• 7 aug 2022

Djurgården fick nöja sig med en poäng mot IFK Värnamo i en tight och tuff bortamatch.

Med tätt matchande fanns förväntningar på rotation, vilket också blev fallet med ett antal förändringar i startelvan. Aleksandr Vasyutin gjorde sin första allsvenska start i år mellan stolparna och även Marcus Danielson klev in från start och bildade mittbackspar med Isak Hien, flankerad av Piotr Johansson och Elias Andersson på höger- respektive vänsterkanten.

På mittfältet återfanns Emmanuel Banda tillsammans med Rasmus Schüller och Magnus Eriksson, där det var noterbart att Hampus Finndell saknades på grund av avstängning. På topp var det återigen Victor Edvardsen som spetsade offensiven med Gustav Wikheim och Haris Radetinac på kanterna.

Ett välmående Djurgården klev ut på Finnvedsvallen med en massiv segersvit i ryggen för att ta sig an IFK Värnamo som dock har varit starka och svårslagna på sin hemmaplan. Den tidigare vinsten mot smålänningarna på Tele2 Arena var sedan länge förpassad ur medvetandet och nu gällde det att försöka dyrka upp hemmalagets erkänt skickliga defensiv - och samtidigt hålla god koll bakåt på formstarka målskytten Marcus Antonsson som låg på andra plats i allsvenska skytteligan inför matchen.

Efter en något fördröjd start kickades sedan matchen igång på en sommartät gräsmatta. Djurgårdens inledde hungrigt och skapade omgående ett visst tryck under de första minuterna. Men spelet var inte helt fläckfritt och i åttonde minuten var det farligt för Värnamo efter ett bolltapp på egen planhalva, lyckligtvis hann Rasmus Schüller ner och rensade undan i grevens tid.

Strax efter var rollerna ombytta när Victor Evardsen vann boll högt upp på planen och var ytterst nära att hitta in till framrusande Haris Radetinac, men Värnamo lyckades rensa undan. En av många bolllvinster för DIF men det kom även fler bolltapp för Djurgården och Aleksandr Vasyutin tvingades till en fin räddning på Adjin Zeljkovics avslut i bra läge.

Värnamo fick energi av chanserna och hade en stark period nu där DIF hamnade under tryck. En hel del uppoffrande rensningar krävdes och det kändes långt ifrån tryggt bakåt. Men i 18:e minuten vände det åt andra hållet och matchens bästa målchans hittills skulle komma efter en smart hörnvariant där Gustav Wikheim prickade stolpen.

Nya DIF-möjligheter kom kort därpå där bland annat Haris Radetinacs högerinlägg skapade kaos i Värnamos straffområde. Det var svängigt och underhållande, men kanske inte en matchbild som uppskattades helt från tränarhåll. I 23:e minuten var det sedan dags för nästa farlighet för hemmalaget där Abdussalam Magashys skott på en målvaktsretur blockades i sista stund.

Mer oro bakåt följde sedan på ett farligt högerinlägg och det stod helt klart att det här skulle bli en tuff kamp för att få med sig poäng hem. Bara att kriga på vilket DIF också gjorde och med dryga halvtimmen spelad kom en bra möjlighet efter en ny hörnvariant där Gustav Wikheim nickskarvade till Marcus Danielson, men Pilip Vaitsiakhovich greppade skottet ur snäv vinkel.

Strax efter var det riktigt nära ett blårandigt ledningsmål när Radetinacs skott styrde via en försvarare och ställde Vaitsiakhovich och i anfallet efter dunkade Victor Edvardsen ett hårt skott metern utanför stolpen. Två bra DIF-chanser men signifikativt för den svängiga matchbilden fick Värnamos Magashy nästa fina läge men drog skottet över.

Klockan tickade vidare mot halvtidspaus men en sista chans skulle komma när Magnus Eriksson drog iväg en rejäl raket med vänsterfoten som visslade strax över ribban. Några mål blev det emellertid inte i en underhållande men också lite chansartad halvlek, där det oavgjorda resultatet kändes hyfsat rättvist sett till de många möjligheterna åt båda hållen.

Efter den dynamiska första halvleken ville tränare Thomas Lagerlöf att ”laget skulle höja tempot” men Värnamo var fortsatt skickliga i sitt passningsspel i uppspelen, även om de stundtals agerade med små marginaler. Målchanserna var dock få och Djurgården hade svårt att karva fram heta lägen inledningsvis.

Å andra sidan var det inte alltför oroligt bakåt heller och första kvarten av halvleken var relativt händelsefattig, men DIF började gradvis koppla ett stadigt grepp om matchen. Pigga ben i form av Joel Asoro byttes in och den formstarke anfallaren var omgående nära att hinna fram på ett svepande inlägg.

Minuten senare ryckte sig pigge Asoro loss på högerkanten och slog ett inspel in i boxen som en fri Victor Edvardsen var millimeter från att styra in. En riktigt skarp målchans och det kändes som att ett ledningsmål kröp allt närmare för DIF.

Trycket var konstant nu och Djurgården vann boll frekvent högt upp i planen vilket gav ett flertal omställningsmöjligheter. Värnamo stack upp i ett enstaka anfall i 70:e minuten men i övrigt blev det inte alltför oroande i defensiven. Mer oro blev det dock när Rasmus Schüller tvingades kliva av med dryga kvarten kvar efter en duell och Hjalmar Ekdal ersatte - i en för honom lite ovan mittfältsroll.

Hemmalaget såg alltmer tröttkört ut men matchuret tickade samtidigt på snabbt och tiden började bli knapp för ett segermål. Djurgården gick för trean men fick inte till forceringen initialt. Ett par fina frisparkslägen med hyfsat farliga nicklägen från Marcus Danielson dök upp men när de fyra övertidsmnuterna kom upp på skylten var det fortfarande mållöst.

Värnamo verkade ganska nöjda med poängen och försvarade sig skickligt men i sista stopptidsminuten var segermålet inte långt borta när Hjalmar Ekdal nickskarvade ett inlägg och både Joel Asoro och Victor Edvardsen högg på andrabollen, men hemmakeepern Pilip Vaitsiakhovich hann allra först.

Strax efter gick pipan för full tid och därmed får Djurgården nöja sig med en poäng med sig hem i en match med en jämn första halvlek och ett stort spelövertag i andra. Nu är det fortsatt tätt på given och redan på torsdag är det dags för returmöte i Europa Conference League mot Sepsi OSK på Tele2 Arena. En match med goda förutsättningar efter segern med 3-1 på bortaplan där det lär bli rejält med folk på plats. Köp din biljett här om du inte redan har säkrat din plats.

7 augusti, söndag 17:30Finnvedsvallen