Staty över Kalle Köping reses på lördag

Kalle "Köping" Gustafsson tog två SM-guld i Djurgården och gjorde Sveriges första landslagsmål någonsin. Nu föräras den legendariske fotbollsspelaren med en staty som reses i Köping nu på lördag den 21 maj. I samband med detta släpps även en bok om Kalle, och Djurgården och Köping möts i en veteranmatch.

Kalle Köping föddes den 16 september 1888. Han kom till Djurgården 1916 och under hans 10 säsonger i föreningen var han med och vann två SM-guld.

Det finns flera anekdoter kring Kalle som person och som fotbollspelare, till exempel den här från hans tid i IFK Köping som är hämtad från DIFhistoria.se:

"Blott 17 år gammal ledde han laget mot den första DM-titeln som stod på spel i Västmanland-Närke. Året var 1905 och scenen en tidig match i turneringen, mot IFK Sala. Köping ledde 4-0 i paus och fyra av fem forwards hade gjort mål. Kalle var den mållöse, och han tråkades grymt av lagkamraterna.

Men den unge centern var en känslig typ och när han sprang ut till andra halvlek föresatte han sig att gå själv i alla lägen. Resultatet: Kalle gjorde tio (!) mål och IFK Köping vann med 14-0. ”Fina åskådarplatser ni hade. Grattis!”, sade han till kedjekompisarna när matchen var över.

Men i lilla Köping regerande jantelagen och när säsongen sammanfattades i tidningen Nordiskt Idrottslif lät det så här: ”Af de yngre spelare, som fortfarande äro i tjänst, är det nog en eller annan som kunde förtjäna att särskildt framhållas, men osagdt är bäst, och berömmelse är ej alltid nyttig.”


När Sveriges första landslagstrupp togs ut 1908 var Kalle Köping med och från sin innerposition på mittfältet gjorde han det historiska första målet i svensk landslagsfotboll. Han spelade sedan i merparten av landskamperna (32 landskamper, 22 mål totalt) de kommande åren men som 27-åring blev han ratad av IFK Köping som tyckte att han var för gammal. Istället blev det Djurgården för Kalle som spelade 10 säsonger i föreningen och alltså tog två SM-guld.

1925 blev sista året i DIF, han hade då pendlat mellan Köping och Stockholm under 10 års tid. I fortsättningen blev han sporthandlare hemma i Köping. Kalle hann också pröva engelsk fotboll. Vintern 1912-1913 spelade han som amatör för Leicester Fosse och fick göra två vänskapsmatcher med A-laget. Han gjorde båda målen mot Barrow (2-2).

Kalle Köping föräras med en staty

På lördag den 21 maj kommer en staty över Kalle att resas i just Köping. Klockan 11:00 inleds ceremonin vid Köpings IP. I samband med detta har Ulf Eneroth skrivit en bok om Kalles karriär och liv som går att beställa från Ulf själv (se detaljer nedan). Boken är på 52 sidor och kostar 99 kronor. Ulf Eneroth skriver bland annat så här om Kalle och varför han nu skrivit en bok om honom:

"När karriären summerades i noggrant förd statistik hade han spelat 634 matcher, gjort 278 mål, spelat på samtliga positioner utom vänsterytter, lärt sig nicka hos proffsen i engelska Leicester och som målvakt tagit elva straffsparkar. Karl Gustafsson hedrades 1986 med egen gata i Köping, Kalle-Köpings gata. Våren 2022 ärar Köpings kommun Karl Gustafsson även med en staty utanför Köpings Idrottsplats. Självklart ska Karl samtidigt få sin fotbollshistoria berättad. Trevlig läsning!"

Efter att statyn avtäckts kommer Djurgården och Köping att mötas i en veteranmatch som spelas i 2x20 minuter. Varmt välkommen till Köpings IP!

Så beställer du boken
Mejla ditt namn och adress till [email protected].
Betalning: Swish till 073-257 65 54.
Pris 99 kronor (+ porto 26 kronor).

Senaste nytt
Fler nyheter