Skön derbyseger på Stadion

• 3 okt 2022

Lova Lundin och Hedvig Lindahl blev matchhjältar när Djurgården besegrade AIK med 4-2 (3-0) på Stadion.

Två tunga pjäser, lagkaptenen Sanna Kullberg och målskytten Hayley Dowd, återfanns på skadelistan. Under matchdagen insjuknade dessutom Tilde Lindwall och Louise Hvarfner. Tränaren Magnus Pålsson mönstrade då en startelva med Hedvig Lindahl i mål bakom Kamilla Karlsen, Portia Boakye, Emelie Lövgren och Ebba Hed. På mittfältet återfanns en välbekant trio med Linda Motlhalo och Tove Almqvist framför Nellie Lilja. I anfallet startade Lova Lundin med StinaLisa Johansson och Alice Bergström på varsin kant.

Det var inte de formstarkaste lagen som drabbade samman i ett derby på ett regnigt och höstruskigt Stadion. Djurgårdens senaste seger i serien noterades så långt bak i kalendern som den 19 juni medan tabelljumbon AIK inte plockat tre poäng sedan den 9 juni.

Blåränderna hade en uttalad plan att sätta press på AIK:s försvar där Jennie Nordin saknades på grund av avstängning och det gav omgående resultat. Det förlösande 1-0-målet kom redan i den 6:e minuten sedan Alice Bergström sprungit till sig en frispark på högerkanten vilken i sin tur ledde fram till matchens första hörna. Vänsterbacken Ebba Hed slog hörnan mot första stolpen där AIK-försvaret med nöd och näppe lyckades få undan bollen. Den hamnade framför Lova Lundin som slog till direkt och såg till att sätta Djurgården i förarsätet redan i matchens inledning.

– Otroligt skönt. Jag ligger rätt i positionen och är där när det gäller, kommenterade målskytten i halvtid.

Målet gav Djurgården en rejäl dos av välbehövligt självförtroende och energi medan AIK såg skakat ut. Djurgårdspubliken gjorde sitt för att hjälpa till och redan i den 14:e minuten utökades ledningen. StinaLisa Johansson slog en bra passning i djupled till Tove Almqvist och när de flesta på Stadion, inklusive AIK-försvaret, förväntade sig ett inspel gick DIF-mittfältaren på avslut. 19-åriga AIK-målvakten Serina Backmark var en av planens bästa spelare men kunde inte hindra 2-0-målet från att rulla in vid den bortre stolpen.

Matchklockan stod på en knapp kvart och Djurgården var redan i tvåmålsledning. En blårandig drömstart och det totalt motsatta för ett för dagen helvitt AIK i stort behov av poäng. Resten av halvleken handlade inte om utan när DIF skulle utöka sin ledning. Efter en dryg halvtimme var det ytterst nära att ett mycket vackert anfall gav utdelning. Ebba Heds perfekta passning nådde Lova Lundin som i sin tur spelade bollen snett bakåt till en framrusande Tove Almqvist. Den här gången lyckades emellertid Serina Backmark rädda till hörna.

3-0 kom i stället i minut nr 42 efter ett klassavslut av Lova Lundin. Inspelet från Tove Almqvist var som så ofta av högsta standard och Agnes Nyberg i AIK-försvaret hade ingen chans när Lundin tajmade upphoppet perfekt och nickade in sitt andra mål för dagen via ribban.

– Det är sånt man drömmer om när man år yngre. Jag tycker vi har bra rörelse i offensiven. AIK får inget grepp på oss, vi kommer in med spelare i olika ytor som de kanske inte utgår ifrån. Jag tycker att det kanske är det som är skillnaden jämfört med tidigare matcher faktiskt. Vi har tränat hela veckan på att komma in med fart och det är kul att se att det bär frukt, sa Lova Lundin.

Djurgården kom ut med en rättvis 3-0-ledning i ryggen och fortsatte på den inslagna vägen med en frejdig offensiv. Det var omgående ytterst nära 4-0 sedan Ebba Hed spelat in bollen framför mål och både Lova Lundin och StinaLisa Johansson var nära att komma till avslut.

Ett par minuter senare kom nästa jättechans efter en ny kvalitetshörna från Hed. I trängseln framför mål försökte  Lundin att klacka in bollen men Serina Backmark i AIK-målet reflexräddade.

Nästa jätteläge dröjde drygt tio minuter men var glödhett. En ohotad Nellie Lilja kom helt fri framför mål sedan AIK-försvararen Julia Olsson halkat i det våta gräset, men Serina Backmark rusade ut resolut och kunde avvärja även denna gång.

Med en halvtimme kvar att spela kändes ändå Djurgårdens seger kassaskåpssäker. AIK gjorde högst sporadiska besök på offensiv planhalva och reduceringen till 1-3 i minut 63 kom väldigt oväntat efter en hörna. Hedvig Lindahl ville ha frispark när hon gick ut efter bollen, men den hamnade i stället hos AIK-mittfältaren Olivia Lindstedt som hittade målet

Plötsligt var det match igen och de AIK-spelare som sett så slokörade ut var nu fyllda av energi. Gästernas offensiv skapade emellertid en del ytor för hemmalaget och efter en grov miss i AIK:s backlinje friställdes Lova Lundin av en längre passning från Tove Almqvist. Lundin rusade mot sitt tredje mål men än en gång lyckades Serina Backmark stå i vägen.

Några minuter efter Lundins chans att punktera matchen gick DIF-backen Kamilla Karlsen hårt i AIK-forwarden Matilda Nildén i straffområdet. Domaren Sofie Borck Janeheim hade så långt tillåtit en hel del förseelser, bland annat hårt spel i ryggen, men den utdömda straffsparken var inget att säga om.

Skulle AIK, som varit så utspelat, lyckas reducera till 2-4 med en kvart kvar att spela? Nej, i Djurgårdens mål var Hedvig Lindahl fortfarande upprörd efter obstruktionen innan AIK:s reducering. På ren ilska räddade ex-landslagsmålvakten innan bara Remy Siemsens straffspark, utan även returen från Adelisa Grabus. En minst sagt skön revansch för Hedvig Lindahl som inför matchen ännu inte tagit någon seger i Djurgårdströjan.

Strax efter straffräddningen bytte DIF-tränaren Magnus Pålsson in både nyförvärvet Flavine Mawete och högerbacken Sara Olai vilket skulle visa sig vara lyckat. Med fem minuter kvar av ordinarie tid spelade Olai in bollen i straffområde där Mawete placerat sig för att med precision nicka in 4-1. Ett klassmål som krönte ett inhopp som bådar gott inför framtiden.

Innan denna händelserika match var över hann Remy Siemsen ändå skriva in sig i protokollet när hon hann först på ett högerinlägg och nickade in AIK:s andra mål i minut 87. Därmed skrev slutresultatet till 4-2 i en match som sett till Djurgårdens överlägsenhet under en timme aldrig borde varit i närheten av den dramatik som den nu snuddade vid. Hedvig Lindahls vinnarskalle vid straffsparken var avgörande för matchens avslutning men det är flera spelare som förtjänar beröm för sin derbyinsats. Tvåmålsskytten Lova Lundin gjorde förutom målen massor av nytta som nia och bakom henne briljerade Tove Almqvist stort med sina framspelningar.

Sammanfattningsvis en väldigt skön derbyseger för ett Djurgården som haft en riktigt tuff höst. Under söndagen blev laget även i praktiken klart för allsvenskt spel nästa år. Nu väntar ett tvåveckor speluppehåll innan DIF möter Umeå på bortaplan söndagen den 16 oktober.

2 oktober, söndag 15:00Stockholms Stadion