Seger mot IFK Norrköping på Kaknäs

• U21
  • 1 juni 2022

Ett ungt DIF vann onsdagens U21-match med 2-1 efter mål av Arnold Eba och Rasmus Allbäck.

Det var en ungdomlig trupp övervägande baserad på spelare från DIF PA19, med ett undantag för Amadou Doumbouya, som klev ut på planen i en ny 3-4-3-formation för att ta sig an ett tillika ungt IFK Norrköping som också kom med akademispelare.

Det bjöds på skön försommarsol ute på Kaknäs där Djurgården tog sig an ett skickligt P19-baserat IFK Norrköping som har stått för stabila prestationer i P19 Allsvenskan där de befinner sig på en femte plats. Men nu var det tre poäng på spel i U21 Allsvenskan Norra som stod på spel och Peking klev upp med hög press från start som stressade den blårandiga backlinjen initialt.

DIF-defensiven löste det dock bra efter ett antal inledande ruscher från gästerna och gradvis flyttade Djurgården upp spelet. Det var fortsatt intensivt och tight med böljande spel med utan några klara chanser under första kvarten.

I 18:e minuten kom dock två fina DIF-lägen. Först när Arnold Eba stack i djupled och kom 2 mot 1 men Eba fick inte till den avgörande passningen. På den efterföljande hörnan blev det ännu farligare när Peking-keepern Kevin Eriksson stod för en vass reflexräddning på ett volleyskott.

Djurgården hade mer bollinnehav nu och hittade en del fina kombinationer speciellt på högerkanten där Isak Alemayehu och lagkapten Jonathan Karlsson hade ett lukrativt samarbete. Det var också via högerkanten som ledningsmålet skulle komma i den 39:e minuten. Jonathan Karlsson slet sig loss bröt ner mot kortlinjen och hittade Arnold Eba i boxen med en cutback.

Fler mål än så blev det inte i en ganska jämn halvlek där det fanns några halvchanser åt båda hållen men där Djurgården ändå hade ändå snäppet vassare lägen totalt sett och kunde gå till halvtidsvila i ledning.

Det blev tre byten inför andra halvlek där Amadou Doumbouya tog plats i anfallet och Kenan Nisic samt Otto Levin kom in i försvaret. Matchbilden var fortsatt böljande men gles på heta lägen där Norrköping sedan hade en bra period med lite tryck framåt.

DIF-defensiven var dock fortsatt solid och städade undan situationerna som uppstod effektivt. Djurgården var dessutom snabba i sina omställningar där Amadou Doumbouya och Arnold Eba ofta sökte varandra med bollar i djupet och oroade gästerans försvar med jämna mellanrum.

Peking stack emellan med sin hittills bästa chans när Sammi Sulejmanovski fick skottläge i efterspelet av en hörna men bollen smet lyckligtvis metern utanför Kevin Blennestrands stolpe.Med dryga timmen spelad kom sedan ett nytt trippellbyte där Elliot Nauska, Minos Tsilichristos och Oskar Abrahamsson kom in.

Några svårbedömda straffsituationer följde som dock inte renderade någon elvametersspark för något av lagen men DIF skulle sedan utöka via en annan typ av fast situation. Rasmus Allbäck tog hand om en hörna från höger i 67:e minuten och curlade den vackert rakt in i mål.

Det fanns lägen för ett tredje DIF-mål strax efter, där Arnold Eba hade ett par fina lägen men mot slutet mattades tempot av lite och Norrköping påbörjade en forcering där de hade fortsatt svårt att skapa riktigt högkaratiga chanser. Men med tre minuter kvar spräcktes Djurgårdens nolla efter en fin aktion från John Bliderus Onoseke-Longadi som väggade sig fram och reducerade till 2-1.

Lite nerv i matchen och Onoseke-Longadi hotade på nytt under tilläggstiden men en excellent brytning av Otto Levin redde upp läget och istället kunde Djurgården ställa om där Arnold Eba var mycket nära att sätta sitt andra mål för dagen.

Strax efter gick slutsignalen och 2-1 räckte gott och väl till tre sköna poäng i en match där det fanns blandade intryck med en del positiva inslag, enligt U21-ansvarige Joel Riddez.
– Segern var viktig och det var kul för laget att vinna efter att ha förlorat några matcher på slutet. En ganska ojämn prestation i och med att vi testar att spela annorlunda än vad vi gjort tidigare. Men vissa saker får vi träff i och jag tycker att vi försvarar oss bra i 90 minuter. Vi släppte in fyra mål mot det här laget senast och nu har de knappt ett avslut förutom deras mål. Så det är positivt att grabbarna är lojala i sitt positionsspel. Den andra positiva saken är att det var många spelare som fick spela idag som inte har spelat en enda U21-match tidigare, så de fick massa erfarenhet av det nu. På det sättet är jag nöjd med matchen men sedan tycker jag att vi kan göra saker bättre med bollen, det blir lite slarvigt i värderingar. Framför allt i hur vi positionerar oss när vi har boll där vi har mer att jobba på, vilket ju påverkas av att spelsystemet är nytt med nya roller, summerar Joel.

Nästa U21-match spelas den 13 juni, än en gång hemma på Kaknäs, då Örebro SK gästar kl. 15.00.

1 juni, onsdag 15:00Kaknäs IP