Snöplig derbyförlust på Stadion

• 23 maj 2022

Det blev ett tight och jämnt derby där Djurgården tryckte på för seger efter Tilde Lindwalls kvittering till 1-1 med kvarten kvar. Men ett sent hörnmål från Hammarby på tilläggstid innebar att DIF fick lämna Stadion utan några poäng denna gång.

En numera frisk StinaLisa Johansson var tillbaka i derbyelvan som klev ut på Stadion. I övrigt var det inga större förändringar i uppställningen mer än att Linda Mothalo var tillbaka på mittfältet medan Tilde Lindwall startade till höger i anfallet.

Startelvan:

Kelsey Daugherty
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Kamilla Karlsen
Tove Almqvist, Nellie Lilja, Linda Motlhalo
Tilde Lindwall, Hayley Dowd, StinaLisa Johansson.

Stadions klassiska träbänkar värmdes upp av behaglig försommarsol när Djurgården klev ut för att ta sig an Hammarby under måndagkvällen. Det fanns förhoppningar i luften om en ny derbyvinst efter senaste segern mot AIK och det var en laddad stämning på läktarna med över 2000 supportrar på plats.

Men det var onekligen en tuff uppgift som låg framför blåränderna mot ett välmeriterat Hammarby som fyllt på med intressanta nyförvärv i truppen, dock utan att få en riktigt utväxling av det under våren. För Djurgårdens del var det glädjande att se StinaLisa Johansson tillbaka efter sjukdom, en offensiv kraft som varit en stor tillgång för laget och hotat flitigt framåt på sistone tillsammans med skytteligaledaren Hayley Dowd.

”Det gäller att satsa allt och inte vika en tum”, konstaterade tränare Magnus Pålsson för Viaplay inför avspark och nu var det viktigt att koppla greppet och ta initiativet i matchen. Det var också tight och tätt från start med två lag som ville pressa motståndarna högt. Hammarby oroade lite i offensiven  inledningsvis, främst genom Madelen Janogy, men även DIF högg framåt och Linda Motlhalo vek in från kanten och sköt i femte minuten, dessvärre en bit utanför.

I 11:e minuten kom en bra chans för Hammarby men Adelina Engman drog bollen över i bra läge. Djurgården skulle dock få ett ännu bättre läge när Hayley Dowd snodde åt sig bollen efter ett bolltapp i gästernas backlinje. Amerikanskan fick fritt fält mot målet men Anna Tamminen räddade vänsteravslutet skickligt.

Det var fortsatt fysiskt, jämnt och intensivt men inga mål med halva halvleken spelad. Men DIF oroade med ett par farliga inspel som skapade oreda i gästernas försvar. I den 26:e minuten kom också högljudda rop på straff från publiken när Tove Almqvist trycktes omkull i straffområdet men Sara Wiinikka vinkade avvärjande.

En bra period av DIF och bakåt var det så långt relativt lugnt, även om Hammarby visat en hel del offensiv spets tidigare i matchen. Kelsey Daugherty följde upp med att plocka ner några oroande, svepande inlägg i den böljande matchen och kort därefter var det Tove Almqvist som satte Anna Tamminen i arbete med ett tungt distansskott.

Riktigt oroligt bakåt blev det sedan i 37:e minuten när Madelen Janogy stack iväg i djupled, men en utsökt brytning av Sanna Kullberg i grevens tid redde upp läget. Strax efter kom ett farligt distansskott som ändrade riktning på ett DIF-ben och nu var det gästernas tur att ha en bra period där Courtney Nevin fick till en farlig nick på en av fyra hörnor i slutet för de grönvita.

Men DIF-defensiven höll fortet stabilt och StinaLisa Johansson avslutade halvleken med att visa upp sina fina fötter, även om inlägget från vänsterkanten blev snäppet för högt för framrusande Tilde Lindwall.

Efter en tillägggsminut satte sedan domare Wiinikka pipan i munnen och blåste av en förvisso mållös, men ändå intensiv och underhållande, första halvlek.

Med femton minuters vila i benen klev blåränderna ut med oförändrad elva för att jaga ett ledningsmål. DIF inledde piggt med ett avslut från Hayley Dowd som Tamminen dock hann ner och plockade.

Djurgården fortsatte att ösa på framåt och skapade nya chanser. Dowd var nära på nytt efter ett inspel från StinaLisa Johansson som styrdes strax över till hörna via an försvarare. På den efterföljande hörnan kom ett nytt drömläge när Emelie Lövgren störtade fram i boxen, men nicken gick strax över.

En stark inledning av halvleken av blåränderna men mitt i DIF-offensiven kom en rejäl kalldusch. Hammarby stack upp i en snabb omställning och Vilde Hasund gick på avslut som gick in via ribban och studsade ner precis innanför mållinjen.

Riktigt tungt och nu gällde det att jaga ikapp. Men nästa chans var Hammarbys när Emma Jansson fick läge i boxen och sköt i burgaveln. DIF fyllde sedan på med pigga ben i form av Julia Walentowicz som ersatte Emelie Lövgren med dryga timmen spelad.

Djurgården satsade framåt nu i jakten på kvittering vilket gav ytor för de grönvita där Hasund fick ett nytt fint läge men den här gången var det sämre riktning på avslutet. Djurgården replikerade med en chans för Tilde Lindwall som sköt metern utanför och Djurgården fick jaga vidare.

Det var bra DIF-tryck nu medan Hammarby försvarade sig lågt och stack upp i kontringar. Men Tilde Lindwall skulle kliva fram och visa vägen i 73:e minuten. Anfallaren med det stora DIF-hjärtat fick bollen av Hayley Dowd, vände upp och dunkade in 1-1 skoningslöst med vänstern.

Extatiskt jubel på Stadion och DIF hade fått vittring nu. Bollar matades in på Dowd som löpte på i boxen och hotade. Hammarby var tillbakapressat med knappa kvarten kvar och DIF slet hårt i presspelet för att vinna boll högt.

Några farliga hörnor för de grönvita oroade med tio minuter kvar men snart var DIF-forceringen igång igen. Trycket fanns där men det blev ingen riktig struktur på sista tredjedelen, samtidigt som minuterna tickade iväg oroande fort. Alice Bergström kom in i den 86:e minuten och utmanade omgående på vänsterkanten.

Klockan gick upp på 90 och det kändes lite bistert att Djurgården inte kunde få till ett segermål trots spelövertaget på slutet, men det skulle bli ännu värre. Kelsey Daugherty stod för en grym reflexräddning på en Hammarby-hörna på övertid men på den nästföljande hörnan kom en rejäl chock. Elsa Karlsson nådde högst på en hörna och nickade in 1-2 och ett par minuter senare var det över.

En bister avslutning på en jämn och tät match där Djurgården inte hade marginalerna på sin sida och därmed fick inkassera en svårsmält förlust. Sådan är fotbollen ibland och inte mycket mer att göra än att bita ihop och gå vidare. Ny match väntar nästa söndag då DIF beger sig till Bravida Arena för att ta sig an BK Häcken.

23 maj, måndag 19:00Stockholms Stadion