Rosengård numret större på Malmö IP

• 31 okt 2022

Djurgården slet hårt och hade en del bra chanser men de nyblivna mästarna vann till slut med 3-0 i årets sista bortamatch.

Djurgården bytte formation till 5-3-2 inför matchen och mönstrade en startelva med Hedvig Lindahl i mål bakom en fembackslinje med Emelie Lövgren, Portia Boakye och Kamilla Karlsen centralt samt Sara Olai och Ebba Hed som wingbacks.

Framför dem kamperade ett mittfält bestående av Nellie Lilja, Linda Motlhalo och Tove Almqvist medan Tilde Lindwall och StinaLisa Johansson återfanns längst upp på topp.

Säsongens sista bortamatch innehöll inte någon dramatisk kamp om tabellplaceringar. Djurgårdens tiondeplats var redan definierad och för Rosengårds del var de nyblivna mästare sedan förra helgen. Såldes bara äran och poängen som stod på spel i årets kanske tuffaste bortamatch i OBOS Damallsvenskan.

För att få bukt med det spelskickliga motståndet testade tränare Magnus Pålsson en ny formation baserad på fembackslinje med ambitionen att få möjlighet att kunna vänta in motståndet och kunna ställa om snabbt med kontringar vid bollvinster.

Hemmalaget inledde som väntat framåtlutat med mycket bollinnehav men DIF krympte ytor och hade god kontroll på attackerna, även om Hedvig Lindahl fick göra några rutiningripanden.

I tionde minuten kom sedan ett vasst skott från Mia Pehrsson som smet metern utanför, en föraning om Rosengårds farlighet och i 12:e minuten kunde Karin Lundin nicka in ett inlägg från Olivia Schough.

Inte den start man vill ha borta mot Rosengård och det var nära igen strax efter när Loreta Kullashi sköt en volley som Hedvig Lindahl parerade skickligt. Hemmalaget fortsatte att skapa tryck medan DIF hade svårt att bryta igenom i sin offensiv.

I 21:a minuten var sedan Sofie Bredgaard nära tvåan men stoppades av fin räddning från Hedvig Lindahl och anstormningen fortsatte. I 28:e kom i alla fall ett kanonläge för en friställd Tilde Lindwall efter en fin djupledsboll av Ebba Hed. Dessvärre hann välbekanta Gudrun Arnardottir ikapp och bröt i sista stund.

Det var en bättre period av DIF nu, även om Rosengård fortsatte att skapade en del oro bakåt. Djurgården hade ändå god kontroll defensivt och i 36:e kom ett nytt fint läge för DIF när Tove Almqvist fick fritt skottfält i boxen, men bollen smet ett par decimeter utanför.

I 42:a fick Hedvig Lindahl rycka ut igen med en ny bra räddning när Olivia Holt bröt fram och sköt. Men fler chanser blev det inte och efter 45 minuter gick halvtidsvisslan från Sara Winiika efter en halvlek där Rosengård inledde oerhört starkt men där Djurgården åt sig tillbaka in i matchen.

Det var en oförändrad elva som klev ut för att jaga kvittering och det var nära omgående när Tove Almqvist slog ett smart inspel från vänster som StinaLisa Johansson inte fick träff på i boxen.

En bra start för DIF som fortsatte att gå offensivt och hade bra kontroll på händelserna nu. Halvchanser skapades,  inlägg matades in och det kändes som att Djurgården var på gång för en kvittering.

Men hemmalagets effektivitet skulle göra sig påmind med knappa timmen spelad när Loreta Kullashi fick mycket utrymme på en hörna och kunde skalla in bollen i mål. Tyngre motlut och nu var det plötsligt reduceringsjakt som gällde, samtidigt som det märktes att Rosengård fick ny energi av målet.

En halvtimme återstod av matchen och nu var Rosengård igång igen och skapade tryck framåt. DIF stack upp i enstaka attacker men hade svårt att skapa riktigt vassa chanser.
Med drygt halva halvleken spelad kom ett dubbelbyte där DIF där Lova Lundin och Sara Lilja Vidlund klev in och Tilde Lindwall och Linda Motlhalo klev ut. Tjugo minuter kvar att jobba på och minst två mål behövdes.

Det osade dock katt bakåt några gånger men följsamt backspel av Portia Boakye redde ut situationerna. Med kvarten kvar kunde dessvärre inte Djurgården stå emot när Loreta Kullashi fick utrymme i boxen och satte 3-0 med ett tungt skott.

En ännu brantare uppförsbacke som väntade och precis efter målet kom Alice Bergström in för att spetsa offensiven i reduceringsjakten. Men det var trots allt svenska mästarna som stod för motståndet och det var inte helt otippat att de var svåra att rubba i defensiven.

Det blev tämligen odramatisk i slutfasen av matchen även om hemmalaget hade en del tryck och några halvchanser. Men Djurgården höll emot och slutresultatet skrevs till 3-0 efter tre spelade övertidsminuter.

Därmed återstår nu säsongens sista match hemma på Stadion på lördag då topplaget BK Häcken gästar. En ny tuff men spännande utmaning och även en möjlighet att tacka av laget för i år genom ett besök på vår klassiska hemmaborg. Biljett till matchen köper du här.

31 oktober, måndag 19:00Malmö IP