Fem stjärnor till Djurgårdens pojkakademi

Det blev högsta betyg för DIF när Svensk Elitfotboll genomförde sin årliga certifiering av föreningarnas akademiverksamhet.

Under slutet av säsongen genomförde Svensk Elitfotboll (SEF) sin årliga certifiering av landets akademier där verksamheten genomlyses och poängsätts. För Djurgårdens del blev det ett glädjande utfall för pojkakademin som fick högsta betyg, det vill säga fem stjärnor.

Ett fint kvitto som naturligtvis glädjer pojkakademichef Christian Krigström Gentile som därmed åter är uppe på maxbetyg efter att ha legat på fyra stjärnor under förra året.
– Det känns väldigt glädjande och tillfredsställande att ha de här fem stjärnorna igen. Jag tycker att det återspeglar vår verksamhet utifrån den kravställningen som finns enligt nuvarande certifiering. Nästa år blir det en ny typ av certifiering, men även i år var det lite tuffare krav och högre förväntningar på leverans av underlag. Det jobbet måste göras och det är framför allt vår administrativa koordinator Jacob Fowler som har satt tänderna i den biten och gjort det på ett jättebra sätt. Så han förtjänar all cred för det, berättar Christian som understryker vikten av att ha en god struktur.
– Det handlar ju ytterst om att driva en bra verksamhet, men man måste också ha ordning på sina dokument och underlag och se till att allt sammanställs på ett tydligt sätt. Sedan finns ju det sista kriteriet som handlar om elitspelare som är svårare att styra över. Det går ju inte att bestämma vilka spelare som ska vara på vilken nivå och hur länge de spelar. Men det brukar landa på ungefär samma poäng med tanke på att några spelare alltid utvecklas och spelar på högre nivå medan andra slutar eller börja spela på lägre nivå.
– När det sedan gäller A-lagsdebuter styrs ju det till viss del av seriespelet där vi har ett herrlag som befunnit sig i tight toppstrid in i slutomgången under de senaste säsongerna, vilket i praktiken gör att det ges färre möjligheter att ge debutanter speltid. Hade vi varit ett mittenlag med mindre att spela för hade det sannolikt funnits fler tillfällen i slutet av säsongen att ge en junior några minuter när man exemplevis leder en match med 3-4 mål.

De ovan omnämnda kríterierna för akademicertifieringen är sju till antalet:

A: Värdegrund och mål med akademin
B: Spelarutbildning
C: Ledarorganisation
D: Faciliteter
E: Skolsamverkan
F: Samarbete med andra klubbar
G: Sportsliga resultat av Akademin

För Djurgårdens del höjdes några kriterier som i sin tur innebar en högre totalpoäng.
– Vi gjorde bättre ifrån oss på ledarsidan och fick även en ökning i den del som handlar om spelarutbildning. Där var vi lite tydligare i vår leverans och dokumentation. Sedan hade vi också fler poäng i år på elitspelare, förklarar Christian som i nuläget befinner sig i startblocket för en ny säsong med pojkakademin.
– Vi sätter igång den här veckan och de äldsta lagen kommer igång i träning under dagen. Vi har  spännande spelargrupper och en tränargrupp som i praktiken är intakt från förra säsongen. Det ska bli spännande att se vilka effekter det får. En viss omsättning på tränarsidan brukar nästan alltid förekomma, men nu har vi alla kvar och det känns redan nu under planeringen att alla vet vad som ska göras. Då blir det lättare att komma framåt och göra nya saker.

Att det flitigt föränderliga covid 19-läget kan påverka verksamheten under året finns med i kalkylen även om förhoppningen givetvis är den motsatta.
– Vi hoppas ju på en säsong som går att planera hela vägen och att vi kan göra alla de roliga sakerna som vi planerat från början. Att lagen får spela roliga turneringar och åka iväg på matcher längre bort, framför allt hoppas jag att det inte blir något uppskjutet seriespel för det ställer stora krav på verksamheten. Så jag hoppas verkligen att vi kan genomföra säsongen på det sätt som vi har planerat för.

En säsong som kommer att innebära en ny typ av certifiering med ännu högre krav för att få toppbetyg av SEF under 2022.
– Det blir en omstart där vi ska jaga sju stjärnor istället för fem. Kravställningen höjs rätt ordentligt för att få högsta betyg så det blir spännande för oss att ta oss an den utmaningen. Men det kändes skönt att vi fick avsluta förra certifieringen på bästa sätt.

Här kan du även även se Christian göra en utförlig summering av pojkakademins säsong 2021.

Fakta om certifieringen

Varje år utför Svensk Elitfotboll (SEF) en certifiering av medlemsklubbarna som ingår i Unicoach och deras akademier. Samtliga föreningars ungdomsverksamhet genomlyses och poängsätts i syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Det är SEF:s föreningsutvecklare Thomas Lyth, Thomas Westerberg, Hans Lindbom, Lars Jacobsson, Lasse Eriksson och Stefan Lundin som besöker klubbarna och klubbarnas ansvarige för ungdomsakademi eller motsvarande.

Certifieringen är ett långsiktigt arbete där elitklubbarnas ungdomsverksamhet utvärderas årligen. Arbetet med certifieringen startade 2010, med idéer från Elitprojektet, att inrikta sig på klubbens verksamhet för spelare 8–19 år. Det övergripande målet med projektet är att skapa framtida elitspelare till svenska elitklubbar. Sedan 2014 har även klubbar utanför SEF erbjudits deltagande.

Här kan du läsa mer om certifieringen.

Senaste nytt
Fler nyheter