Massiv seger borta mot Gent

• 6 okt 2022

Marcus Danielson visade vägen när Djurgården slog KAA Gent med 1-0 och gick upp i gruppledning i ECL efter en heroisk laginsats på Ghelamco Arena.

Djurgården mönstrade en startelva med Jacob Widell Zetterström i mål bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal och Pierre Neurath-Bengtsson.

På mittfältet var det ånyo Hampus Finndell, Rasmus Schüller och kapten Magnus Eriksson som fick förtroendet och längst fram agerade Victor Edvardsen offensiv spets omgiven av Joel Asoro till höger och Haris Radetinac till vänster.

Det var onekligen en uppgift av det knepigare slaget som låg framför Djurgården när laget klev ut på Ghelamco Arena. Välmeriterade KAA Gent, med en formtoppad målskytt i form av Hugo Cuypers, väntade på andra sidan planen och DIF-tränare Thomas Lagerlöf var tydlig med att Djurgården ”behövde klara av man-man-duellerna och även pulsera matchen bra för att inte behöva spela fotboll på deras villkor i 90 minuter”.

Upplagt för en rafflande drabbning således och en plusfaktor på Djurgårdens sida var ett fantastiskt läkarstöd i ryggen där köerna hade ringlat långa i Gent för biljettköp under förmiddagen, efter att DIF-supportrarna tilldelats runt tusentalet nya biljetter utöver de 1007 som redan hade en plats.

Det för dagen gråklädda Djurgården - där de tre ordnarie ställen enligt UEFA inte särskilde sig tillräckligt från Gents - kickade igång matchen som började intensivt. Ett första läge kom redan i tredje minuten när Joel Asoro nickade ner till Hampus Finndell som dock stördes i skottögonblicket.

Minuten efter var Gent framme med ett farligt skott som höll på att ställa en skymd Jacob Widell Zetterström. Nästa attack kom i form av ett tungt skott från Haris Radetinac som vållade lite problem för Paul Nardi i Gent-kassen. Ett passningsskickligt Gent började sedan gradvis ta ett grepp om matchen och fick tryck på DIF. Det blev en hel del hörnor för belgarna men Djurgården redde ut första kvarten.

Vadis Odjidja fortsatte dock att vara ett påtagligt orosmoment och tvingade JWZ till en ny räddning med ett tungt skott. Men även DIF hotade framåt med en nick från Hjalmar Ekdal på en inläggsfrispark av Magnus Eriksson och strax efter kom Djurgårdens bästa chans dittills när kapten Eriksson själv curlade ett vänsterskott precis utanför krysset.

Gents inledande anstormning hade kommit av sig lite vid det här laget och i 27:e var det nära igen när Victor Edvardsen drog bollen strax utanför efter fint kombinerande av DIF. Djurgården hade ätit sig tillbaka in i matchen nu, men det gick inte att slappna av med tanke på Gent som blixtrade till då och då med sin vassa offensiv.

Men allra vassast var Djurgården på en hörna i 37:e minuten. Magnus Eriksson servade och Marcus Danielson slet sig loss från sin bevakning och skallade distinkt in 1-0 bakom en chanslös Paul Nardi.

Vilt jubel bland tusentals tillresta DIF-supportrar och ett oerhört viktigt initiativ i matchen. Målet gav extra självförtroende och Djurgården kunde rulla runt relativt komfortabelt och stänga ner Gents offensiva ambitioner under resterande delen av halvleken.

Efter en övertidsminut gick sedan halvtidsvisslan och Djurgården kunde ta paus med en väldigt skön ledning med 1-0 i ryggen.

Det blev inga förändringar i elvan inför de återstående 45 minuterna och det fanns en ledning att bevaka. Men det osade katt omgående när Hugo Cuypers fick en passning i djupled och drog bollen strax över ribban.

Det fortsatte på samma tema med hårt tryck från hemmalaget och en kaotisk situation i straffområdet där Djurgården med stor möda fredade målet under upprepade försök från belgarna.

I 52:e minuten hamnade hjärtat i halsgropen på nytt när Gent fick en frispark i riktigt farligt läge där Alessio Castro-Monte snuddade stolpen med sitt avslut. Det var ett massivt tryck från hemmalaget nu med Djurgården fick lite andrum i 56:e minuten i samband med ett spelavbrott vid en Gent-skada.

DIF kunde sticka upp med ett anfall och en halvfarlig hörna men med timmen spelad var hemmatrycket igång igen och Hugo Cuypers hotade med en cykelspark strax utanför. Anstormningen rullade vidare och DIF-försvaret slet hårt där Cuypers ofta var aktiv på alla möjliga sätt.

Med halva halvleken spelad började sedan Djurgården få alltmer bollinnehav. I 70:e kom första DIF-bytet för kvällen när Gustav Wikheim kom in istället för Haris Radetinac. 20 minuter återstod och hoppet om poäng i en riktigt tuff bortamatch började sakta gro.

Minuterna tickade oändligt sakta och forceringen var intensiv från belgarna. Det var igelkottsförsvar och rensningar om vartannat men DIF höll fortet och matchuret gick förbi 80-strecket. DIF fyllde på med ny energi när Emmanuel Banda och Jesper Löfgren ersatte Joel Asoro och Hampus Finndell och den högljudda DIF-publiken sjöng fram laget under slutfasen.

En armbågstackling på Piotr Johansson som fick behandling gav lite respit och klockan närmade sig full tid. Mot slutet var Gustav Wikheim plötsligt nära att stänga matchen när han tråcklade sig fram på vänsterkanten och skapade rejäl oreda i Gents försvar.

Farligt men ingen utdelning dessvärre och fem minuters tillägg annonserades. Ytterligare ett byte följde när Besard Sabovic kom in och ersatte Rasmus Schüller som bör krediteras för en strålande match. Nu återstod bara en ynka minut av matchen och även den redde ett heroiskt kämpande Djurgården ut.

Slutsignalen var efterlängtad och en massiv seger var därmed i hamn mot ett motstånd av högsta klass. En grym prestation av Djurgården som med tre nya poäng in på kontot går upp i ledning i Conference League-gruppspelet.

Närmast väntar hemfärd till Stockholm och ett snabbt förberedande träningspass på lördag innan det är dags för allsvensk seriefinal på söndag. BK Häcken gästar Tele2 Arena och över 25.000 biljetter är redan sålda så alla förutsättningar är på plats för en spektakulär tillställning.

Har du ännu inte biljett köper du den här.

6 oktober, torsdag 21:00Ghelamco Arena