Haris drömmål gav seger mot Lilleström

En vänsterkanon i krysset från Haris samt en övertygande laginsats innebar vinst med 1-0 i genrepet inför Svenska Cupen.

Laget

Det blev ett sent återbud från Albion Ademi som utgick ur truppen på grund av sjukdom under lördagen där även Aleksandr Vasyutin och Curtis Edwards räknades in som icke tillgängliga.

Tränare Kim Bergstrand hade gett indikationer om en skarpare, mer tävlingsinriktad matchning med längre speltid för startspelarna. Elvan såg ut på följande sätt med en intressant debut för nyförvärvet Gustav Wikheim:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Hjalmar Ekdal, Pierre Bengtsson
Hampus Finndell, Rasmus Schuller, Magnus Eriksson
Haris Radetinac, Victor Edvardsen,Gustav Wikheim


 

Första halvlek

Efter tre raka segrar under försäsongen, där speciellt den första halvleken mot Rosenborg gav positiva indikationer, var det nu dags för nästa test av lagmaskineriet mot starkt norskt motstånd. Djurgården mönstrade en startelva med tydlig tävlingskaraktär, detta med anledning av en snart stundande cupstart mot IK Brage.

Tempot var också tävlingsmässigt från start med bra energi där ett skönt tryck från läktarhåll drev på lite extra. Första chansen kom redan i tredje minuten när Hjalmar Ekdal var hyfsat nära att stöta in en hörna och DIF fortsatte i samma positiva anda med hög press och mycket återerövring av boll.

Ett tydligt DIF-grepp från start men Lilleström var inte alls ofarliga när de stack upp i några snabba framstötar. Med kvarten spelad var det sedan dags för Gustav Wikheim att ge visa prov på sina kvaliteter när han slet sig loss på vänsterkanten men det hotande, flacka inlägget rensades undan.

Strax efter avlossade Pierre Bengtsson en rejäl vänsterslägga på en andraboll efter hörna, men skottet blockerades av LSK-defensiven. Det var fortsatt bra DIF-tryck med kreativa lösningar och rörlighet och det kändes som att ett Djurgårdsmål kröp allt närmare.

Men trots en snudd på regelrätt belägring av normmännens straffområde under en längre period var det fortfarande mållöst med halvtimmen spelad, där det dock bör tilläggas att Lilleström var skickliga i sin defensiv och inte bjöd på något bakåt. Men i 37:e kom en öppning och utsökt möjlighet när ett vänsterinlägg nådde fram till Rasmus Schuller som drog iväg ett tungt skott som dock Mads Hedenstad Christiansen räddade skickligt.

Kort därpå kom en ny akrobatisk räddning från LSK-keepern när Rasmus Schuller dundrade iväg en ny kanon, på volley den här gången, och lite senare var det nära på nytt för Hjalmar Ekdal som testade med en patenterad lobbnick som smet precis utanför stolpen.

Ett antal fina chanser och bakåt var det så långt en ganska lugn dag på jobbet för Jacob Widell Zetterström. Men även han sattes i arbete, först med en viktig och vältajmad utrusning på en farlig djupledsboll och sedan med en kvick enhandsräddning på ett närskott från Tobias Svendsen.

Halvleken tickade sedan in på övertid och såg ut att sluta mållöst men järnkaminen Haris Radetinac ville annorlunda. På andra övertidsminuten ryckte han sig loss och dundrade upp bollen i krysset. Ett oerhört vackert mål och DIF kunde gå till halvtidsvila i rättvis ledning efter en stark halvlek som till stor del dominerades av Djurgården.


 

Andra halvlek

Det blev två förutbestämda byten inför andra halvlek där Elliot Käck och Joel Asoro kom in istället för Pierre Bengtsson och Gustav Wikheim. Lilleström såg pigga ut efter halvtidsvilan och ledningen höll omgående på att gå förlorad efter ett missförstånd bakåt vid en LSK-djupledslöpning där bollen dessbättre lobbades utanför i ett relativt ostört läge.

Djurgården fick å sin sida inte igång rullet på samma sätt som i första halvlek, men gradvis kom offensiven på plats med mycket bollinnehav och snabba kombinationer. I 56:e kom sedan en riktigt fin möjlighet efter ett uppoffrande förarbete från Haris Radetinac som rullade bak till Magnus Eriksson. Vänstercurlen sveptes in mot boxen där Victor Edvardsen fanns på plats, dessvärre smet nickskarven över ribban.

Intensitet i matchen var snäppet lägre med timmen spelad men Djurgården jobbade vidare med en lågintensivt puttrande offensiv. Chansmässigt var det också glesare, men en hyfsad möjlighet kom för Joel Asoro efter en smart pass av Rasmus Schuller i en kvick omställning. Joel utmanade sin försvarare men kom lite ur vinkel och skottet gick en bit utanför.

Greppet från första halvlek var dock kopplat igen och JWZ hade det fortsatt lugnt mellan stolparna. Matchuret tickade vidare utan några alltför uppseendeväckande händelser och med kvarten kvar kom nästa DIF-byte. Elias Andersson och Kalle Holmberg klev in och Rasmus Schuller och Victor Edvardsen klev ut.

Elias Andersson tog för sig direkt och avlossade ett tungt vänsterskott som inbytte LSK-keepern Knut-André Soyland fick sträcka ut ordentligt på. Tempot hade bedarrat lite till vid det här laget och DIF kontrollerade matchen relativt komfortabelt. Det blev förvisso lite hotfull vid en hörna för Lilleström i 83:e men värre än så blev det inte bakåt där DIF-defensiven gav många positiva kvitton.

Istället var det Djurgården och den ständigt målfarlige Hjalmar Ekdal som var närmast nätkänning på slutet efter en flipprig hörnsituation. De två övertidsminuterna städades sedan av effektivt och när Glenn Nyberg till slut  satte pipan i munnen kunde DIF räkna hem den fjärde raka segern på försäsongen.

En gedigen insats som bådar mycket gott inför starten av Svenska Cupen som inleds måndagen den 21 februari då IK Brage gästar Tele2 Arena. En match som inte bör missas så passa på att skaffa din biljett redan nu, klicka hör för att köpa.

Senaste nytt
Fler nyheter