Förlust mot Piteå i hemmapremiären

• 27 mars 2022

Efter en tung inledning på matchen lyckades inte DIF resa sig mot Piteå som till slut vann med 4-1 på Tele2 Arena.

Den allsvenska premiärelvan var snarlik uppställningen i cupens sista gruppspelsmatch, dock med en förändring på topp där Lova Lundin nu återfanns. Truppmässigt saknades Portia Boakye, och även Hayley Dowd som fick lämna ett sent återbud, men i övrigt var resten friska vilket innebar att det även fanns en stark bänk till förfogande.

Startelvan

Elvira Björklund
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Kamilla Karlsen
Linda Motlhalo, Nellie Lilja
Tilde Lindwall, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Lova Lundin

Det fanns en spänd förväntan i luften när Djurgården applåderades in av hemmapubliken på Tele2 Arena för att spela en damallsvensk premiär. På andra sidan väntade ett Piteå som även stod för motståndet i cupen gruppspel för några veckor sedan då de bjöd på tufft motstånd.

Framför allt var det norrlänningarnas höga och intensiva press som skapade en del problem senast, något som tränare Magnus Pålsson givetvis var väl medveten om inför matchen. Tele2 Arena bjöd förvisso på större spelytor än i cupmötet men det var just via presspel som Piteå fick sin första farlighet när Anam Imo kom fri. Elvira Björklund fredade dock målet med en vass räddning.

Strax efter var det farligt igen när Piteå bet sig fast på offensiv planhalva och gästerna stod för en stark inledning där DIF-defensiven fick jobba hårt. I åttonde minuten kom också ett ledningsmål när Hlin Eriksdotter slog det som som många trodde skulle bli ett inlägg från högerkanten men bollen seglade hela vägen in i bortre krysset.

En tung start för blåränderna medan Piteå fick energi av målet och fortsatte trycka på framåt. Dessvärre kom ett andra mål strax därpå efter att en andraboll på en hörna landade framför Maja Green som fick på ett tungt skott som satt otagbart för Elvira Björklund.

Uppförsbacken var därmed snäppet brantare men det fanns mycket tid kvar att jobba sig tillbaka på. DIF försökte kombinera sig fram men hade svårt att ta sig igenom gästernas försvar. Piteå hade å sin sida en hel del bollinnehav men lyckades inte längre skapa några riktigt skarpa lägen och matchen rullade på som något av ett ställningskrig.

En matchbild som passade Djurgården sämre än Piteå med tanke på att två mål skulle hämtas in. Det var sedan fortsatt chansfattigt under den sista kvarten och halvleken såg ut att sluta med tvåmålsunderläge. Men Piteå skulle slå till i sista matchminuten då gästerna bröt igenom och Anam Imo fick fritt skottfält. Elvira Björklund var på bollen men kunde inte hindra den från att gå i nät.

0-3 på resultattavlan och sekunder efter gick slutsignalen där DIF fick samla ihop sig under pausen för att försöka äta sig tillbaka i matchen under den andra halvleken.

En utmaning av det tuffare slaget väntade inför de avslutande 45 minuterna. Tre mål skulle hämtas in och det var en oförändrad elva som klev ut för att ta sig an uppgiften. Men hoppet släcktes ytterligare redan i 47 minuten när Fanny Andersson slog en lång svepande frispark som Josefin Johansson bredsidade in i mål.

Ett rejält kärvt läge men inget annat att göra än att öka och jobba sig tillbaka in i matchen för DIF. I 55:e minuten var det dags för pigga ben när Louise Hvarfner och Sara Lilja Vidlund ersatte Lova Lundin och Tilde Lindwall. Djurgården fortsatte att söka ytor och skapa chanser men med timmen spelad hade blåränderna de facto inte producerat någon farlighet framåt.

Men det skulle bli ändring på det i den 63:e minuten. Linda Motlhalo bröt fram på vänsterkanten och hittade Sara Lilja Vidlund med ett inlägg. Sara drog till direkt på volley och bollen satt vackert i nät bakom Amanda McGlynn.

Ett utmärkt sätt att introducera sig i sin allsvenska DIF-debut och ett mål som gav ny energi till blåränderna och matchen. Djurgården fick lite tryck under en period även om det inte ledde till klara chanser. Men det var Piteå som fick försvara sig nu och Sara Lilja Vidlund var ett fortsatt orosmoment för gästerna på sin vänsterkant.

Med kvarten kvar gjorde Julia Walentowicz entre när hon bytte av Kamilla Karlsen och DIF ångade på i jakt på en reducering. Piteå svarade upp med en farlig hörna som Djurgården städade undan och snabbt omsatte till en omställning där Linda Motlahlo stack iväg i djupled. Hon hittade sedan fram till Julia Walentowic som gick omkull i straffområdet i en duell men domare Sara Persson vinkade avvärjande.

Kort därpå tackade StinaLisa Johansson för sig och Alice Bergström ersatte och gjorde därmed sin allsvenska DIF-debut. Hon fick omgående en gyllene möjlighet att skriva in sig i målprotokollet med ett friläge men avslutet smet olyckligtvis precis utanför stolpen.

Inget mål denna gång men ändå en positiv signal och Djurgården kan ändå ta med sig en hel del från den andra halvleken där det bjöds på fler offensiva tendenser som landar på pluskontot.

Men icke desto mindre en klar förlust när slutsignalen ljöd och nu gäller det att samla ihop styrkorna och ladda om inför nästa omgång. Då väntar bortamatch mot KIF Örebro på Behrn Arena på söndag och en ny möjlighet till årets första trepoängare.

27 mars, söndag 17:30Tele2 Arena