Mattias Larikka tackar för sig

Efter en gedigen och uppskattad arbetsinsats för DIF Ungdom som ansvarig för åldersgruppen 6-9 år rör sig nu Mattias vidare mot nya utmaningar.

Sedan sin ankomst till Djurgården i december 2017 har Mattias Larikka hunnit med dryga fyra år som ansvarig för ungdomsverksamhetens lag i åldersgruppen 6-9 år. Ett uppdrag som han skött på ett synnerligen förtjänstfullt sätt och utvecklat både kvalitativt och kvantitativt under sin tid i föreningen. Nu väntar istället en ny tillvaro med en paus från fotbollen för Mattias som tackar för sig i Djurgården och istället rör sig tillbaka till Göteborg.
– Det är verkligen med blandade känslor som jag lämnar, jag har gått igenom hela spektrat. Det känns nästan som att man lämnar ifrån sig sitt barn. Det blev ju lite nystart i samband med att jag blev rekryterad och även om det bara blev fyra år har jag ju följt samtliga årskullar från 2009 till 2015. Varje år så har man följt runt tusen spelare - med nya kullar bakom - och även cirka tvåtusen vårdnadshavare. Det har lett till oerhört många personliga möten genom åren där man försökt hjälpa till på bästa sätt. Det väcker som sagt känslor, men jag ser fram med tillförsikt på mitt nya kapitel i livet, berättar Mattias.

Hur tycker du att det gått för verksamheten?
– Ola Danhard rekryterade mig för fyra år sedan och uppdraget som jag fick var att utveckla verksamheten både kvalitets- och kvantitetsmässigt. Ser man till det sistnämnda har vi blivit 30 procent fler i vår ungdomsverksamhet sedan dess och har nu fler än 2300 spelare, från att ha varit cirka 1800 när jag kom. Sannolikt kan vi nog vara upp mot 2500 spelare om något år eller två. Så vi har växt på ungdomssidan, vilket är glädjande. Sedan är jag lite extra stolt över är att vi nästan fyrdubblat vår flickverksamhet. Från att ha ett lag per ålderskull till att ha fyra - och i vissa fall fem - lag per kull.
– Ser man sedan till det kvalitetsmässiga har jag ju hjälpt att ta fram vår verksamhetsplan på ungdomssektionen, varit med och tagit fram färdiga träningspass, filmat träningsövningar för samarbetet med Supercoach (ett verktyg för föräldratränare) och utöver det har jag hållit i ett flertal utbildningar för alla föräldratränare för att få en röd tråd i verksamheten för alla spelare.

Väldigt många möten och oerhört många spelare att följa i framtiden låter det som…
– Man behöver ju egentligen följa en verksamhet i 10-15 års tid för att kunna se vilka effekter ens åtgärder ger. Så det ska bli spännande att se hur många som fortsätter med fotbollen, i mina ögon har vi lyckats om spelarna är kvar i Djurgården tills de blir juniorer. Att det helt enkelt spelar fotboll så länge de vill och kan och på så sätt får en meningsfull fritid här i DIF.. Men det blir även kul att se vilka spelare som eventuellt når sina drömmar och får spela professionell fotboll. Så det är många namn att följa med stort intresse framöver.

Vad händer härnäst för din del?
– Jag kommer att ta en självvald paus från fotbollen. Likt många andra som jobbar i den här branschen har fotbollen varit en central del av mitt liv. Jag spelade organiserad fotboll fem gånger i veckan fram tills jag var 19 och efter det började jag som tränare i Örgryte under sex år - och nu har jag jobbat i Djurgården i fyra år. Det har varit jätteroligt men också väldigt intensivt. Så hela mitt liv har i praktiken bestått av fotboll och den kommer fortfarande att ligga mig nära om hjärtat. Men nu vill jag utforska lite andra saker i livet, avslutar Mattias.

DIF Fotboll riktar ett stort tack till Mattias för hans insatser för föreningen och önskar stort lycka till framöver.

Senaste nytt
Fler nyheter