Julia Walentowicz segerskytt på Guldfågeln Arena

Djurgården plockade tre sköna poäng mot IFK Kalmar i sista matchen innan sommaruppehållet där Julia Walentowicz visade vägen med matchens enda mål.

Laget

Det var ett sjukdomsdecimerat DIF som begav sig iväg till Kalmar där kvartetten Tilde Lindwall, Ebba Wieder, Linda Motlhalo och Alice Bergström samtliga var krassliga och fick stanna hemma i Stockholm.

Något som innebar en del förändringar i startelvan där försvaret ställdes upp med Kelsey Daugherty i mål bakom Julia Walentowicz, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg och Sara Olai.
På mittfältet var Nellie Lilja tillbaka efter avstängning tillsammans med Louise Hvarfner och Tove Almqvist och längst fram huserade Hayley Dowd centralt med Sara Lilja Vidlund och StinaLisa Johansson på respektive kant.

Första halvlek

Det var en gråmulen himmel över Guldfågeln Arena när Djurgården klev ut för att ta sig an ett förmodat revanschlystet hemmalag efter att DIF besegrat smålänningarna med klara siffror på Stadion tidigare i juni.

Men det var Djurgården, för dagen iklädda det ljusblå-vita tredjestället, som började piggast och skapade ett visst tryck inledningsvis. I sjunde minuten kom sedan matchen första målchans när StinaLisa Johansson stod för en elegant lyftning fram till en fristående Sara Lilja Vidlund som inte fick en helt ren träff på nicken och bollen smet utanför.

DIF fortsatte att trycka på med stort bollinnehav och försökte att bryta igenom hemmadefensiven men med kvarten spelad var det glest med vassa chanser trots stor DIF-dominans. Kalmar var ofta stressade i sina uppspel men i tjugonde minuten blev det lite oroligt bakåt när Jessica Ayers löpte sig loss på vänsterkanten. Inspelet stoppades dock av DIF-defensiven fast Kalmar fick energi av chansen och kom längre upp i banan nu under en period.

Ett kortare mellanspel emellertid och ganska snart var den tidigare matchbilden återställd. Men Djurgårdens spelövertag till trots saknades de kvalificerade målchanserna med Lilja Vidlunds nickläge som den enda riktiga farligheten med halvtimmen spelad.

Men i 31:a minuten hettade det till rejält när Sara Lija Vidund tog sig fram på högerkanten och bollen letade sig fram till StinaLisa Johansson som gick på skott. Träffen var bra och välriktad men Fanny Nilsson blockerade avslutet och Djurgården fick jaga vidare.

Vilket DIF också gjorde förtjänstfullt och i 35:e minuten skulle nollan äntligen spräckas. En fint kombinerande ledde fram till Sara Lilja Vidlund på högerkanten vars inspel möttes upp av Julia Walentowicz som smugit in i boxen där hon tryckte till distinkt och bollen smet in mellan benen på Karina Kork.

Glatt måljubel följde över det viktiga ledningsmålet men i 40:e minuten var det rejält oroligt bakåt när Juliette Kemppi löpte loss i djupled. Kelsey Daugherty kom dessbättre ut snabbt och avstyrde med en fin räddning. I sista minuten kom sedan en avslutande fin aktion på vänsterkanten från StinaLisa Johansson som vände bort sin försvarare men inlägget var decimetern för högt för att framrusande Hayley Dowd skulle kunna knoppa in bollen och DIF fick nöja sig med enmålsledning när halvtidsvisslan gick precis efter.

Andra halvlek 

Det blev ett byte inför andra där Lova Lundin ersatte Louise Hvarfner och klev in i en ny roll som offensiv mittfältare. Kalmar stack upp i ett farligt läge omgående men firma Kullberg/Lövgren fanns på plats och redde upp läget.

En nyttig påminnelse om att inte tappa en millimeter av fokus och i 48:e minuten var det farligt igen då Astrid Larsson var nära att stöta in en kvittering. Även StinaLisa Johansson stack emellan med ett farligt läge men det var ett betydligt aggressivare Kalmar som skapade mest tryck inledningsvis.

Det var bättre fart på matchen nu rent generellt när hemmalaget hade en högre intensitet i spelet. Djurgården stack upp när tillfälle gavs men det fanns samtidigt en tydlig intention att inte ta för stora risker och bevaka ledningen. Minuterna tickade på i blårandig favör och det var hyfsat nära tvåan i 66:e minuten när Sara Lilja Vidlund slalomdribblade sig fram på sin högerkant och sånär nådde fram till Hayley Dowd i boxen.

Ruggigt nära utökning var det strax efter när Hayley Dowd sökte Lova Lundin på bortre stolpen med ett inspel som Lova var en tånagelklippning ifrån att nå när hon kastade sig fram. Strax efter var det hotfullt bakåt när Juliette Kemppi gick på avslut och det var två lag som slet hårt om poängen.

Med knappa kvarten kvar fick Kelsey Daugherty rycka ut igen med en modig utrusning där hon avstyrde ett mycket farligt läge för Kalmar. Strax efter var det oroligt bakåt på nytt med fllipperstudsande i eget straffområde och de tre poängen kändes långt ifrån säkrade.

Med tio minuter kvar stärktes defensiven upp när Kamilla Karlsen kom in och Hayley Dowd klev ut och nu handlade det om att stänga matchen. Ett farligt skott strax över av Palge Culver efter hörna ökade oron ytterligare men en gratischans för Lova Lundin i 86:e minuten kunde å andra sidan dödat matchen, dessvärre landade den tilltänkta lobben i nävarna på Kork.

Men Kalmars forcering hade ändå bromsats upp betänkligt mot slutet när två minuters stopptid kom upp på skylten. Även de spelades av utan större bekymmer och därmed var tre sköna poäng i hamn och DIF kliver förbi Piteå upp på åttonde plats med 22 inspelade poäng.

Närmast går laget på sommarledighet i nästa vecka när OBOS Damallsvenskan tar paus fram till mitten av augusti. Då väntar hemmamatch mot Linköping den 15 augusti när serien startar om, var på plats på Stadion då.

Senaste nytt
Fler nyheter