Fyra mål från Kalle Holmberg när Degerfors besegrades

• U21
  • 17 maj 2022

Det blev seger med 7-1 när ett A-lagspräglat Djurgården tog sig an ett betydligt yngre Degerfors i en trivsam och välspelad U21-match i solgasset på Kaknäs.

Det mönstrades en till 9/11-delar A-lagspräglad startelva där DIF PA19-keepern Kevin Blennestrand stod för det ena undantaget bakom en backlinje bestående av Leo Cornic, Jesper Löfgren, Frank Odhiambo och Elias Andersson.

På mittfältet återfanns trion Emmanuel Banda, Melker Jonsson och Amadou Doumbouya och i offensiven tog Kalle Holmberg plats på topp flankerad av PA19-anfallaren Lucas Zetterberg samt Gustav Wikheim.

Med tanke på förutsättningarna inför matchen med en övervägande A-lagselva för Djurgården mot ett Degerfors med endast P19-spelare var det sannolikt väl tilltagna odds för att få se ”Bruket vakna” just i den här matchen.

Icke desto mindre brukar ungdomlig glöd och entusiasm kunna räcka långt och för Djurgårdens A-lagsspelare gällde det att svara upp med kvitton för att spela sig framåt i den nuvarande skarpa konkurrensen i den allsvenska startelvan.

Matchinledningen blev också enligt förväntan med DIF-tryck direkt från start och i femte minuten kom den första vassa chansen när Lucas Zetterberg slet sig loss och sköt i ribbans underkant. Strax efter var det nära igen när ett högerinspel från Zetterberg rensades undan precis framför en framrusande Kalle Holmberg.

Det kändes som en tidsfråga innan det skulle ringa och med kvarten spelad var det dags. Emmanuel Banda fick bollen efter ett bolltapp i gästernas försvar och curlade elegant in 1-0 med vänstern i bortre hörnet.

Gustav Wikheim var nära att utöka med ett skott i burgavlen strax efter och det skapades chanser kontinuerligt när Djurgården öste på i offensiven. Men Degerfors skulle replikera och i sitt första riktiga anfall visade man skärpa. Ett inspel från höger efter snabb omställning nådde fram till Ludvig Steen som satte kvitteringen med 23 minuter spelade.

Lite som en blixt från klar himmel och Degerfors fick energi av målet och flyttade fram positionerna något. Men det var fortfarande ett påtagligt spelövertag för Djurgården och det var nära en ledning när Jesper Löfgren nickade på en inläggsfrispark men en skicklig räddning från Filip Järlesand stoppade bollen från att gå i mål.

I 34:e minuten skulle dock 2-1 komma från Kalle Holmberg efter ett fint kombinerande av blåränderna där Kalle chippade bollen över en utrusande Järlesand. Strax efter var det aktive Leo Cornic tur att notera sig i målprotokollet med ett mycket vackert solomål där han slalomdribblade sig igenom gästernas försvar för att sedan tåa in 3-1.

Fler mål än så blev det inte under de första 45 minuterna trots ett massivt speövertag för Djurgården där det unga Degerfors-laget ändå försvarade sig bra och tog mängder av löpmeter för att freda sitt mål.

Med speltid för A-lagsspelarna som huvudfokus var det en oförändrad elva som klev ut och energiske Amadou Doumbouya var nära att utöka omgående efter ett inspel från Gustav Wikheim och pass vidare från Kalle Holmberg.

Men 4-1 skulle komma kort därefter då Lucas Zetterberg vann boll på offensiv planhalva och friställde Kalle Holmberg som behärskat rullade in sitt andra mål för dagen. Djurgården var hungriga efter mer och i 55:e minuten kom sedan 5-1 när Gustav Wikheim slet sig loss på vänsterkanten och vinklade in bollen i bortre.

Det hann bara gå några minuter innan Kalle Holmberg fullbordade ett hattrick när han påpassligt snappade upp en boll efter slarv i degerfors-försvaret och satte 6-1.

Tennissiffror på resultattavlan och med timmen spelad var det dags för första bytet när Jonathan Zeberga ersatte Lucas Zetterberg samtidigt som Doumbouya flyttade upp som högerytter.

Siffrorna till trots höll Degerfors huvudet högt hela vägen, kämpade hårt och blixtrade även till med ett par farliga chanser framåt. Möjligheter framåt fanns även för DIF och Emmanuel Banda sköt metern över i ett riktigt bra läge.

Matchen gick ner lite i tempo mot slutet och Djurgården var inte lika aktiva framåt, även om Kalle Holmberg var fortsatt målsugen och nära sitt fjärde efter ett fint inlägg av Leo Cornic. Det kom också in nya pigga ben i form av ett trippelbyte där Arnold Eba, Edvin Bajrovic och Jack Tagesson kom in med knappa kvarten kvar.

I slutminuterna skulle dock Kalle Holmberg få sätta sitt fjärde mål för dagen när han fick en fin framspelning i djupled och behärskat placerade in bollen med vänstern.

7-1 till Djurgården som kunde blivit mer om Arnold Ebas skott på slutet hade gått stolpe in istället för stolpe ut. Men det gjorde mindre en dag som denna när Djurgården bjöd på fin anfallsfotboll och vackra mål i solgasset på Kaknäs.

Slutsignalen ljöd kort därefter och det var stora siffror förvisso men Degerfors ska ha all heder av sin insats med ett renodlat U19-lag på plats som verkligen jobbade hårt och visade fina kvaliteter mot ett A-betonat Djurgården.
– Jag tycker att vi går in i matchen på ett bra sätt. Det är ju alltid ite svårt som A-lagsspelare att känna stark motivation mot ett lag som du förväntas slå. Du kanske inte har spelat 90 minuter på länge, men jag tycker att alla är professionella idag och vi genomför matchen på det sätt som vi vill. Vi släpper bollen i tid, har högt presspel och skapar mängder med målchanser. Just på det sätt som A-laget vill spela fotboll så det fanns många positiva bitar idag, berättar U21-tränare Joel Riddez som tycker att Degerfors bjöd upp med ett bra motstånd.
– Det är ett skickligt U19-lag vi möter som spelar fotboll och försöker ställa frågor till oss. Så det gäller att vara påkopplad och det är fortfarande fotboll där saker och ting händer. Plötsligt fick de en kontring och gjorde ett mål, men vi fortsatte att mala på och prestationen över 90 minuter är bra genomförd. Ett professionellt, gott dagsverke av våra spelare, summerar Joel.

Närmast avslutas vårsäsongen med en sista U21-match mot IFK Norrköping på Kaknäs den 1 juni innan det blir sommaruppehåll i serien under en dryg månad för Djurgårdens del.

17 maj, tisdag 14:00Kaknäs IP