Efterlängtad seger mot Eskilstuna

• 25 apr 2022

Djurgården tog årets första trepoängare på Stadion när Eskilstuna besegrades med 2-0 efter en grym kämpainsats och mål av Hayley Dowd och Lova Lundin.

Det var en oförändrad startelva som klev ut på Stadion för att ta sig an Eskilstuna United. Truppmässigt saknades Portia Boakye på grund av skada samt Ebba Wieder som inte heller var tillgänglig för spel.

Startelvan:
Kelsey Daugherty
Sara Olai, Sanna Kullberg, Emelie Lövgren och Kamilla Karlsen
Nellie Lilja,
Linda Motlhalo,Tove Almqvist
Sara Lilja Vidlund, Hayley Dowd, Stinalisa Johansson

Efter en kärv start på serien var det ett Djurgården i poängbehov som klev ut i behaglig kvällssol på Stockholms Stadion. Motståndet var dock av tuff kaliber där ett formstarkt Eskilstuna väntade på andra planhalvan.

Det var en intensiv inledning av matchen där Eskilstuna pressade högt för att störa Djurgården i uppspelen. Men DIF-försvaret löste det initialt, med förvisso små marginaler, och svarade med en farlig inläggsfrispark som skapade en del oreda hos gästerna.

Ett ännu hetare läge kom strax efter när Hayley Dowd snappade upp en missriktad passning från gästernas försvar och kom fri mot Katlynn Fraine. Den gången räddade amerikanskan men i efterspelet hamnade bollen hos StinaLisa Johansson som trycktes omkull i straffområdet och domare Laura Rapp blåste omgående.

Ny chans för Hayley Dowd från elvameterspunkten och den här gången satt bollen i nät, även om Fraine var på bollen. Vilt jubel på Stadion och en drömstart på matchen för Djurgården.

Matchen fortsatte i högt tempo med mycket dueller och några halvchanser åt båda hållen. Djurgården ställde sig sedan gradvis lite lägre med försvaret och tvingade ut Eskilstuna på kanterna, vilket också höll dem på behörigt avstånd från straffområdet.

DIF-omställningar kom också när tillfälle gavs och med knappa halvtimmen spelad kändes det relativt stabilt. Fram till den 28:e minuten när Mia Jalkerud fick bollen och avlossade ett lurigt skott som Kelsey Daugherty parerade akrobatiskt.

Eskilstuna hade förvisso lite mer bollinnehav men DIF-spelarna rev och slet i närkamperna och störde gästerna frekvent. Bollvinster kom också med jämna mellanrum och i 37:e stack blåränderna upp i en snabb omställning där Sara Lilja Vidlund stoppades i sista stund på väg fram mot mål.

Minuterna tickade mot halvtid och Felicia Saving hotade med en hyfsat farlig nick i 39:e minuten som Daugherty plockade säkert, men värre än så blev det inte. Djurgården svarade å sin sida med en bra offensiv period i slutminuterna med några vassa inspel från högerkanten som oroade gästernas försvar.

Några fler mål blev det dock inte i halvleken och DIF kunde gå till välförtjänt halvtidspaus i ledning efter en fin prestation och en stabil halvlek.

Djurgården klev ut till 45 avslutande minuter för att bevaka och helst utöka sin ledning med en oförändrad elva. För Eskilstuna var det kvitteringsjakt som gällde och gästerna skapade ett visst tryck inledningsvis där Kelsey Daugherty fick göra några rutiningripanden för att freda målet.

DIF var tillbakatryckta nu och tio minuter in i halvleken behövde blåränderna bryta mönstret. Emelie Lövgren nickade skickligt undan Sonia Okobis farliga inlägg i 56:e, en farlig chans för gästerna.

Djurgården kom dock upp i banan igen och Sara Olai hittrade Linda Motlhalo med ett smart instick men skottet smet utanför bortre stolpen. Men Eskilstuna var fortsatt heta framåt och storspelande Daugherty stod för en grym räddning på Noor Eckhoffs flacka skott där returen blockerades heroiskt av Emelie Lövgren.

Klockan tickade upp mot timmen spelad och ledningen kändes långt ifrån säker när Eskilstuna pressade hårt. Hayley Dowd fortsatte dock att jaga på topp och snodde åt sig bollen från Eskilstuna-försvaret men lyckades inte få till avslutet.

Matchuret tickade på oerhört långsamt kändes det som men med tjugo minuter kvar var det fortsatt ledning och ett spirande hopp om seger. Eskilstuna hade nu bytt in Felicia Rogic som drog iväg ett farligt avslut i 73:e minuten.

DIF stack upp i enstaka framstötar men det gav också yta för Mia Jalkerud som gick på avslut med kvarten kvar. Formtoppade Kelsey Daugherty tippade dock skottet över med ännu ett imponerande luftsprång. Med kvarten kvar kom sedan ett trippelbyte där Tilde Lindwall, Alice Bergström och Louise Hvarfner kom in med pigga ben.

Bytet gav energi och Djurgården kunde hota med kontringar samtidigt som Eskilstuna inte fick mycket uträttat framåt. Mycket blårandiga bollvinster blev det och DIF spelade smart och samlade på sig frisparkar när gästerna blev frustrerade, mycket tack vare uppoffrande jobb från Tilde Lindwall.

Ytterligare ett byte följde när Lova Lundin kom in i 84:e minuten och DIF slet hårt för poängen. Även Julia Walentowicz klev in i 88:e minuten och nu gällde det att döda matchen. Något som också gjordes med hjälp av hörnflaggetrixande men hela sex tilläggsminuter kom upp på skylten.

Men det här var Djurgårdens kväll och den kryddades på övertid med en grym löpning av Alice Bergström som speedade sig fram över hela planen, förbi jagande Eskilstuna-spelare, och spelade in till Lova Lundin. Fri mot Fraine bredsidade Lova behärskat in 2-0 och tre poäng var i hamn.

Jublet steg över Stadion och strax efter gick slutsignalen. Tre mycket efterlängtade poäng var i hamn efter en stark arbetsinsats och en övertygande prestation där defensiven stod pall för ett stundtals hårt tryck, med ett extra plus för Kelsey Daughertys fina insats. Nu väntar en ny hemmamatch på söndag då Kristianstads DFF väntar på Stadion. Då hoppas vi på en ny trepoängare och fortsatt starkt stöd på Stadion.

25 april, måndag 19:00Stockholms Stadion