Kommande motståndare - Shamrock Rovers

Här kan du läsa mer om det irländska motståndarlag som väntar på torsdag när gruppspelet i Conference League inleds.

Djurgården är framme i ett historiskt gruppspel i Europa Conference League och första laget som väntar är irländska Shamrock Rovers - ett lag som DIF tog sig an redan 2002 då irländarna besegrades med 3-1 borta med över 2000 DIF-supportrar på plats. Samuel Wowoah satte 1-0 och även om Shamrock kvitterade tidigt i andra genom McGuiness ordnade en storspelande Babis Stefanidis 2-1 och Kim Källström stod sedan för spiken i kistan till 3-1.
I returen hemma slog ”Vovven” till igen med ett nytt mål och Lolo Chanko utökade sedan till 2-0 och därmed var saken definitiv klar.

Sedan dess har det gått 20 år och dagens Shamrock Rovers - som grundades 1899 - håller fortfarande ställningarna som Irlands mest framgångsrika lag. 19 mästerskapstitlar i League of Ireland samt 25 FAI Cup-titlar finns i pokalrummet samt ett stort antal övriga, något mindre prominenta, inhemska cuptitlar.

Shamrock har blivit ligamästare de två senaste säsongerna men innan dess har klubben upplevt ett mindre framgångsrikt decennium med senaste guldet 2011, där framför allt Dundalk har varit dominanta i ligan under 2010-talet.

”The Hoops”, som laget kallas, har även spelat ute i Europa kontinuerligt sedan 2010 (med undantag för 2013 och 2014) och har därmed samlat på sig mängder av rutin i UEFA Europa League, även om de inte nått fram till gruppspel sedan säsongen 2011-2012.
I år kom de en bit på vägen i Champions League-kvalet efter sammanlagd vinst med 3-0 mot maltesiska Hibernians. Men därefter blev Ludgorets (som för övrigt är Aslak Witrys nya klubbadress) för svåra där Shamrock visserligen slog bulgarerna med 2-1 hemma, men i returen på Huvepharma Arena vann Ludgorets med 3-0.

I det efterföljande Europa League-kvalet besegrades sedan nordmakedoniska FC Shkupi med sammanlagt 5-2 men sedan slogs irländarna ut i playoff av ungerska Ferencvaros som först förlorade med 1-0 på Tallaght Stadium, men som sedan vann komfortabelt med 4-0 på hemmaplan i Budapest. Siffror som ger en viss indikation på att Shamrock trivs bäst hemma.

Denna hemmaarena heter som sagt Tallaght Stadium med plats för 8000 åskådare där Shamrock gjort bra ifrån sig i ligan i år - vilket i skrivande stund innebär serieledning med 56 poäng på 27 matcher. Marginalen ner till tvåan Derry City är fyra poäng och då har Shamrock ändå en match mindre spelad. När det gäller poängspelare toppar mittfältaren Jack Byrne assistligan i serien med nio målgivande passningar medan lagets bästa målskyttar är Rory Gaffrey, Graham Burke och Danny Mandroiu, samtliga står på sju fullträffar så här långt i Airtricity League.

Lagets tränare heter för övrigt Stephen Bradley, en fd irländsk fotbollsspelare som har haft tränarjobbet i Shamrock sedan 2016.

Senaste nytt
Fler nyheter