Offensiv urladdning mot Sirius

Efter en viss startsträcka växlade DIF upp rejält och besegrade Sirius med 4-0 i en underhållande tillställning på Tele2 Arena.

Laget

Det blev en välkommen comeback efter skada för Pierre Bengtsson i startelvan samtidigt som Leo Cornic fick förtroendet från start som högerback. Något som bäddade för Haris Radetinac att flytta uppåt i banan till en mer välbekant roll som högerytter, detta samtidigt som Elias Andersson och Isak Hien klev in med startplatser efter att har visat upp fina prestationer under match och träning.

Startelvan

Jacob Widell Zetterström
Leo Cornic, Isak Hien, Hjalmar Ekdal, Pierre Bengtsson
Elias Andersson, Hampus Finndell, Magnus Eriksson
Haris Radetinac, Victor Edvardsen, Sead Haksabanovic
 

Första halvlek

Det var en laddad och förväntansfull stämning på Tele2 Arena när Djurgården klev ut för match mot ett gästande Sirius med en nedåtpekande formkurva. Ilskan över den försmädliga derbyförlusten skulle nu omsättas till tändvätska för att plocka tre poäng och kicka igång det högpresterande DIF-maskineri som vi har vant oss vid under de senaste säsongerna. Det skulle också ske, även om det tog lite tid att komma igång.

DIF inledde piggt med klassisk hög press och några bollvinster högt upp i plan men Sirius var samtidigt bollskickliga och kreativa framåt, vilket stundtals skapade lite oro bakåt. Med tio minuter spelade kom en fin DIF-chans efter en bollvinst där Leo Cornic drev fram på högerkanten och hittade Magnus Eriksson i boxen med ett inlägg, dessvärre gick nicken över målramen.

I anfallet efter kom sedan en fet chans för gästerna där Jacob Widell Zetterström stod för en grym fotparad på ett avslut från nära håll för att därefter klistra ett tungt vänsterskott efter att Sirius fiskat upp andrabollen.

Två bra chanser men i övrigt var det inget riktigt flow i spelet än från något av lagen, även om Sead Haksabanovic fick en hyfsad gratischans efter ett bolltapp för gästerna men skottet gick dessvärre i burgaveln. I 24:e var det sedan dags för Haksabanovic att visa upp sina kvicka fötter där han lurade upp gästernas försvar rakt in i korvkön och tvingade Tommi Vaiho till en vass räddning med ett tungt vänsterskott.

DIF var på gång nu och och i 26:e minuten spräcktes nollan. Lite slarv från gästerna gav Hampus Finndell ett ypperligt läge och avslutet satt hårt och distinkt i nät.

1-0 för Djurgården och ett högljutt målskrål ljöd på Tele2 Arena. Tvåan var inte långt borta strax efter när Victor Edvardsen var oerhört nära att nå fram på ett flackt vänsterinspel från Magnus Eriksson. Sirius tryckte å sin sida uppåt för en kvittering och hade en hel del boll, men skapade inga riktigt heta lägen.

DIF hade desto bättre chanser och en ny fin aktion från Leo Cornic gav Victor Edvardsen ett utmärkt läge i boxen men skottet gick över. Blåränderna hade kollat greppet nu och skulle också få utdelning på nytt. Elias Andersson måttade ett väl avvägt vänsterinlägg som Sead Haksabanovic mötte med en perfekt nick som seglade förbi en chanslös Vaiho.

2-0 och tydligt grepp om matchen och DIF fortsatte att ösa på framåt för trean. Möjligheter för fler mål fanns men Sirius lyckades freda sig och därmed stannade det vid tvåmålsledning för Djurgården efter en halvlek där DIF växlade upp rejält under den senare delen.

Andra halvlek

Djurgården klev ut med en oförändrad elva och en förhoppning om att säkra tre poäng. Något som gjordes på bästa sätt när Haris Radetinac satte 3-0 redan i 48:e minuten efter ett smart offensivt kombinerande där Victor Edvardsen stod för assisten.

En klockren start på halvleken och hög trivselfaktor på Tele2 Arena med säker ledning och läktarsång. I 55:e var det sedan ruggigt nära ytterligare ett DIF-mål när Elias Andersson gick på avslut och smekte ribban med ett curlat vänsterskott.

Men fyran skulle komma lite senare när Victor Edvardsen påpassligt höll sig framme efter slarv i Sirius-försvaret och satte 4-0.

Sirius hade dock inte kastat in handduken helt än och JWZ stod för en ny grym räddning när han tippade ett farligt skott från Marcus Mathisen över ribban. Men i övrigt var det Samba Djurgården som gällde med underhållande spel och dessutom mycket nära femman när Haris Radetinac sköt strax utanför med timmen spelad.

I 64:e minuten blev det sedan ett trippbelbyte där Kalle Holmberg, Joel Asoro och Gustav Wikheim kom in och ersatte Victor Edvardsen, Sead Haksabanovic och Haris Radetinac. Intensiteten mattades något i matchen vilket inte var helt otippat med tanke på resultatet, där matchen i praktiken var avgjord.

Med dryga kvarten kvar fick sedan Hampus Finndell lite välförtjänt vila och Emmanuel Banda ersatte. Men det fanns en nolla att bevaka och Sirius hotade med en sista kontring där Patrik Karlsson Lagermyr stack loss i djupled och rullade förbi Widell Zetterström, Isak Hien hann dock upp bollen och rensade i grevens tid.

Den sista kvarten kunde avnjutas utan någon större oro i behagligt solsken på östra läktaren. Djurgården var dock sugna på mer och Joel Asoro sköt centimetrar utanför på ett inspel från Gustav Wikheim.

Melker Jonsson klev in med tio minuter kvar och Joel Asoro satte Tommi Vaiho i arbete efter en fin djupledslöpning. Men mycket mer uppseendeväckande saker hände inte fram till slutsignalen och en komfortabel seger med tre grymt viktiga poäng var därmed i hamn.

Riktigt skönt och det är tätt på given med matcher nu. Redan på torsdag är det dags för ny hemmamatch när Helsingborg gästar Tele2 Arena då vi hoppas på en ny trepoängare. Biljett till matchen köper du här.

Senaste nytt
Fler nyheter