Tung förlust i söndagens derby

• Damer
  • 21 aug 2022

Djurgården fick inte igång maskineriet mot ett formstarkt Hammarby som vann med 3-0.

Det var ett revanschlystet och taggat Djurgården som klev ut på ett välbesökt Tele2 Arena för att ta sig an Hammarby, detta med anledning av det det snöpliga avslutet på övertid på Stadion senast lagen möttes. Uppgiften var dock av det tuffare slaget där de grönvita fyllt på truppen med ett antal namnkunniga spelare under uppehållet, så nu gällde det att gå ut med järnkaminsinställning och maxa i duellerna ute på planen.

Det var en intensiv inledning på matchen med en del oroande attacker från Hammarby, där DIF-defensiven fick reda ut några knepiga situationer. I sjätte minuten kom sedan ett baklängesmål när Vilde Hasund fick en fri yta till vänster och tryckte in bollen vid första stolpen.

En riktigt tuff start och nu var det kvitteringsjakt som gällde. Det kom ett bra läge för det strax efter när Alice Bergström drev fram i boxen och sköt ett skott som styrde utanför via en försvarare. På den efterföljande hörnan kom sedan en farlig nick från Sara Olai som gick halvmetern utanför.

Det var chansrikt nu och nästa läge fick Hammarby där ett lurigt inlägg/skott från Emilia Larsson touchade stolpens utsida. Matchen rullade sedan vidare i något lägre tempo där det var glesare med heta lägen. För Djurgårdens del lyckades inte laget få till någon etablerad offensiv och istället blev det farligt bakåt när Eva Nyström skarvade en inläggsfrispark strax utanför stolpen.

Det var mycket Hammarby nu under en period och Djurgården fick försvara sig och rensa inspel. Men i 28:e fick DIF en fin möjlighet när Alice Bergström vann boll på mittplan och stack iväg i djupet, dessvärre kom ett grönvitt ben emellan precis i passningsögonblicket när bollen skulle levereras in i boxen.

Med halvtimmen spelad åt sig Djurgården alltmer in i matchen och skapade mer tryck plus några hörnor som oroade de grönvita. I 40:e minuten hittade sedan Tilde Lindwall fram till StinaLisa Johansson som gick på avslut, Anna Tamminen kunde dock greppa skottet utan alltför stort besvär.

StinaLisa hade gradvis fått ett rejält övertag på Eva Nyström ute på vänsterkanten och slog ett par vassa inspel som Tilde Lindwall var ytterst när att styra in två gånger om. Men Hammarby fick samtidigt ytor framåt när DIF tryckte uppåt och Matilda Vinberg prickade ribbans ovansida med en lyftning mot mål i sista matchminuten.

Strax efter blåste domare Eva Svärdsudd av en halvlek där DIF fick försvara mycket inledningsvis men jobbade sig in altmer i matchen ju längre halvleken fortskred.

Med en kvarts pausvila i benen var uppdraget tydligt inför den avslutande halvleken. Först och främst kvittera och sedan allra helst vända matchen till ledning. Men efter 16 sekunder låg bollen i eget när efter ett tidigt bolltapp som ledde fram till ett läge för Madelen Janogy som kunde sätta 2-0.

En rejäl kalldusch och uppförsbacken var plötsligt betydligt brantare. I 49:e kom dock en fin möjlighet till reducering i ett 3-mot-2-läge där Alice Bergström hittade fram till StinaLisa Johansson vars vänsterskott stack metern utanför.

Nytt läge kom i 54:e och denna gång var det 3-mot-1 där Linda Motlhalo valde att gå på eget avslut som gick utanför målramen. Djurgården fortsatte att spela bra och skapade bra tryck, effektivitet i avsluten var dessvärre inte på plats så här långt och med dryga halvtimmen kvar behövdes ett mål för att få vittring på kvittering.

Dessvärre var det Hammarby som stod för effektiviteten denna dag och i 59:e minuten skarvade Madelen Janogy in 3-0 på ett inspel från vänster. En redan tuff uppgift var därmed ännu knepigare och nya pigga ben kom in i form av Julia Walentowicz och Lova Lundin som ersatte Sara Olai och Linda Motlhalo.

Det kunde blivit ännu värre strax efter när Jonna Andersson drog ett skott i ribban efter en inläggsfrispark, men lyckligtvis inget mål då. Det krävdes en forcering nu men DIF hade svårt att få igång en offensiv och istället var det Hammarby som skapade mest framåt, även om det inte uppstod några heta lägen.

I 74:e osade det dock katt när Janogy kom fri med Hedvig Lindahl som dock lyckade avstyra med en fin benparad. Matchen hade tappat en del tempo vid det här laget och ny energi kom in i form av Sara Lilja Vidlund och Louise Hvarfner. DIF försökte hitta vägar framåt men kom inte igenom och det var en ganska avslagen tillställning under de sista tio minuterna.

I 84:e kom till slut Hayley Dowd in i spel och fick omedelbart se en ny farlighet för Hammarby där Madelen Janogy sköt över i öppet läge. Det kom ytterligare några halvchanser mot slutet men i övrigt var det ganska segdraget och lågt underhållningsvärde i en match som vid det här laget redan var avgjord.

Fem minuters övertid förlöpte och till slut gick slutsignalen i en match där Hammarby i ärlighetens namn var det bättre laget för dagen mot ett Djurgården som inte fick spelet att stämma, även om det stundtals fanns en del bra perioder och sekvenser att ta med sig.

Närmast väntar ett bortamöte mot Eskilstuna United på Tunavallen nästa söndag då serien rullar vidare.

21 augusti, söndag 15:00Tele2 Arena