Evardsens hattrick sänkte Blåvitt

• 18 sep 2022

Victor Edvardsen stod för samtliga mål när IFK Göteborg besegrades med 3-0 och Djurgården gick upp i serieledning.

Det blev inte helt oväntat ett visst roterande i elvan och denna match var det Jacob Widell Zetterström som tog plats mellan stolparna. Framför sig hade han en backlinje bestående av Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson och Pierre Neurath Bengtsson.

Mittfältstrion var välbekant med Hampus Finndell, Rasmus Schüller och lagkapten Magnus Eriksson. Framför dem opererade sedan trion Joel Asoro, Victor Edvardsen och Haris Radetinac.

En allsvensk höstmatch mot IFK Göteborg brukar redan i vanliga fall trigga känslorna lite extra och denna gång var poängen som skulle fördelas dessutom extremt värdefulla. För Djurgårdens del innebar en seger ledning i tabellen medan Blåvitt hade vittring på Europa-spel och behövde en trea för att närma sig tredjeplatsen.

Inramningen var precis så intensiv och stämningsskapande som man kunde hoppas på under en säsong där publiktrycket varit massivt, vilket också bidragit till ett grymt poängmässigt hemmafacit på Tele2 Arena. Med detta sagt var det ändå ett svårspelat motståndarlag med gott om landslagsrutin, mixat med unga talanger, som väntade på andra sidan när matchen kickades igång.

Djurgården tog takt i taktpinnen omgående, skapade tryck och vann hörnor. Men det var gästerna som skapade den vassaste chansen när Eman Markovic snappade upp en djupledsboll och sköt ett lurigt skott som Jacob Widell Zetterström parerade skickligt.

Djurgården replikerade med ett skott från Haris Radetinac i hyfsat läge och ännu farligare blev det strax efter när Hampus Finndell fick bollen i boxen, drog på med vänstern och tvingade Warner Hahn till akrobatisk räddning.

Tempot var rejält uppskruvat och strax efter fick Widell Zetterström mota ännu ett knepigt skott från nära håll, den här gången avlossat av Gustav Svensson. Matchen böljade fram och tillbaka och det kändes nästan märkligt att det fortfarande var mållöst med kvarten spelad.

I 17:e var Pierre Neurath Bengtsson nära att spräcka nollan med ett vänsterskott som ändrade riktning på ett Göteborgsben och ställde Hahn men som smet utanför stolpen. Skottbonanzan fortsatte och nästa man att trycka av var Rasmus Schüller som avlossade ett tungt högerskott i 22:a minuten som visslade utanför målramen.

Djurgården hade kopplat greppet om matchen nu och ett mål låg i luften. Med exakt halvtimmen spelad skulle det också komma när Victor Edvardsen fick bollen i boxen, vände runt och klippte in den bakom Warner Hahn.

Galet jubel på arenan och givetvis ett lite extra skönt mål för Edvardsen med tanke på historiken. Fyra minuter senare kom en ny, gyllene möjlighet när Joel Asoro mejades ner i straffområdet och domare Joakim Östling pekade omgående på straffpunkten.

Victor Edvardsen var sugen på mer och klev kyligt fram och dunkade in bollen i krysset. Tvåmålsledning med 38:e minuter spelad med tillhörande eufori på Tele2 Arena.

Blåvitt stack visserligen emellan med en halvfarlig chans för Hussein Carnell men DIF kom ännu närmare när Piotr Johansson la upp för Joel Asoro som inte riktigt fick till volleyavslutet som hamnade i skopan på Hahn.

Fler mål blev det dock inte när halvtisvisslan gick, men en ledning med 2-0 kändes väldigt trivsam och inte alltför missvisande sett till avslutsstatistiken som blåränderna vann med 9-4.

Det var oförändrade i elvan inför andra halvlek och nu gällde det att fokusera på att behålla de tre poängen hela vägen in. IFK Göteborg var av förklarliga skäl sugna på att gå framåt och tryckte på för en reducering initialt.

Djurgården återtog sedan kontrollen under en period även om det blev oroligt i 53:e minuten när ett inspel från vänster skarvades strax utanför av Marcus Berg. Det furiösa tempot från första halvleken var något lägre nu men DIF rullade på metodiskt och skapade en del lägen, riktigt farligt blev det när Piotr Johanssons drog iväg en högerraket som styrde strax utanför via en IFK-försvarare.

Klockan var så här långt på Djurgårdens sida och med timmen spelad såg det stabilt och betryggande ut. I 65:e kom en ny chans för Asoro men skottet gick rakt på Hahn och två minuter senare var det dags för ny straffspark efter en handssituation i gästernas straffområde.

Inte helt otippat tog Victor Edvardsen hand om den, hårt påhejad av publiken. Hur kyligt som helst rullades bollen i mål även denna gång och därmed var det hattrick och massiva hyllningssånger på läktaren för den blårandiga målmaskinen.

Tremålsledning och dryga kvarten kvar var onekligen ett drömläge, men jobbet skulle göras hela vägen. Ny energi kom in i 75:e i form av Emmanuel Banda och Amadou Doumbouya som ersatte Magnus Eriksson och Joel Asoro.

Blåvitt försökte jaga reducering men den blårandiga defensiven stod stadigt, med ett utmärkt samarbete mellan Marcus Danielson och Jesper Löfgren. I 83:e fick sedan Hampus Finndell lite välförtjänt vila efter en stark insats och Besard Sabovic klev in för att bidra med stängningen av matchen.

En uppgift som utfördes med ackuratess och det kom ytterligare ett glädjeämne när Albion Ademi fick göra comeback på planen, detta samtidigt som hattrickskytten Victor Edvarden klev ut och applåderades ljudligt för sin insats.

Albion Ademi hann testa Warner Hahn en sista gång innan slutsignalen gick och med tre poäng in på kontot går DIF därmed upp i serieledning med sju omgångar kvar. Åh en sådan en härlig dag ånyo och nu väntar ett välkommet landslagsuppehåll där hårt prövade ben och skallar får lite välbehövlig vila innan serien rullar igång igen den 1 oktober med match på Stora Valla mot Degerfors.

18 september, söndag 17:30Tele2 Arena