Haris Radetinac poängräddare mot Varberg

• 20 aug 2022

DIF hamnade i tvåmålsunderläge men dominerade sedan totalt i andra halvlek och jagade till slut ikapp till 2-2 på övertid efter ett poängräddande mål av Radetinac.

Det blev som väntat en del rotation i elvan där Aleksandr Vasyutin gjorde sin andra start för året mellan stolparna. Backlinjen formerades med Piotr Johansson och Pierre Neurath Bengtsson som ytterbackar och lagkapten Hjalmar Ekdal och Marcus Danielson i mittlåset.

På mittfältet återfanns Rasmus Schüller, Hampus Finndell och Emmanuel Banda bakom anfallstrion Joel Asoro, Kalle Holmberg och Amadou Doumbouya, där den sistnämnde gjorde sin första allsvenska match från start i den blårandiga tröjan.

Med endast ett par dagars återhämtning efter Conference League-matchen mot Apoel gällde det för Djurgården att mobilisera och maxa energin i jakten på viktiga poäng i den tighta allsvenska toppstriden.

På motståndarsidan väntade ett svårspelat och lurigt Varberg på en tät men relativt långsam gräsmatta på Varberg Energi Arena, som sannolikt skulle kunna sänka bolltempot en aning. Vädermässigt var solen tillbaka efter tidigare skyfall och värmde behagligt när matchen kickades igång.

Djurgården var förvarnade om Varbergs fasta situationer - 11 av deras 15 ditills gjorda mål hade kommit via dem - och redan i första minuten blev det också oroligt bakåt efter en hörna från hemmalaget. För Djurgårdens del blev det en trög start och maskineriet kom inte igång under de inledande minuterna.

I femte minuten kom i alla fall en bra chans när Rasmus Schüller vägrade med Hampus Finndell och gick på ett avslut som tyvärr hamnade rakt i skopan på Fredrik Andersson. I övrigt var det hemmalaget som var mest på hugget och i tionde minuten kom också ett ledningsmål. Efter lite bollflipprande i straffområdet hamnade bollen hos Robin Simovic som sköt, Marcus Danielson räddade på mållinjen men returen hamnade hos Filipe Sisse som kunde sätta bollen i mål.

En tung start men bara att kavla upp och jaga ikapp. Ett farligt frisparksläge i 13:e minuten erbjöd en fin möjlighet men Pierre Neurath Bengtssons skott fastnade i muren. DIF började äta sig tillbaka in i matchen, men hade svårt att få till det klassiska rullet med tillhörande spelvändningar.

Matchtempot var överlag lågt med mycket spelavbrott och underhållningsvärdet var inte det högsta. Men i 27:e fick DIF äntligen igång det sedvanliga trycket och kunde kombinera sig fram, där Amadou Doumbouya ordnade en frispark i bra läge. Joel Asoro tog den och slog ett lurigt inspel/skott som tvingade Fredrik Andersson till en reflexräddning med fötterna.

Det blev alltmer DIF-tryck nu och in 35:e var det nära att Joel Asoro lyckades styra in Piotr Johanssons stenhårda inspel, men bollen smet metern utanför. Vid det här laget var det Djurgården för hela slanten och Varberg var under rejält tryck.

Men mitt i DIF-anstormningen stack Varberg plötsligt upp i en enstaka attack och Alexander Johansson fick läge i boxen och drog in bollen med en tåpaj.  Riktigt tungt och nu gällde det att snabbt försöka få till en reducering, helst innan halvtidspausen.

En smart frisparkvariant var nära att resultera då Rasmus Schüller tvingade fram ännu en akrobatisk räddning från Andersson som tippade bollen strax över ribban. Men minuterna tickade iväg snabbt och efter två övertidsminuter blåste Victor Wolf av en halvlek där DIF visserligen hade 6-3 i avslut med på resultattavlan stod det 2-0 för hemmalaget.

Det blev ett byte inför andra där Besard Sabovic ersatte Hampus Finndell och nu var det full fart framåt som gällde för att vända matchen. Redan i 46:e ökade möjligheterna till det när Filipe Sisse drog på sig sitt andra gula kort och tvingades lämna planen.

Numerärt överläge och Djurgården drog omgående igen offensiven i jakt på en reducering. Det blev också en smakstart för Besard Sabovic som nyöppnade sitt blårandiga målkonto i 51:a minuten. Besard fick en smart cutback från Joel Asoro på högerkanten och placerade behärskat in bollen i bortre hörnet.

Exakt den start som DIF behövde och nu var det bara att påbörja jakten på tvåan. Kalle Holmberg var nära med ett tungt skott som Andersson räddade och Djurgården matade vidare. Nya pigga ben klev sedan in i 56:e minuten när Victor Edvardsen och Haris Radetinac kom in istället för Kalle Holmberg och Amadou Doumbouya.

En dryg halvtimme återstod och det hettade till på nytt när Pierre Neurath Bengtsson slog ett inspel i boxen som var ytterst nära att stötas i mål. DIF fortsatte att hamra in inägg och låga inspel i boxen om vartannat och det kändes onekligen som att kvittering låg i luften.

Emmanuel Banda blev nästa man att sätta Andersson i arbete med ett distansskott men det var samtidigt ett tålamodskrävande arbetet att hitta igenom ett samlat och lågt stående Varbergsförsvar. I 69:e var det Joel Asoros tur att hota med en farlig nick men Andersson greppade på nytt.

Blickarna sökte sig ofrånkomligen till klockan som började ticka upp mot sista kvarten nu och det blev alltmer bråttom.Ytterligare ett dubbelbyte följde där Elias Andersson och Isak Hien ersatte Emmanuel Banda och Joel Asoro, där Hiens huvudspel i boxen blev ytterligare ett verktyg i offensiven.

Forceringen rullade vidare och Djurgården rullade runt och bombade in bollar i boxen. Hyfsade chanser kom frekvent och Elias Andersson pressade fram en nionde räddning från Andersson i kassen. Men klockan gick oroväckande fort och rycket allt närmare full tid.

Sju övertidsminuter kom upp och än fanns det tid. Men inläggen hamnade allt som oftast i Anderssons händer eller nickades undan av grönsvarta försvarare  Fram tills den 93:e minuten då en minst sagt logiskt kvittering äntligen kom. Haris Radetinac fick skottläge och drog til med vänstern, Andersson fick fingrarna på bolen men kunde inte hindra den från att gå in i mål och nu fanns det hopp.

Isak Hien fick också en sista gyllene möjlighet att avgöra, men avslutet i bra läge räddades ånyo av en storspelande Fredrik Andersson. Strax efter gick slutsignalen och därmed fick DIF bege sig hemåt med ett mycket tungt poängtapp i en match där avslutsstatistiken 20-3 till DIF säger en del om matchbilden.

Nu väntar en hemresa till Stockholm och därefter snabb ompackning av väskorna när DIF beger sig till Cypern för returen mot Apoel redan på tisdag. En minst sagt säsongsdefinierande match där de initiala förutsättningarna ändå är goda efter en stabil seger med 3-0 i första mötet.

20 augusti, lördag 15:00Varberg Energi Arena.