Mållös U21-match mot AFC Eskilstuna

Det blev 0-0 i tisdagens match på Tunavallen där ett ungt DIF ställdes mot ett likaledes ungt AFC.

Med i stort sett hela A-laget på Cypern, som avancerade vidare i Conference League, och sedvanligt seriespel i helgen för DIF PA17 och PA19 blev det lite pusslande för att få ihop en trupp till tisdagens U21-match mot AFC Eskilstuna.

Belastningen behövde vara rimlig för de unga akademispelarna, där laget var blandat från PA17 och PA19, och på motståndarsidan väntade ett tillika juniorbaserat AFC inför avspark på Tunavallen, enligt U21-ansvarige Martin Andersson som summerar den mållösa matchen på följande sätt:

Första halvlek
– Vi hade en första halvlek där vi inte fick det att stämma. Vi använde tid på helt fel sätt och det är otroligt mycket bolltapp, tekniska misstag och felbeslut som präglar hela halvleken. Vi inleder helt okej, ligger bra i våra positioner och får ganska bra träff i vårt presspel. Men varje gång vi vinner boll så blir vi väldigt raka och försöker attackera direkt när vi erövrat bollen. Det gör att vi inte får kontroll på matchen och i takt med det blir det nästan bara försvarsspel för vår del. Till slut så tappar vi både höjd och aggressivitet i den form som vi vill pressa och blir istället ganska låga, även om vi ändå är på plats i defensiven. Så det blir inga målchanser för dem.
– En rätt tråkig halvlek att titta på med en del frustration kring besluten på planen. Men det fanns ändå chanser och vi hade ett friläge i första halvlek där deras målvakt gör det jättebra som kommer ut, skär av vinklar och räddar till en hörna. Där skulle vi kunna ha gjort mål och tagit ledningen.

Andra halvlek
– I halvtid pratar vi igenom kring det som behövde förbättras med mycket fokus på beslutsfattandet på planen. Vi får lite mer tålamod men det blir nästan för mycket åt andra hållet; att vi spelar för mycket i sidled och när vi har chansen att spela förbi en linje håller vi oss kvar framför med några passningar för mycket. Samtidigt är det lite osynkat och många spelare som inte har spelat ihop tidigare eller på länge. Det är såklart svårt för dem att kastas ihop och spela en match, men jag tycker ändå att vi borde haft lite mer synk i det kollektiva.
– Vi hade ändå en del chanser totalt sett och kanske kunde ha vunnit den här matchen med typ 3-1, men det slutar 0-0. Med facit i hand så tycker jag nog att det kanske ändå fanns något bra i att vi inte vann matchen rent utbildningsmässigt, för vi ska vinna matcher på rätt sätt. Andra halvlek är i alla fall bra mycket bättre och vi har mer bollinnehav och mer kontroll på matchen, även om det kanske blir lite för mycket spel på utgångsytan, när backlinjen rullar till varandra. Men när vi väl skapar målchanser i andra halvlek så sker det på ett helt annat sätt. Vi spelar oss fram och får kontroll i bra ytor rättvända och sedan kommer löpningar. Det blir mer synk och vi kommer ofta metodiskt med mycket folk, vilket är en fotboll som jag föredrar.

Summering
– För att sammanfatta intrycken är jag lite besviken på prestationen, även om det fanns en del ljusglimtar då vi gör väldigt bra saker. Men de är för få och det sker för sällan, det ska ske hela tiden. Men det här är saker som man måste träna på i kollektiv träning och när det handlar om relationer blir det såklart svårare när man sätter ihop ett lag på det här sättet med 50/50-fördelning av spelare från PA17 och PA19 som inte spelar ihop i vanliga fall. Så det måste man ha med sig, avslutar Martin.