Tung förlust borta mot Piteå

• 13 juni 2022

Midnattssolen lyste förvisso upp Lombia IP men på resultattavlan var det desto mörkare när Piteå vann med 3-0 i midnattsmatchen i Kiruna.

Det blev två nya namn i startelvan där DIF-försvaret dock var intakt med Kelsey Daugherty i mål bakom Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg och Kamilla Karlsen.

På mittfältet klev Louise Hvarfner in i avstängda Nellie Liljas roll med Tove Almqvist och Linda Motlhalo framför sig och i anfallet gick Alice Bergström in till vänster med Tilde Lindwall på högerkanten och Hayley Dowd centralt.

Förutsättningarna inför matchen var onekligen av det mer spektakulära slaget med avspark kl. 23.00 på Lombia IP i Kiruna i den tilltänkta midnattssolen - som dock gömde sig bakom regnmoln inför avsparken.

På motståndarsidan väntade ett Piteå som vann Djurgårdens hemmapremiär på Tele2 Arena och det var således revanschsugna DIF-spelare som klev ut på planen. Matchinledningen blev lite småhackig där Piteå körde sin sedvanliga höga press och det blev också farligt redan i fjärde minuten när ett högerinspel studsade fram till Katrina Guillou som lyckligtvis inte fick till avslutet.

Därefter följde en bättre DIF-period med några fina offensiva sekvenser och i nionde minuten stod Alice Bergström för en fin prestation när hon utmanade strax utanför straffområdet och curlade bollen mot bortre hörnet. Piteå-keepern Amanda McGlynn stod dock för en vass räddning med fingertopparna rejält utsträckta.

I 13:e minuten var Alice Bergström i farten igen och ruschade förbi sin försvarare på vänsterkanten och fick en spark mot benen. Alice valde dock beundransvärt nog att hålla sig på benen, men tappade därmed fart i löpningen och hade kanske haft en god chans på en straff om hon istället gått omkull.

Matchen hade ökat i tempo nu och Piteå svarade upp med några hyfsade lägen. Riktigt farligt blev det sedan när Katrina Guillou försökte klackstyra in ett högerinspel men Emelie Lövgren fanns på plats och blockerade. Piteå var inne i en bra period nu och det var lite stressigt och småslarvigt i en hel del situationer bakåt.

I 27:e minuten blev det rejält oroväckande när Hlin Eirkisdoottir prickade ribban med en kanon från distans och Djurgården hade svårt att komma ur greppet och etablera eget spel. Den höga pressen ställde ofta till det i uppspelsfasen för DIF och med dryga halvtimmen spelad kändes det inte alltför bekvämt.

Men i 36.e minuten stack DIF upp i ett anfall med ett vänsterskott från Hayley Dowd och det blev några minuters andrum. Piteås offensivlusta bedarrade efter det och resterande delen av halvleken blev mer av ett tight ställningskrig där Djurgården kunde flytta upp i enstaka attacker.

Några mål blev det emellertid inte och sett till halvleken samt avslutsstatistiken kändes oavgjort som ett bra resultat med möjlighet att fylla på med ny energi inför de kommande 45.

Midnattssolen hade letat sig fram ordentligt vid det här laget och det var fortsatt ljust trots att andra halvlek kickades igång när det de facto växlat till en ny dag. Det var inga förändringar i DIF-elvan och även Piteås höga press kändes igen från den första halvleken.

Uppspelen fastnade allt som oftast i den röda muren och det gällde att hålla koncentrationen igång under den sena timmen. Men just ett missförstånd i DIF-defensiven ställde till det i 51:a minuten när Sanna Kullberg och Kelsey Daugherty kom i osynk och Hin Eiriksdottir kunde rulla in 1-0 för hemmalaget.

Ett tungt mål i baken som dock inte kom som en blixt från klar himmel och nu gällde det för Djurgården att kavla upp och jaga ikapp. Men trots en temporär uppflyttning i planen för DIF under de följande minuterna fick Piteå igång sin offensiv på nytt och började etablera tryck.

Ett bra läge för nya pigga ben och det kom ett trippelbyte i den 67:e minuten när StinaLisa Johansson, Sara Lilja Vidlund och Julia Walentowicz klev in. Men istället skulle en nytt bolltapp på egen planhalva ställa till det vilket gav Hlin Eiriksdottir fritt skottfält och hon sköt 2-0 bakom en chanslös Kelsey Daugherty.

Tvåmålsunderläge med tjugo minuter kvar och ett minst sagt knepigt läge. Men det skulle bli ännu värre när Hlin Eiriksdottir fick skottläge på nytt i boxen och fullbordade sitt hattrick till 3-0 med 71 minuter spelade.

En djurgårdare ger som bekant aldrig upp men det finns enklare uppgifter än att hämta in tremålsunderlägen med kvarten kvar. Djurgården försökte ändå trycka upp för en reducering men lyckades inte skapa de riktigt kvalificerade lägen som krävdes.

Ytterligare ett byte följde i 81:a minuten när Ebba Wieder ersatte Linda Motlhalo och kom in för tio minuters speltid efter en tuff skadeperiod. Även Nicole Ruiz Granados fick speltid mot slutet men resultatmässigt förblev det oförändrat, även om Tilde Lindwall sköt över i ett bra läge efter fint förarbete från StinaLisa Johansson.
Tre minuters stopptid senare var det över och Djurgården inkasserade därmed en förlust mot ett skickligt Piteå efter två raka segrar innan dess.

Nu väntar en avslutande match borta mot IFK Kalmar på söndag innan det blir sommaruppehåll i OBOS Damallsvenskan fram till den måndag den 15 augusti då Linköping gästar Stockholms Stadion.

13 juni, måndag 23:00Lombia IP