Skön seger i årets första derby

• 8 maj 2022

Djurgården var numret större än AIK på Skytteholm och vann med 4-2 där Hayley Dowd klev fram som matchvinnare med två mål.

Den klassiska devisen ”ändra inte ett vinnande lag” exemplifierade uppställningen och det var en oförändrad elva som matchades i derby. Noterbart var dock att både Sara Lilja Vidlund och Alice Bergström tvingades lämna återbud till spel och fanns således inte med i truppen där Tuva Bylund anslöt sent.

Startelvan:

Kelsey Daugherty
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Kamilla Karlsen
Nellie Lilja
Tove Almqvist, Linda Motlhalo
Tilde Lindwall, Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Årets första derby i OBOS Damallsvenskan ramades in av vårsoligt väder när ett taggat Djurgården klev ut på Skytteholms IP. Med två raka vinster i ryggen var självförtroendet gott för DIF men samtidigt är derbyn alltid väldigt oförutsägbara matcher och nu gällde det att ta kampen på planen.

Djurgården startade också piggt och tryckte på under de inledande minuterna. Bra bolltempo och resolut duellspel bådade gott men AIK jobbade sig in i matchen och skapade en bra chans i åttonde minuten med en farlig nick från Sara Nordin som gick strax utanför.

Riktigt farligt bakåt blev det strax efter när Kelsey Daugherty fick fingertopparna på Remy Siemsens skott som gick i ribban och den efterföljande returen sköts decimetern utanför. Djurgården fick försvara sig betydligt mer nu när det var AIK:s tur att trycka på framåt och det var stundtals oroligt bakåt, även om Daugherty plockade det som behövde tas om hand.

Med halva halvleken spelad var det sedan Djurgårdens tur att hota när Hayley Dowd stack iväg i en omställning och spelade vidare till StinaLisa Johansson vars inspel oroade rejält. Inget mål den gången men minuten senare skulle ledningsmålet komma när StinaLisa fick ett nytt läge och sköt i snäv vinkel där bollen styrdes in i mål via Hannah Davison.

Ett oerhört viktigt mål som gav arbetsro i en intensiv match med fortsatt fysiskt spel med mycket dueller. Det var mer blårandigt bollinnehav nu och DIF spelade runt för att hitta vägar igenom hemmadefensiven. En utmärkt sådan hittade Sara Olai som drev upp och hittade Hayley Dowd med en smart passning i boxen. Amerikanskans avslut var hårt och välriktat, trots snäv vinkel, och bollen satt skönt i bortre gaveln.

2-0 till Djurgården som nu tydligt tog plats i förarsätet. Blåränderna kunde rulla runt komfortabelt, etablera offensiv och skapade även fina chanser där Tove Almqvist fick en utmärkt chans i boxen men sköt över. Men i ett läge där det kändes som DIF hade kontroll på matchen stack AIK upp i ett anfall och prickade stolpen och på returen hann Chinyelu Asher först och satte bollen i mål

I 44:e minuten osade det katt igen men Kelsey Daugherty stod för en akrobatisk räddning på Jenny-Julia Danielssons hårda avslut. Mycket mer hände inte innan halvleken blåstes av efter en minuts tilläggstid och Djurgården kunde gå till välförtjänt pausvila i ledning.

Med ledning i ryggen klev en oförändrad DIF-elva ut för att bevaka den och helst utöka med fler mål. Det var också nära när Tilde Lindwall plockade ner en hörna och gick på avslut som dessvärre gick rakt i nävarna på Milla-Maj Majasaari.

AIK svarade med några farliga attacker och spelet böljade fram och tillbaka. Men några riktigt heta chanser blev det inte och med timmen spelad var det fortsatt enmålsledning. Ett försprång som dock skulle utökas. Aktiva Hayley Dowd snappade upp en slarvig pass från AIK-försvaret, speedade förbi sin försvarare och placerade kyligt in 3-1 till stort jubel för DIF-supportrarna på plats på Skytteholm.

Men det var mycket tid kvar och Daugherty fick fortsätta jobba i målet med en fin räddning på en farlig AIK-nick. DIF var dock sugna på mer och Linda Motlhalo strök stolpen med ett tungt vänsterskott. Det var mycket chanser åt båda hållen nu och AIK skulle få till en reducering när Kaisa Collin nickade in ett högerinlägg till 2-3 i den 67:e minuten.

En ovälkommen nerv kom tillbaka i matchen och det återstod dryga tjugo minuter där det nu gällde att stänga igen bakåt. Men Djurgården skapade också framåt och Tilde Lindwall hittade Hayley Dowd i boxen, men hennes avslut blockerades till hörna.

Inget hattrick för Hayley den gången fast minuterna tickade ändå på till Djurgårdens fördel. DIF rullade runt skickligt nu medan tiden gick och med tio minuter kvar klev Lova Lundin in och ersatte tvåmålsskytten Hayley Dowd.

Djurgården bevakade inte enbart ledningen utan gick för fler mål och Tilde Lindwall sköt strax över efter ett fint föregående kombinerande. AIK påbörjade en forcering men uppoffrande försvarsarbete från DIF-försvaret med fina insatser från bland annat Sanna Kullberg och Tilde Lindwall redde upp ett hotfulla lägen.

Nya byten följde i 88:e minuten när Julia Walentowicz och Louise Hvarfner kom in för att stärka upp i defensiven. Matchuret tickade upp på 90 minuter och fem övertidsminuter kom upp på skylten. Dramatiken var påtaglig nu och det blev riktigt läskigt när en inläggsfrispark ledde till en AIK-chans där bollen styrde i ribban via Kelsey Daughertys reflexräddning.

Men i 93:e minuten kom sedan den perfekta möjligheten att säkra segern när domare Sara Wiinika pekade på straffpunkten efter handboll i straffområdet från Sara Nordin. Lova Lundin klev fram och var hur lugn som helst när hon placerade in 4-2 i nät.

Grymt skönt och därmed var en oerhört skön derbyseger ett faktum. En välförtjänt vinst i en underhållande och dramatisk match där Djurgården lämnade Skytteholm med samtliga tre poäng i bagaget efter en heroisk lagprestation.

Därmed klättrar DIF vidare uppåt i tabellen som bästa Stockholms-lag och närmast väntar ny match redan på onsdag då Umeå IK gästar Stadion. Var på plats då.

8 maj, söndag 15:00Skytteholms IP