Tung förlust mot MFF i cupsemin

• 20 mars 2022

Trots ett stort spelövertag och mängder av chanser fick inte Djurgården hål på Malmö FF som vann med 1-0.

Det blev en förändring i startelvan, bortsett från ett par positionsbyten, där Joel Asoro klev in som central anfallare. I övrigt var det en fortsatt frisk trupp där det endast var Jesper Löfgren som inte var uttagningsbar inför matchen.

Startelvan
Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal, Pierre Bengtsson
Magnus Eriksson (K), Rasmus Schüller, Hampus Finndell
Haris Radetinac, Joel Asoro, Victor Edvardsen

Med värmande vårsol och välfyllda läktare var det bäddat för en klassisk fotbollsfest och tungviktsmöte när Malmö FF gästade hemmaarenan. Gästerna hade fått in förstärkningar inför mötet i form av nyförvärvet Isaac Kiese Thelin och en nu skadefri Anders Christiansen som båda fanns med från start.

En tuff utmaning som väntade med andra ord när matchen rullades igång där Djurgården gjorde sin första match i årets nya hemmaställ. Den laddade atmosfären märktes av på planen med hög intensitet från start. I femte minuten kom första läget för DIF när Joel Asoro vann boll högt och Magnus Eriksson fick fritt fält mot mål. Skottet blockades tyvärr av en MFF-försvarare men ändå en positiv start för blåränderna som började ta tag i taktpinnen.

Victor Edvardsen följde upp med en frispark i hyfsat farligt läge som Johan Dahlin dock greppade säkert. Men det accelererande trycket kom sedan av sig när Magnus Eriksson åkte på en grov tackling av Martin Olsson och tvingades kliva av. Oerhört tråkigt att se men Emmanuel Banda fanns snabbt redo och ersatte.

Djurgården fortsatte att trycka på och efter fint kombinerande fick Joel Asoro en fin framspelning av Edvardsen i boxen men avslutet blockerades igen. Emmanuel Banda följde upp med ett farligt skott och under ett antal minuter var det en massiv blårandig anstormning med flera nästan-lägen, men ingen boll som letade sig in i nät.

Malmö hade inte haft något framåt tills dess fast i 23:e minuten fick Sebastian Nanasi iväg ett lurigt skott som oroade när det styrde strax utanför via Piotr Johanssons ben. Det var fortsatt hetsigt med mycket dueller och nästa man att drabbas var Piotr Johansson som kapades rejält av Anders Christiansen med gult kort som påföljd.

Lyckligtvis kunde Piotr fortsätta efter ett par minuters behandling och matchen rulla igång med ett antal förväntade tilläggsminuter. Djurgården försökte hitta tillbaka till rytmen men istället följde något av en kalldusch när Isaac Kiese Thelin löpte loss i djupled och kunde sätta ett inte särskilt logiskt mål sett till matchbilden hittills.

Malmö fick energi av målet och strax efter var det oroligt bakåt igen när Hjalmar Ekdal fick kliva fram som räddande ängel och bryta ett farligt MFF-anfall i sista stund. Men den ryckiga matchbilden fortsatte tyvärr med ytterligare ett långt spelavbrott på grund av inkastat knallskott. Efter femton minuters uppehåll kunde i alla fall matchen rulla igång med en matchklocka som fortsatte från den 34:e minuten.

Det blev oroligt omgående när efterspelet till en Malmö-frispark ledde till två vassa lägen för gästerna men Jacob Widell Zetterström löste det med en skicklig dubbelräddning. Minuten efter osade det katt på nytt när Veljko Birmancevic kom fri i boxen och rundade Widell Zetterström, men avslutet gick dessbättre precis utanför stolpen.

Chanserna avlöste varandra nu och nästa läge fick Victor Edvardsen efter en fin framspelning av Haris Radetinac. Edvardsen nöp till direkt men Dahlin räddade ånyo och DIF fortsatte att ösa på framåt i jakten på en kvittering.

”Full fart framåt”, ljöd från läktaren och i 43:e minuten var det ruggigt nära en utdelning när Isak Hien styrde ett inspel från Radetinac i ribban. Ett DIF-mål låg onekligen i luften och trycket var hårt samtidigt som mängder av hörnor skapades under de endast fem minuterna av tillägg som kom upp på skylten. Hjalmar Ekdal var näste man att sätta en för dagen storspelande Johan Dahlin i arbete och bollen ville inte in i mål.

En sista chans kom för Joel Asoro men MFF-defensiven lyckades avstyra med en brytning och trots 11-5 i avslut för Djurgården var det underläge 0-1 när lagen tog halvtidsvila.

Det var ett oförändrat Djurgården som klev ut för att jaga kvittering. Första läget fick Joel Asoro i 47:e men skottet med högern blev inte optimalt. Scenariot från första halvleken fortgick där blåränderna öste på framåt för att försöka dyrka upp den skånska defensiven.

Riktigt farligt blev det i 55:e minuten när ett flackt inspel från Victor Edvardsen var ytterst nära att styras i mål. Några minuter senare osade det straff när Erdal Rakip stod för en djärv brytning i straffområdet precis när Joel Asoro skulle skjuta, men Rakip nådde ändå bollen först.

Med dryga timmen spelad var det grymt nära igen när Emmanuel Banda avslutade ett högerinlägg på volley där skottet styrde via Lasse Nielsen och gick precis utanför krysset. ”Kämpa Djurgården” skanderades från publiken och trots ett rejält övertag hade Djurgården ännu inte lyckats kapitalisera på sitt grepp om matchen med 3/4 av matchen spelad.

Ett dubbelbyte gjordes för att maximera forceringen under den sista kvarten. Gustav Wikheim och Albion Ademi ersatte Joel Asoro och Haris Radetinac och Djurgården jagade vidare. Rasmus Schüller testade Dahlin med ett skott samtidigt som MFF sjönk ner med fembackslinje.

Minuterna tickade dessvärre iväg oroväckande fort och gästerna lyckades spela av en del tid på offensiv planhalva. DIF drev på framåt men fick inte igång rytmen i anfallen och Melker Jonsson klev in i 86:e minuten för att bidra i kvitteringsjakten.

Djurgården anföll, MFF rensade och Gustav Wikheim tvingade Dahlin till ytterligare en räddning samtidigt som fem tilläggsminuter kom upp på skylten. Men det gyllene DI-läget kom aldrig och istället var Malmö närmast där Widell Zetterström stod för en vass räddning när Birmancevic fick ett friläge i sista minuten.

Strax därpå gick slutsignalen och därmed är Djurgårdens cupresa över för i år och siktet får ställas in på den allsvenska hemmapremiären måndag den 4 april. Innan dess spelas dock ett genrep på Tele2 Arena mot finska FC Honka söndag den 27 mars.

20 mars, söndag 14:00Tele2 Arena