Företag

Mållöst derby mot Hammarby

  • Herrar
  • A-lag
  • 11 sep 2022

Det blev en tight och relativt chansfattig match på Tele2 Arena med delad pott i toppstriden.

Laget

Söndagens derbyelva mönstrades med Jacob Widell Zetterström mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Hjalmar Ekdal, Marcus Danielson och Elias Andersson.

Mittfältet var välbekant med Rasmus Schüller, Hampus Finndell och kapten Magnus Eriksson, däremot var det en relativt ny konstellation i offensiven med Joel Asoro centralt och Amadou Doumbouya och Haris Radetinac på höger- respektive vänsterkanten.

Gustav Wikheim utgick ur truppen inför avspark, vilket även gällde Albion Ademi, och därmed fanns 15-årige löftet Isak Alemayehu med på bänken i sin första A-lagsmatch.

Första halvlek

Förberedelserna inför ett - ur många aspekter - mycket betydelsefull derby kunde varit smidigare för Djurgårdens del med flyg hem från Dublin under fredagen och ett kortat träningspass under lördagen för att justera belastningen, dessutom med Victor Edvardsen och Gustav Wikheim på frånvarolistan. Samtidigt givetvis helt rimligt sett till ett pågående Conference League-gruppspel och nu var det bara att gå ut och ösa på.

För Hammarbys del saknades avstängningar i truppen och även om Mads Fenger fick lämna återbud till spel var det en stark grönvit elva som mönstrades när derbyt rullade igång. Fyra poängs glapp mellan lagen bäddade för termer som ”säsongsdefinierande” men ytterst handlade det om klassisk derbykamp och Kim Bergstrand konstaterade inför avspark att ”jag förväntar mig att vi går ut och gör jobbet”.

Djurgården inledde stabilt under de inledande minuterna men i femte minuten blev det rejält oroligt bakåt på en Hammarby-hörna som flipprade runt i straffområdet två gånger om. Strax efter blev det snäppet värre på orosfronten när Nahir Besara prickade stolpen och Jacob Widell Zetterström räddade sedan skickligt returen från Veton Berisha.

Hammarby skapade tryck, mycket tack vara sina farliga fasta situationer, och Djurgården hade svårt att hitta rytmen i spelet. Men med kvarten spelad blev det mer bollinnehav för DIF som kunde rulla runt under några minuter, i 18:e minuten kom dock en ny snabb omställning för de grönvita och Jacob Widell Zettertström stod för en ny fin räddning på Darian Bojanics skott.

Matchen rullade vidare men blåränderna hade svårt att bryta igenom i offensiven och det var glest med chanser. Samtidigt var det också lugnt bakåt och Widell Zetterström behövde inte rycka ut under en längre period.

Med halvtimmen spelad kom sedan en DIF-chans när Elias Andersson ordande en frispark i bra läge där Magnus Erikssons serve blev centimetrar för kort för att nå fram till en fristående Hjalmar Ekdal.

Ett grönvitt boltapp gav sedan ett utmärkt kontringsläge för Joel Asoro som hade passningsalternativ till Amadou Doumbouya, men som valde att skjuta och skottet blockerades till hörna. De sista tio minuterna blev sedan mer av ett ställningskrig med få vassa lägen åt båda hållen och även den sista övertidsminuten förflöt på samma sätt.

Mållöst efter en ganska jämn match där Hammarby skapade en hel del under första kvarten men där Djurgården jobbade sig in i matchen, stängde ner bakåt  och jämnade ut spelet, dock utan att skapa de riktigt vassa chanserna.


 

Andra halvlek

Det blev inga förändringar i elvan inför andra halvlek och DIF inledde med hög press för att störa Hammarby i deras uppspelsfas. Några minuter senare blev dock ett antal minuters rökpaus men matchen kunde rulla igång igen och det var fortsatt tight och tillknäppt.

I 54:e minuten kom sedan Djurgårdens bästa chans i matchen så långt när Magnus Eriksson serverade ett utmärkt läge för Hampus Finndell på straffområdeslinjen, dessvärre smet skottet från Hampus centimetrar över ribban.

En chans som gav energi och några minuter senare kom en ny fin kombination som gav skottläge för Rasmus Schüller, men även denna gång flög bollen över målställningen. Djurgården hade ett visst grepp om matchen nu och med tanke på fyrapoängsförsprånget i tabellen kändes det inte alltför stressigt.

I 65:e minuten var sedan Joel Asoro farligt framme med en djupledslöpning där Oliver Dovin kom ut och avstyrde, dock med en olycklig skada som följd vilket ledde till målvaktsbyte för Hammarby där Davor Blazevic kom in.

Klockan var vid det här laget upp på 70 minuter, men med två långa spelavbrott fanns det skäl att tänka in en väl tilltagen stopptid. Det var ett fortsatt stabilt grepp om matchen för Djurgården där Hammarby sökte ytor men den blårandiga defensiven var så långt väldigt trygg.

I 80:e minuten blev det emellertid oroligt när Veton Berisha kom helt fri i djupled men Jacob Widell Zetterström stod för ännu en imponerande räddning och motade skottet från nära håll. Minuterna tickade vidare och först i 83:e minuten kom matchens första DIF-byte när Emmanuel Banda ersatte Amadou Doumbouya.

Ny oro blev det i 86:e minuten när Jeppe Andersen nickade in bollen i mål, men flaggan var helt korrekt uppe för offside. Det skulle dessvärre komma ett större orosmoln i 89:e minuten när Hjalmar Ekdal tecknade för byte efter en duell och Jesper Löfgren klev in för att ersätta.

Elva övertidsminuter kom upp på skylten och Djurgården såg ganska nöjda ut med att ha en poäng i hamn. Hammarby fick inte igång någon riktig forcering och det kanske bästa läget fick Djurgården i ett två-mot-ett-läge där Joel Asoro tyvärr inte fick fram bollen till en fristående Emmanuel Banda.

Jeppe Andersen oroade med en halvfarlig nick på tionde stopptidsminuten, men värre än så blev det inte och efter nästa 103 spelade minuter kom slutsignalen. Därmed fick Djurgården men sig en viktig poäng i toppstriden och fyller på sin obesegrade svit mot Hammarby i Allsvenskan till fem matcher.

Nu närmast väntar ny match redan på torsdag i Conference League då FK Molde gästar Tele2 Arena.

11 september, söndag 15:00Tele2 Arena

Hammarby IFDjurgården
0-0 (0-0)

  • Domare Mohammed Al-Hakim
  • Publik (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat