Mållöst mot Shamrock Rovers i premiären av gruppspelet

Det blev 0-0 på Tallaght Stadium trots fina chanser åt båda hållen när Djurgården inledde Conference League-gruppspelet i Dublin.

Laget

Startelvan i första gruppspelsmatchen i Conference League mönstrades med Aleksandr Vasyutin i mål framför en backlinje bestående av Piotr Johansson, Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal och Pierre Neurath Bengtsson.

På mittfältet återfanns Besard Sabovic i rollen som 6:a tillsammans med Hampus Finndell samt lagkapten Magnus Eriksson och längst fram startade anfallstrion Joel Asoro, Victor Edvardsen och Gustav Wikheim.

Första halvlek

Att det skulle bli en tuff resa på Tallaght Stadium mot ett erkänt hemmastarkt Shamrock Rovers fanns definitivt med i kalkylen när Djurgården klev ut för att inleda gruppspelet i Conference League. Men det fanns även stark blårandig backning på plats på läktarna i form av över 800 DIF-supportrar som hade rest till Dublin för att sjunga fram Djurgården med förhoppning om poäng.

Den förmodade irländska anstormningen uteblev dock under de första minuterna och det var Djurgården som såg mest komfortabla ut med mycket bollinnehav och ett par fina framstötar. Bland annat en farlig nick från Hjalmar Ekdal och några övriga halvchanser.

Men Shamrock tuggade sig tillbaka in i matchen och med kvarten spelad var det snäppet jämnare, även om Djurgården var hotfulla i djupled och var nära att bryta igenom hela vägen ett flertal gånger. DIF fortsatte att söka sig framåt och i 20:e minuten jobbade Joel Asoro fram bollen till Hampus Finndell som satte hemmakeepern Alan Mannus i arbete med ett tungt skott.

Med halva halvleken spelad växlade sedan Shamrock upp tempot i presspelet och fick även mer bollinnehav under en period. Det blev en hel del försvarande och Djurgården hade svårt att hitta rytmen i spelet. Chansmässigt var det så långt glest åt båda hållen men i 34.e minuten uppstod ett superläge när Victor Edvardsen kom i två-mot-en-läge med Joel Asoro, men Edvardsons skott gick dessvärre rakt på Mannus. Strax efter kom en ny fin chans efter en smart hörnvariant där Besard Sabovic gick på ett skott som styrde strax över via en hemmaförsvarare.

Det var mer händelserikt nu och ett bolltapp för DIF på egen planhalva gav ett bra skottläge för Dylan Watts som drog bollen någon meter över ribban. En temporär explosivitet i matchen som sedan tappade fart igen och puttrade vidare med lägre intensitet under de avslutande minuterna. En sista DIF-möjlighet skulle ändå komma när Marcus Danielson steg till väders på ett Magnus Eriksson-inlägg där nicken emellertid landade inom räckhåll för Alan Mannus som kunde greppa bollen med viss möda.

En tilläggsminut senare gick visslan för halvtidspaus efter en ganska händelsefattig halvlek med ett visst övertag för Djurgården rent chansmässigt.

Andra halvlek


Det var en oförändrad DIF-elva som klev ut för att försöka få hål på det grönvita motståndarlaget. Men det var Shamrock som var närmast ett mål initialt när Aaron Greene kom helt fri mot mål. Aleksandr Vasyutin kom dock ut och avstyrde klokt, även om efterspelet också blev farligt med ett par riktigt vassa lägen för irländarna.

Chanser som gav energi åt hemmalaget som hade tagit initiativet och det kändes inte helt bekvämt. Djurgården hittade inte in i flowet, vann för få dueller och hade svårt att få grepp om matchen. Men i 55:e minuten började DIF att hitta tillbaka igen och Hjalmar Ekdal skapade ett utmärkt läge för Victor Edvardsen som drog en vänster strax utanför med timme spelad.

Ett kvadrupelbyte genomfördes därefter för att öka energin och Haris Radetinac, Rasmus Schüller, Elias Andersson och Emmanuel Banda kom in och ersatte Joel Asoro, Magnus Eriksson, Pierre Neurath Bengtsson och Magnus Eriksson.

Shamrock Rovers var dock fortsatt farliga i sina kontringar och nyss inbytte Rory Gaffney slet sig loss i 65:e och var ytterst nära att näta omgående, men Vasyutin parerade skickligt med högerbenet. DIF replikerade å sin sida med ett nytt läge för Victor Edvardsen som lobbade bollen strax utanför när han sprintade loss på vänsterkanten.

En fin möjlighet men i övrigt fick inte Djurgården igång något tryck och ännu en jättechans kom för irländarna efter lite kaos i Djurgårdens straffområde där Aleksandr Vasyutin stod för en ny vass räddning på ett skott från Dylan Watts från nära håll.

I övrigt var det fortsatt tillknäppt och klockan tickade in på den avslutande kvarten och det var DIF som skulle få nästa chans när Mannus fick problem med ett vänsterinlägg från Elias Andersson som var nära att nå fram i boxen. Djurgården började etablera tryck nu mot slutet och ett hopp om ett förlösande mål började tändas.

Riktigt nära var det för Emmanuel Banda som vinklade ett fint inspel från Edvardsen strax utanför. Det blev även upprört bland DIF-supportrarna på läktaren när Radetinac drogs omkull i straffområdet i 85:e minuten och Rovers var tillbakatryckta nu. Men Djurgården kunde inte kapitalisera på övertaget och istället blev det farligt bakåt när Vasyutin tvingades till en ny räddning efter en snabb omställning av Shamrock.

Fem minuters tilläggstid kom upp och Marcus Danielson hotade med en farlig nick på en inläggsfrispark. ”Kämpa Djurgården”, ljöd från den röststarka DIF-publiken och jakten på segermålet rullade vidare. Men bollen ville inte in den här kvällen och det blev en mållös tillställning i en match där det trots allt fanns hyfsat gott om chanser åt båda hållen.

Därmed är en första pinne bärgad i gruppspelet och nästa utmaning som stundar är Molde hemma på Tele2 Arena nästa torsdag. Men nu närmast väntar hemfärd under fredagen och sedan är det pang på in i hetluften igen med ett derby mot Hammarby på söndag kl. 15.00. En oerhört rafflande och intressant match där både sedvanlig derby-prestige och toppstridspoäng står på spel.

Senaste nytt
Fler nyheter