Förlust på tilläggstid mot Kalmar

• 22 maj 2022

Det var jämnt, tight och ovisst på Guldfågeln Arena men det var KFF som drog det längsta strået med ett sent hörnmål som innebar seger med 1-0.

Det bjöds på några förändringar i startelvan som dock var intakt i de bakre regionerna med Jacob Widell Zetterström i mål och en backlinje bestående av Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal och Pierre Bengtsson.

På mittfältet klev Haris Radetinac in tillsammans med Hampus Finndell och Magnus Eriksson och längst fram tog Joel Asoro plats centralt medan Victor Edvardsen klev ut på högerkanten samtidigt som Sead Haksabanovic tog hand om vänsterkanten.

Rasmus Schüller och Elliot Käck var de två spelare som inte var tillgängliga för spel.

Historiskt sett brukar Kalmar vara en drömmotståndare för Djurgården med en vid det här laget lång allsvensk segersvit under de senaste åren. Men gamla meriter ger inga nya poäng utan nu gällde det för DIF att ta sig an ett spelskickligt och hårt jobbande Kalmar när laget klev ut i solgasset på Guldfågeln Arena.

Viktiga poäng stod på spel för båda lagen och efter en kort fördröjning rullade matchen igång. Matchinledningen blev lite ryckig med stundtals ostrukturerat spel och det var glest med chanser även om Hjalmar Ekdal hade en hyfsad nick på Joel Asoros långa inkast.

Men i 11:e minuten blev det riktigt farligt bakåt när Oliver Berg fick måtta skott helt fri boxen. Jacob Widell Zetterström stod dock för en fin räddning och plockade även returen från Noah Shamoun som styrde farligt via ett DIF-ben. Strax efter sköt Nahom Netabay strax över med ett tungt avslut och Kalmar hade tryck nu.

Djurgården svarade upp med ett farligt skott från Magnus Eriksson som styrde till hörna och nu var det DIF som skapade lägen. Oerhört nära ett ledningsmål var det sedan för Sead Haksabanovic som fick ett fint inspel av Victor Edvards men Ricardo Friedrich stod för en skicklig reflexräddning på avslutet.

En fartfylld och underhållande första del av halvleken och JWZ fick sedan rycka ut med en ny räddning på ett hyfsat skott från Isak Jansson. Intensiteten minskade sedan något  i matchen under en period och med halvtimmen spelad var det fortfarande mållöst.

Men i 32:a blixtrade dock DIF till på nytt med ett fint anfall där Joel Asoro sökte Victor Edvardsen i boxen som skarvade den mot mål, dock kunde Friedrich avstyra utan några större problem. Djurgården bet sig sedan fast i offensiven under en period och drog igång ett nytt starkt tryck mot KFF men trots fina lägen uteblev nätrasslet.

I 39:e minuten kom sedan en ny DIF-möjlighet med ännu ett inspel från Edvardsen där Haris Radetinac hoppade över bollen istället för att skjuta, dessvärre hann inte Magnus Eriksson upp bollen och läget rann ut i sanden.

Det var som sagt en halvlek där lagen växlade initiativet och hemmalaget avlutade bäst med satrk offensiv under slutminuterna. Men några mål blev det inte i en välspelad halvlek där det inte saknades chanser, men trots allt kändes det hyfsat rättvist sett till att lagen turades om att ha övertaget.

”Vi behöver bli tightare i vårt försvarsspel och noggrannare i vårt försvarsspel”, konstaterade Kim Bergstrand inför den andra halvleken. Elvan var oförändrad och redan i första minuten av halvleken kom ett utmärkt läge för Joel Asoro som tvingade Friedrich till en vass fotparad.

I övrigt var matchbilden sig lik med böljande spel och Kalmar var ruggigt nära ett ledningsmål i 52:a minuten. Nahom Netabay löpte sig fri i djupled och kom ensam mot Jacob Widell Zetterström. Avslutet var bra men räddningen från JWZ var ännu bättre och med fingertopparna avstyrde han det många trodde var ett givet mål för KFF.

Djurgården flyttade upp och hotade med några hörnor samt en farlig chans för Isak Hien och i 56:e minuten var det sedan dags för ett byte. Emmanuel Banda ersatte Victor Edvardsen och strax efter kom ett nytt DIF-läge när Hjalmar Ekdal sköt metern utanför efter fint förarbete av Joel Asoro.

Med timmen spelad kom sedan ett längre spelavbrott när Hampus Finndell åkte på en riktig hockeytackling och blev liggande oroväckande länge. Lyckligtvis kom Hampus upp igen och matchen rullade vidare.

Nya chanser dök upp och både Sead Haksabanovic och Emmanuel Banda tvingade fram två akrobatiska räddningar från Ricardo Friedrich som tyvärr hade en bra dag på jobbet. KFF-keepern fick dock ont i samband med räddningarna och ett längre spelavbrott följde som drog ner tempot en del.

Många tilläggsminuter ackumulerade under halvleken således och matchen gick in i slutskedet med två lag som båda gick för trepoängaren. Nästa DIF-läge kom när Hakšabanović måttade ett inlägg som Banda var mycket nära att nå fram på.

Matchuret tickade upp på de sista tio minuterna och det var Kalmars tur att hota när Oliver Berg sköt över i bra läge. Det kändes som att matchen kunde gå i vilken riktning som helst även om hemmalaget hade en del press nu mot slutet. Jacob Widell Zetterström fortsatte att storspela med en ny fin räddning och Kalle Holmberg kom in i 84:e och fyllde på med pigga ben samtidigt som Joel Asoro tackade för sig.

DIF lyfte upp spelet under de sista minuterna och sju övertidsminuter kom upp på skylten. Ett mål skulle också  komma till slut men dessvärre för hemmalaget. Lars Sätra nådde högst på en hörna i den andra tilläggsminuten och Kalmar var i ledning.

Djurgården forcerade hårt mot slutet och i den näst sista matchminuten trycktes Haris Radetinac ner bakifrån i straffområdet men Adam Ladebäck valde att inte blåsa. Upprörda känslor följde men strax efter gick slutsignalen och därmed var en bitter förlust ett faktum i en jämn match som kunde ha slutat hur som helst.

Inget mer att göra än att bita ihop och mobilisera inför nästa match. Ett viktigt hemmamöte mot Varberg innan sommarupphållet tar vid väntar söndag den 29 maj och förhoppningsvis är DIF tillbaka i vinnarspåret då.

22 maj, söndag 17:30Guldfågeln Arena