen. För Djurgårdens del hade laget dessutom kunnat förbereda sig med en sammanhängande träningsvecka medan MFF hade en torsdagsmatch i benen samt en synnerligen besvärande  skadeproblematik i truppen.

Ett gynnsamt läge att ta sig an Malmö kan tyckas, men med tanke på skåningarnas breda trupp var det ändå en stark MFF-elva som mönstrades och därmed en hög blårandig kravbild för att plocka poäng - allra helst tre för att inte tappa mark uppåt i tabellen.

Matchinledningen blev lika fysisk och intensiv som väntat uppbackat av massivt tryck från läktarna. Det smällde i duellerna och i sjätte minuten kom matchens första målchans för DIF. En mycket bra sådan där Magnus Eriksson hade fri yta fram mot mål men fick ingen optimal träff och sköt strax utanför.

Strax efter fick Hampus Finndell ett liknande läge, efter en bollvinst på offensiv planhalva, och denna gång smet skottet ännu närmare stolpen, dock fortfarande utanför målramen. Två bra chanser och ett blårandigt tryck började etableras.

Med knappa kvarten skulle också utdelningen komma. Den höga DIF-pressen gav en ny bollvinst och Piotr Johansson slog ett hårt högerinlägg som styrdes i mål via en MFF-försvarare som försökte rensa bollen framför en jagande Hampus Finndell på första stolpen.

Extatiskt jubel från läktarna och en utsökt start på matchen. Kort därpå var det nära på nytt efter ny bollvinst från Sead Haksabanovic där Victor Edvardsen fick ett fin skottläge, men avslutet gick dessvärre en bit över.

Djurgården hade ett stadigt grepp om matchen nu och fortsatte att trycka på för mer. Och det skulle komma… Med dryga halvtimmen spelad fick Magnus Eriksson bollen efter fint kombinerande. DIF-kaptenens känsliga vänsterfot hittade sedan Hjalmar Ekdal som smugit sig upp i boxen, nedtagningen på bröstet var perfekt och avslutet likaså.

2-0 till DIF med tillhörande decibelrungande måljubel på Tele2 Arena. Som dock kunde tystats strax efter när MFF stack upp i en farlig attack där Jacob Widell Zetterström stod för en viktig räddning på Patriot Sejidus tunga skott och Romain Gall drog sedan returen precis utanför stolpen.

Men mer hotfullt än så blev det inte bakåt och resten av halvleken förflöt utan några större chanser för något av lagen. Domare Mohammed Al-Hakim satte pipan i munnen efter 45 effektiva minuter och Djurgården kunde gå till pausvila med tvåmålsledning efter en mycket väl genomförd halvlek.

Andra halvlek 

Elvan som klev ut för de 45 avslutande minuterna var inte helt otippat oförändrad. En tvåmålsledning i ryggen kändes bra men innebar självklart inga garantier mot ett MFF som ville jaga ikapp.

I 49:e minuten blev det också farligt när Malmö ställde om snabbt men en avgörande brytning från storspelade Isak Hien avstyrde Felix Beijmos skottläge. Djurgårdens frenesi i presspelet var inte lika intensiv nu utan det var lite mer lågintensiv blårandig kontroll på matchen. Även om ett avslut från Sebastian Nanasi i 54.e minuten smög oroande nära ribban.

Men DIF stack fortfarande uppåt och en fin framspelning från Pierre Bengtsson gav skottläge för Hampus Finndell där avslutet tyvärr smet utanför målramen. Med timmen spelad kändes det ändå stabilt och Djurgården rullade runt uppbackade av publikens växelramsor.

I 63:e var det sedan nära ytterligare ett självmål för gästerna när Edvardsens inspel var nära att styras in i mål via ett MFF-ben. Men 3-0 skulle istället komma strax efter via hörna. Magnus Eriksson klackskarvade den låga serven, Ismael Diawara räddade men på returen höll sig Isak Hien framme och rullade in sitt andra allsvenska mål i den blårandiga tröjan.

Euforisk stämning och Djurgården fortsatte att ösa på framåt. I 69:e minuten kom sedan ett byte när Joel Asoro ersatte Haris Radetinac och en efterlängtad trepoängare ryckte allt närmare. Men Djurgården var inte klara för kvällen och Magnus Eriksson serverade sin tredje assist när han elegant spelade fram till Joel Asoro som sprintade loss och satte 4-0 efter bara fyra minuter på planen.

Sista spiken i kistan och DIF bjöd på fotbollsunderhållning samtidigt som Elias Andersson och Gustav Wikheim kom in. I 82:e var femman nära då Victor Edvardsen spelade in till Joel Asoro vars avslut blockerades och strax efter var Edvardsen nära själv med ett flackt skott.

Det var chanser en masse för blåränderna på slutet där framför allt Edvardsen var ruggigt nära flera gånger om. Men 4-0 räckte gott och när slutsignalen gick efter tre övertidsminuter såg MFF-spelarna närmast lättade ut efter en rejäl blårandig urladdning.

En kväll att minnas på Tele2 Arena och tre poäng som tar DIF uppåt i tabellen och ger ett skönt momentum. Det bådar gott inför ett knepigt bortamöte mot Kalmar på söndag då DIF beger sig till Guldfågeln Arena i jakt på nya poäng.

Senaste nytt
Fler nyheter