Tung eftermiddag mot Kristianstad

• 24 sep 2022

Det blev förlust med 4-0 för Djurgården mot ett offensivt skickligt hemmalag som ryckte ifrån målmässigt i andra halvleken.

Djurgården mönstrade en startelva med Hedvig Lindahl i mål bakom en backlinje bestående av Kamilla Karlsen, Emelie Lövgren, Portia Boakye (som gjorde sin första match från start efter skadan) och Ebba Hed.

På mittfältet återfanns välbekanta trion Nellie Lilja, Linda Motlhalo samt Tove Almqvist och längst fram klev StinaLisa Johansson in som 9:a med Alice Bergström och Sara Lilja Vidlund på höger- respektive vänsterkanten.

Efter ett välkommet trendbrott med seger i cupen mot P18 och ett kryss innan dess mot BP stundade nu en ny uppgift av snäppet tuffare kaliber på Kristianstads Fotbollsarena. Ett formstarkt hemmalag med fyra segrar och 16 gjorda mål på de fem senaste matcherna väntade och för Djurgårdens del gällde det att bland annat få stopp på giftiga anfallsparet Evelyne Viens och Tabitha Tindell.

Men även Djurgården kom med en intressant och ung anfallsuppsättning där bland annat Alice Bergström stod för både mål och fina offensiva intentioner i onsdagens cupmatch och nu fick förtroende på nytt.

Matchinledningen blev ganska jämn där båda lagen turades om att rulla boll och hitta vägar framåt i offensiven. En omställning i sjunde minuten i två-mot-en-läge gav sedan en utmärkt möjlighet för DIF men den sista passningen från Sara Lilja Vidlund till en fristående StinaLisa Johansson blockerades.

Istället var det Kristianstad som skulle ta ledningen i tionde minuten när Tilda Persson löpte in i boxen och kunde stöta in bollen i nät efter ett inspel från vänster. En tuff start på en svår bortamatch och Djurgården fick dra igång en kvitteringsjakt.

Ett visst DIF-tryck framåt mobiliserades men ett slarvigt bolltapp på offensiv planhalva höll på att bli kostsamt när Kristianstad kom 3-mot-1. Hedvig Lindahl räddade emellertid upp situationen förtjänstfullt med en vass fotparad på Delaney Pridhams skott.

Djurgården tryckte på, höll spelet väl uppe och skapade en del nästan-lägen, men med halvtimmen spelad var det fortsatt brist på slutprodukter i offensiven. Samtidigt var det hyfsat lugnt bakåt under en period, även om Tilda Persson var nära en ny fullträff i 34:e minuten. Men fint försvarsarbete från Kamilla Karlsen avstyrde avslutet och minuten senare följde hon upp med en ny viktig rensning på ett hotande inspel.

Nya indikationer på hemmalagets erkänt giftiga offensiv och i 40:e minuten stod Hedvig Lindahl för en ny gspektakulär räddning med en enhandsparad på Evelyn Viens skott från nära håll. Men även DIF sniffade på ett mål i slutet och Ebba Hed prickade ribban med ett vänsterskott på distans i 43:e minuten.

En händelserik avslutning på en till stora delar välspelad halvlek där Djurgården gjorde det bra rent spelmässigt men där det ändå var hemmalaget som producerade de vassaste chanserna.

Inga förändringar i DIF-elvan inför andra och även Kristianstads offensiva ambitioner var intakta med inledande framstötar som satte DIF-defensiven i arbete. Djurgården behövde å sin sida gå framåt för en kvittering, men hade svårt att få fart i offensiven och skapa chanser.

Klockan tickade på till hemmalagets fördel och med timmen spelad var det fortsatt underläge - som kunde blivit större när Evelyn Viens stormade fram mot mål. Hedvig Lindahl stod dessbättre för en ny fotparad och Emelie Lövgren rensade sedan undan bollen i sista stund.

Ett byte kom i 63:e minuten med nya pigga ben in på planen där Tilde Lindwall och Julia Walentowicz ersatte Alice Bergström och Portia Boakye. En ambition att få fart på offensiven men det smällde tyvärr omgående åt andra hållet när Tabitha Tindell först prickade stolpen och sedan spelade fram returen till Evelyn Viens som satte 2-0.

Ett hårt bakslag även om det var nära en replik omgående när Julia Walentowicz slog ett fint högerinlägg som Sara Lilja Vidlund var nära att styra in i mål. En injektion som gav lite hopp och Djurgården följde upp med en period av intensivt presspel och bollvinster högt upp på motståndarnas planhalva.

I 72.a minuten blev det sedan dags för allsvensk debut för Flavine Mawete som ersatte StinaLisa Johansson. Vid det här laget hade dock Kristianstad fått upp ångan igen och det var nära trean när ständiga orosmomentet Evelyn Viens skott i boxen blockerades i allra sista stund av DIF-försvaret.

Men Viens skulle få ytterligare ett mål kort därefter. Tabitha Tindell kom helt fri med Hedvig Lindahl som stod för ännu en vass räddning, men på returen höll sig Evelyn Viens framme och stötte in 3-0.

Med sju ordinarie minuter kvar och tremålsunderläge kändes uppförsbacken extremt brant, även om större mirakel har skett i fotbollshistorien. Louise Hvarfner fyllde på med ny energi i 84:e minuten och nu handlade det först och främst om att spräcka hemmalagets nolla.

Kristianstad var dock inte klara för dagen och i 87.e minuten satte Evelyn Viens sitt tredje mål efter att ha blivit frispelad i djupled. Skottet satt otagbart för Lindahl och den sista lilla strimman av hopp om en vändning släcktes därmed.

De fyra övertidsminuterna förlöpte utan alltför mycket dramatik - även om Hedvig Lindahl stod för ännu en fin räddning - och till slut kom slutsignalen som innebar förlust i en match där Kristianstad var numret större än DIF för dagen.

Därmed väntar en hemfärd till Stockholm följt av uppladdning inför kommande derby på söndag mot AIK. En match som blir laddad av flera anledningar och lär bli välbesökt. Biljetter till derbyt köper du här.

24 september, lördag 15:00Kristianstads Fotbollsarena