Företag

Edward Chilufya klar för Midtjylland

  • Herrar
  • A-lag
  • 30 jan 2022

Vi riktar ett stort tack till ”Chili” för hans tid i Djurgården när han nu fortsätter karriären i Danmark.

Efter fyra säsonger i DIF har det blivit dags för Edward Chilufya att röra sig vidare. En flytt som har legat på lut ett tag för Djurgårdens vindsnabbe anfallare, vars insatser i den blårandiga tröjan tilldragit sig stort intresse utomlands under de senaste åren.

Edward kom till DIF under sommaren 2017 och skrev på i februari 2018 för att sedan debutera i Svenska Cupen i mars samma år när BK Häcken besegrades med 1-0 hemma på Tele2 Arena. Sedan dess har det blivit 62 allsvenska matcher och 11 cupmatcher för ”Chili” med 17 mål och 6 assist som poängskörd och han har även två titlar med sig i bagaget i form av SM-guld 2019 och cupguld 2018.

Men nu väntar ett nytt kapitel för ”Chili” som medger att det blir känslosamt att tacka för sig.
– Det känns sorgligt att lämna. Jag har varit här i fyra år och när jag kom hit var det första gången jag spelade i Europa. Jag kommer aldrig att glömma Djurgården, det är som en familj för mig. Samtidigt känner jag att det har blivit dags att ta nästa steg för min del. Så nu har jag skrivit på för Midtjylland som har visat stort förtroende och har stora planer för mig, berättar Edward, som är glad över den fina utveckling han haft under sin tid i föreningen. 
– Jag har utvecklats mycket här och jag är väldigt tacksam för det. Jag har fått mycket hjälp, blivit väl omhändertagen och alla i föreningen har varit vänliga. Så den här tiden kommer jag alltid att bära med mig.

Edward har även trivs bra i Stockholm även om det krävdes en viss acklimatisering till livet i Sverige.
– Första året jag kom hit var det ganska tufft. Men med tiden har jag anpassat mig, allt har funkat bättre och jag har trivts bra, säger ”Chili” som nu ska påbörja en ny tillvaro i grannlandet.
– Det bli nog ganska tufft under de första månaderna men jag kommer att adaptera även denna gång och lära mig om livet och miljön i Danmark. Det är ändå rätt likt Sverige om man ser till kulturen.

För Chilis del tar han med sig många fina minnen som kommer att finnas kvar länge, intygar han.
– Jag kommer att sakna alla i laget och stämningen på matcherna. Jag känner i mitt hjärta att Djurgården är en del av min familj och jag kommer att sakna staden, speciellt på sommaren, förklarar Chili som skickar med en extra hälsning till supportrarna. 
– Jag är väldigt glad och tacksam för det stöd och den kärlek som jag fått, det kommer jag alltid att minnas. Men så här kan fotbollen och livet vara ibland att man måste röra sig vidare. 

Vart Edward Chilufyas fotbollsresa leder i framtiden återstår att se men ambitionerna är högt ställda.
– Jag drömmer om att få spela för de bästa ligorna och spela i ett så bra lag som möjligt, avrundar Chili. 

Bosse Andersson: "Han har haft en stark utveckling hos oss"

Därmed passar sportchef Bosse Andersson på att tacka av Edward Chilufya för hans många fina insatser under sin tid i Djurgården. Prestationer som givetvis uppmärksammats på den internationella transfermarknaden och skapat ett stort intresse.
– Det blev en transfer för Edward i det här fönstret som är öppet till 31 januari, han är ju en spelare som har väckt intresse i Djurgården under lång tid. Det har funnits konkreta intressen vid olika tidpunkter, senast gällde det transferfönstret i somras. Då stod vi emot och accepterade inte en övergång. Men sedan i vintras har vi diskuterat med tre klubbar om en framtid för Edward Chilufya, berättar Bosse som inledde dialogen i England.
– Vi hade en tidig diskussion med Brentford i Premier League där vi skulle inleda förhandlingar och vi hade även intresse på andra håll. Nu är det ju så att Brentford och Midtjylland har samma ägare och då bestämde de att Edward skulle förhandlas från Midtjylland. Det var kanske inte riktigt vad vi hade tänkt oss och det har pågått i ungefär tre veckor där vi också har haft bättre alternativ för oss med högre summor. 
– Men efter en lång dialog med Midtjylland och framför allt Edward Chilufya så ville han ta ett mindre steg och det blev till Danmark. Det kanske förvånar en del men hursomhelst blir det en övergång. Det var väl en transfersumma som vi tyckte var lite lägre än vad vi förväntade oss, men däremot så har vi många bra saker som kan hända om det går bra för Edward och Midtjylland. Presterar han väl på planen ger det mer än vad vi har på bordet idag.

Bosse poängterar också att han har stor respekt för Edwards beslut att inte gå för fort fram i sin karriär. 
– Edward Chilufya tog ett klokt beslut när han valde Djurgården en gång i tiden och han vill fortsätta att ta lagom steg för att kunna utvecklas. Pengar är sekundärt för honom men miljön ska vara okej. Midtjylland har visat ett stort intresse, varit väldigt professionella och har en sportslig plan för Edward där de visat att de tror på honom, förklarar Bosse som önskar all lycka och välgång till ”Chili” på den fortsatta fotbollsresan.  
– Edward har varit här i fyra år och vill gå vidare. Det känns ju lite hårt men projektet har varit extremt lyckat. Det här blir en väldigt bra övergång mätt i skandinaviska mått och vi får önska Edward ett stort lycka till. Han har haft en stark utveckling hos oss och nu är det dags att gå vidare.

Senaste nyheter

Relaterat