Edvardsen sköt DIF till seger i cuppremiären

Det satt långt inne mot Brage men i 77:e klev Victor Edvardsen fram och satte 1-0 som också blev slutresultatet i första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen.

Laget

DIF ställde upp med en startelva som var intakt från genrepet mot Lilleström, Kim & Tolle hade en fullt frisk trupp till sitt förfogande och mönstrade följande manskap från start:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Hjalmar Ekdal, Pierre Bengtsson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (K)
Haris Radetinac, Victor Edvardsen, Gustav Wikheim

Första halvlek

Efter en försäsong med fyra raka segrar - där speciellt de två senaste mot Rosenborg och Lilleström gav positiva indikationer - var förväntningarna påtagligt uppskruvade inför premiären i Svenska Cupen. På andra planhalvan väntade ett Brage som landade på nedre halvan i Superettan förra året och som blandat och gett resultatmässigt under försäsongen.

Den bistra väderleken ställde till det för gästerna under nedfärden till Stockholm, vilket försenade avsparken med tio minuter. Men ett stängt tak på arenan höll i alla fall snöstormen på behörigt avstånd från planen och matchen rullade igång på ett sedvanligt snabbrullande underlag på Tele2 Arena.

Högt tempo från start med andra ord där DIF inledde bra men i tredje minuten blev det farligt bakåt med lite väl tighta marginaler i ett hemåtspel, dock fanns Jacob Widell Zetterström snabbt på plats och avvärjde. En bra chans för DIF kom strax efter med lite flipperstuds i boxen och greppet om matchen började sakta att kopplas. Klassiska spelvändningar i jakt på öppningar men det blev stundtals lite för smånätt på sista tredjedelen.

En knippe nästan-chanser således men inga riktigt skarpa lägen med kvarten spelad. Men DIF malde på, radade upp hörnor och i 18:e minuten testade Victor Edvardsen Brage-keepern Viktor Frodig med en tung kanon från en ganska snäv vinkel.

DIF-övertaget var nu cementerat och Magnus Eriksson var decimetern ifrån att nå fram i boxen till en smart löpande Hampus Finndell med en smart genomskärare. Strax efter var Haris Radetinac nära att klacka in en boll från Gustav Wikheim och det började osa ledningsmål.

En frisparkskanon från Edvardsen som Frodig parerade akrobatiskt förstärkte den känslan och ständigt målfarlige Hjalmar Ekdal följde upp med en farlig nick på en hörna från Wikheim. Men mitt i DIF-anstormningen kom plötsligt en varningssignal från Brage när Joakim Persson slalomdribblade sig fram och tvingade Jacob Widell Zetterström till en rejäl utsträckning.

Dock ett undantag från matchbilden i övrigt och strax efter ökade Gustav Wikheim på avslutsstatistiken när han tryckte av någon meter ovanför ribban. Även Magnus Eriksson drog iväg en raket med högern strax över och den aktive Wikheim satte Frodig i arbete på nytt, men trots 7-1 i avslut och 8-0 i hörnor var det noll bollar i nät när Mohammed Al-Hakim blåste av halvleken.

Andra halvlek

Med en kvarts halvtidsvila i benen klev Djurgården ut med ett tydligt uppdrag: att få hål på Brage. Elvan var oförändrad och det smällde till omgående när Pierre Bengtsson tvingade fram en ny skicklig räddning från Frodig med en kraftfull vänsterkanon.

Matchbilden tog vid där första halvleken och DIF hann med fem hörnor på de fyra inledande minuterna av halvleken. Men bollen ville inte in och tempot drogs ner av ett par långdragna spelavbrott med skadade Brage-spelare som krävde insatser från fysteamet.

Lyckligtvis inga allvarliga åkommor men minuterna tickade iväg, tempot drogs ner och matchuret tickade upp mot timmen spelad med 0-0 på resultattavlan. Ett byte kom sedan i 56:e minuten när Albion Ademi ersatte Gustav Wikheim och Albi inledde aktivt.

Brage var inte ofarliga och stack emellan med ett hyfsat farligt skott men sedan var det återgång till det tidigare scenariot där DIF hamrade på mot ett lågt stående Brage-försvar som försvarade sig skickligt. Publiken manade på frenetiskt men det var de facto gästerna som var närmast ett ledningsmål i en snabb omställning där Widell Zetterström stod för en viktig räddning på en nick från Niklas Söderberg.

I 73.e minuten kom ett dubbelbyte där Kalle Holmberg och Elias Andersson ersatte Hampus Finndell och Haris Radetinac. Strax efter kom sedan ett gyllene läge för Kalle Holmberg som fick avsluta mitt i boxen, men en storspelande Viktor Frodig tog även det här skottet.

Men Brage-keepern skulle tvingas till kapitulation med knappa kvarten kvar. Kalle Holmberg spelade fram Victor Edvardsen som visade upp den skoningslösa effektivitet som blivit hans signum. Ett fint mottag, ett snabbt ryck och en kylig bredsida i mål som framkallade ett massivt målvrål hos DIF-supportrarna.

Ett minst sagt befriande mål och Brage tvingades nu flytta upp laget för att kvittera. Stundtals blev det lite oroligt bakåt men inte värre än att DIF-defensiven kunde städa undan attackerna och hålla undan under de fyra stopptidsminuterna.

Tre sköna poäng in på kontot och ledning i gruppen i väntan på att de övriga lagen BP och Halmstad ska spela sin match på tisdag. Därmed har vi avancemanget i egna händer och på söndag är det dags igen när andra omgången i gruppen spelas. BP står för motståndet på Grimsta med avspark klockan 13.00, biljetter till matchen köper du här.

Senaste nytt
Fler nyheter