Sent segermål gav vinst mot AFC

• U21
  • 25 apr 2022

Det blev tre poäng för DIF mot AFC Eskilstuna i U21-allsvenskan efter att Elliot Nauska dunkat in 2-1 i slutet av matchen under en stark blårandig forcering.

Det var ett ungt DIF-lag som klev ut på Kaknäs för U21-match mot ett tillika ungdomligt AFC Eskilstuna.

Startelvan såg ut på följande vis:

André Piccornell
Elliot Nauska, Edvin Bajrovic, Kalle Stregart, Rasmus Allbäck
Melker Jonsson, Alexander Karagounis
Amadou Doumbouya
Isak Alemayehu, Lucas Zetterberg, Arnold Eba

Det bjöds på skön vårvärme på Kaknäs när AFC gästade för match i U21-allsvenskan norra. Två unga lag, med få A-lagsinslag, möttes och det blev också en ganska jämn första kvart utan några riktigt heta målchanser.

Spelmässigt var det lite blandade intryck med några goda inledande offensiva intentioner från Djurgården men också en hel del slarv i passningsspelet, vilket gällde båda lagen. AFC hade ett farligt frisparksläge som blockades av DIF-muren men deras bästa chans i halvleken kom när Adam Jemal ryckte loss och hotade med ett farligt skott.

För Djurgårdens del blev det ett byte i tjugonde minuten där Melker Jonsson fick kliva av efter en smäll och Gideon Granström ersatte. Det var fortsatt hafsigt spel men med halvtimmen spelad kom en bra chans för Amadou Doumboya i djupled som hade fri väg mot mål, men utan att riktigt få kontroll på bollen.

Den chansen följdes av några bra minuter för DIF med offensiva kombinationer och ett visst tryck, dock utan slutprodukter. AFC svarade upp med en bra chans efter ett blårandigt bolltapp där André Picornell avstyrde läget med en viktig räddning.

Djurgården matade vidare med diverse försök i djupled där DIF-spelarna fick stångas med AFC:s fysiska mittbackar. Men i slutminuten av halvleken var Djurgården nära ett mål efter en fin löpning av Rasmus Allbäck som spelade vidare till Arnold Eba vars skott blockerades i sista stund.

AFC hotade sedan med ett farligt sista läge och strax efter blåste domaren av en jämn och mållös halvlek där det var glest med målchanser och påfallande mycket individuella misstag.

Efter en relativt chansfattig första halvlek blev det betydligt mer fart i andra där DIF bytte mittbackspar till James Dahlberg och Kienan Nisic samtidigt som Ilias Alaoui ersatte Arnold Eba.

Amadou Doumbouya hade bevisligen samlat energi under pausen och rivstartade med en bra chans omgående. Nästa chans kom för Lucas Zetterberg efter en fin framspelning från Ilias Alaoui, men AFC-målvakten Melker Uppenberg kom ut och räddade. Det blev en rejäl kollision mellan de båda men Lucas var uppe på benen igen efter någon minut.

Matchen rullade vidare med ett relativt jämnt bollinnehav men gradvis började DIF koppla greppet. Nu började chanserna radas upp och Amadou Doumbouya gav sig iväg på en imponerande soloraid som var mycket nära att resultera i ett ledningsmål.

Strax efter var Lucas Zetterberg nära med ett skott strax över och därefter spelade Isak Alemayehu smart fram till Ilias Alaoui vars skott räddades av Melker Uppenberg.

Det låg ett mål i luften och Amadou Doumbouya var igång rejält nu och inblandad i det mesta framåt. Till slut kom också ett mål från den kvicke guineanen som ryckte ifrån i djupled och bredsidade in bollen med vänstern.

Helt logiskt sett till matchbilden och kvarten kvar av matchen. Men AFC replikerade snabbt genom Kurban Gadzhi som bröt fram i en omställning och rullade in bollen till 1-1.

Djurgården växlade dock upp ytterligare i jakt på tre poäng och strax efter kom ett jätteläge där Andi Elezaj hittade Jacob Bäckström i djupled som sprintade fram och spelade in till en fristående Amadou Doubouya som fick för mycket fot under bollen och drog den i ribban.

Del 1 i en ramträffstrilogi där Doumbouya sedan sköt i ribban på nytt och Ilias Alaoui prickade stolpen via räddning från Uppenberg. Fler chanser följde men till i slutminuterna kom det förlösande segermålet när Elliot Nauska höll sig framme i straffområdet efter en tilltrasslad situation och dunkade in 2-1.

Ett mål som innebar vinst och tre poäng in på kontot i U21-serien efter en match med blandade insatser, enligt U21-ansvarige Joel Riddez.
– En dålig första halvlek där vi inte var på tårna och slår bort massa passningar som vi inte ska slå bort. Så jag var rätt förbannad i paus. Det kan finnas olika anledningar, att man är nervös eller spelade match för två dagar sedan, men oavsett det är det för dåligt. Vi måste vara bättre än så.
– Andra halvlek är bättre. Jag tycker att vi skapar 7-8 jättelägen och har ganska bra kontroll på matchen, även om vi skulle ha gjort fler mål. Så sammantaget blir det blandade intryck. Men den andra halvleken driver vi på ett bra sätt, skapar chanser och vinner dueller, så där fanns den energi som borde ha funnits från start. Skönt ändå att vi kunde vinna till slut och jag tycker att det var välförtjänt sett till målchanserna, summerar Joel.

Nästa match i U21-allsvenskan Norra spelas hemma mot Dalkurd den 3 maj.

25 april, måndag 14:00Kaknäs IP